Drive test Peugeot 508 – 1.6 THP 156 cai putere

Fiind la a doua intalnire cu 508, ne-am petrecut weekendul impreuna intr-o maniera relaxanta. Cei de la Peugeot au probabil unul dintre cele mai vechi si mai simple sisteme de clasificare a masinilor, exceptandu-i pe cei de la Mercedes. Chiar daca in cazul nemtilor am putea extinde aceasta discutie, la Peugeot sistemul functioneaza foarte bine de peste 80 de ani. Prima cifra din cele trei ale unui model iti ofera o informatie initiala despre marimea masinii ( 1 si 2 inseamna o masina mica in timp ce 5 si 6 inseamna una mare) iar ultima iti sugereaza faptul ca ai in fata o noua generatie. 207 a fost urmasul lui 206 de exemplu. Cifra din mijloc obisnuia sa fie un zero, asta pana au aparut doi de zero, indicative atribuite modelelor 4×4 sau monovolumelor.

 

Nu chiar toate combinatiile de cifre au fost folosite de-a lungul anilor. De exemplu, nu am avut modele precum 501, 502 sau 503, insa cei de la Peugeot au produs modelul 504, care s-a vandut inca din 1968 sub diferite forme de caroserie. Forma trapezoidala neobisnuita  la acea vreme a farurilor a creat o imagine distinctiva marcii, care a influentat designul celor de la Peugeot pentru urmatorii 30 de ani. Si modelul 505 a fost unul destul de popular. Francezii nu au mai produs vreun succesor, adica nu am avut un 506 sau 507. Calcand in picioare mai multe reguli ale casei, Peugeot a lansat ultimul sau sedan executiv, noul 508. Acesta nu doar ca trebuie sa continue povestea lui 407 ci inlocuieste si fostul 607 si reinvie in acelasi timp seria modelelor 500, disparute din gama la inceputul anilor `90.

 

V-am ametit, nu?  🙂

In fine, acum lucrurile au fost indreptate prin lansarea lui 508, a carui prima cifra ne spune ca avem de a face cu o masina mare, in timp ce ultima ne indica faptul ca privim un model din ultima generatie lansata de Peugeot.  Inainte de a critica aceasta flagranta sfidare a traditiei, trebuie sa va spun ca schimbarile pozitive pe care le-a adus noul model depasesc momentele de confuzie initiale. Prima care imi vine in minte este aceea ca un sedan din segmentul mediu nu trebuie sa aiba obligatoriu un motor mare si insetat. Sa detaliez.

 

 

Apuse sunt vremurile cand 5-arii francezi dominau drumurile, in prezent noul model fiind comercializat cu motoare mai mici. Nu va ingrijorati, acestea isi fac treaba foarte bine; unitatea 1.6 THP pe benzina de exemplu dezvolta 156 cai putere, o cifra putin mai mica decat dezvolta fostul 505 pus in miscare de un V6 de 2,9 litri in anii `90.

 

In mod inteligent, francezii au renuntat la pretentiile unui model apropiat de  Mercedes pe care le-au avut cu 607 si si-au concentrat resursele si timpul pentru a produce o masina care  sa alunge fantoma ultimilor ani ai generatiei anterioare.  Ca tot veni vorba despre o fantoma, problema celor de la Peugeot a constat in faptul ca, dupa un ciclu de 3-4 ani, cand un model al lor se vindea la mana a doua, masina nu mai era atat de incantatoare ca in primele zile.  Situatia opusa este un atribut specific modelelor germane, care astfel isi pastreaza mult mai bine valoarea la revanzare. Acest punct slab al francezilor i-a alungat putin pe managerii de flote. Noul 508 s-ar putea sa schimbe acest aspect.

 

Este o masina frumoasa si acesta este un start promitator. Partea frontala a lui 508 te duce cu gandul la o ruda din partea celor de la Audi iar spatele seamana cu o generatie anterioara de BMW Seria 5, doar ca are o executie mai ordonata. Per total, designul exterior este destul de complex si ii confera lui 508 un aer distinctiv. Modelul este sensibil la culoarea pe care o poarta iar alegerea unor jante afecteaza impactul vizual, la fel ca in cazul minunatului RCZ. Daca faci niste alegeri inspirate, lucru valabil pentru ambele modele, masina arata foarte bine. Chiar si break-ul, SW-ul in cazul Peugeot.

 

Tot acel „vino incoa” pe care ar putea sa-l burduseasca Peugeot intr-un model nou ar ramane o gluma banala daca la capitoul calitate lucrurile ar sta rau. La 508, acest aspect a fost atent urmarit. Toti furnizorii de piese au fost nevoiti sa treaca printr-un proces de imbatranire fiecare subansamblu pe care-l vand francezilor. Si asta doar pentru a se asigura ca masina va fi aproximativ la fel si dupa 3-4 ani. Va aduceti voi aminte, calcaiul lui Ahile… Spatiul interior a fost imbunatatit fata de 407 iar ocupantii banchetei pot sta relaxati indiferent de inaltimea pe care o au. Portbagajul are un volum generos, de 545 litri. Feelingul cu care am ramas dupa weekendul cu versiunea de echipare de top este cel al unui produs matur, care nu mai pare a fi destinat sa-si traiasca viata doar 2 ani ca un taxi. Nici la partea dinamica lucrurile nu stau rau. 508 are o directie precisa, frane progresive si un sasiu suplu care-i permite soferului sa se bucure de condus daca simte nevoia uneori.

Masina din test era dotata cu un motor turbo pe benzina care dezvolta 156 cai putere si un cuplu de 240 Nm, permitandu-i cutiei de viteze manuale in sase trepte sa sprinteze de la 0 la 100 km/h in 9,4 secunde conform producatorului, in timp ce viteza maxima este de 222 km/h. Ce nu reusesc aceste cifre sa va transmita este maniera progresiva si placuta in care motorul face acest lucru, sunetul acestuia nefiind asemanator deloc cu cel al unui leu adormit sub capota. Desi in aceasta configuratie, 508 este penalizat de marime si de cele 1.420 kg ale masei totale, asta nu inseamna ca nu mai exista viata si emotie in orice bucata de metal a cilindrilor.

 

Nu e vreun secret ca modelele Peugeot au tractiune pe rotile din fata, dar chiar si asa, atunci cand vrei sa conduci mai sportiv, masina pare sa te sustina. Cutia de viteze are unele mici momente de impotrivire iar butonul de dezactivare a ESP-ului, ascuns foarte bine pe consola centrala, este acolo aproape doar ca si ornament. Daca l-ai oprit si masina incepe sa piarda din aderenta, ESP-ul se reactiveaza. Asta inseamna ca niciodata nu a fost oprit complet si acest lucru mi se pare chiar stupid daca ma intrebati pe mine.

 

In fine, 508 beneficiaza de magia pe care vrajitorii francezi de sasiuri stiu sa o faca. Acesta este perfect adaptat drumurilor nationale si judetene din Romania si se descurca binisor atunci cand ataci virajele mai curajos. Nu are niciun ajutor de la vreun eleron automat iar puterea motorului nu-ti va asigura o iesire viguroasa din curbele stranse. Mai mult ca sigur nici un V8 nu ar face asta, gratie sistemului ESP-dadaca omniprezent.

 

Recunosc, am avut unele dubii vizavi de consumul pe care urma sa-l obtin. Acel 6,5% mixt din fisa mi se parea cam mic, raportat la motor si masa masinii. Ei bine, nu l-am depasit decat cu 1,5 litri, valoare pe care o consider acceptabila, tinand cont de traficul de pe DN1 si ritmul sustinut pe care l-am avut atat la dus cat si la intors de la Brasov.

 

Concluzia

Timpul ne va dovedi daca eforturile celor de la Peugeot sunt un succes sau nu. Tinand cont de cele doua experiente placute pe care le-am avut cu acest model,  cred ca intr-un final le-a iesit francezilor. Si momentul de lansare a fost si este unul potrivit, Passat si Mondeo aflandu-se la jumatatea ciclului in timp ce 508 este un model nou.

Sper sa reuseasca pentru ca este admirabil sa vezi o companie asa mare precum Peugeot care vine si recunoaste ca a facut erori in trecut atat la partea de design dar mai ales la calitatea constructiei. In locul unor vorbe goale, ei s-au pus pe treaba, au regandit multe lucruri si au venit cu o masina pe care o poti recomanda fara remuscari. Daca aduni 5,0 si 8, rezultatul ti se poate parea unul care aduce ghinion. Mie 13 imi poarta noroc si sper sa le poarte si lor. Si daca ar lansa si o versiune coupe…cu siguranta am putea visa frumos.

 

[nggallery id=329]

One thought on “Drive test Peugeot 508 – 1.6 THP 156 cai putere”

Comments are closed.