Au mai ramas cateva zile pana la startul Raliului Bulgariei , etapa 7 din WRC

* foto invingatorul editiei 2009 al Raliului Bulgariei ERC , Giandomenico Basso – Fiat Punto Abarth S 2000

Entuziasmul care acompaniaza un raliu nou in WRC este constructiv . Acelasi sentiment a fost in Polonia si Australia anul trecut si ambele raliuri au oferit niste dueluri frumoase . Acum WRC se indreapta catre Sud-Estul Europei pentru Raliul Bulgariei.

Tinand cont de faptul ca este pentru prima oara cand o etapa se desfasoara in a 16-a tara ca marime din Europa, cei de la wrc.com au facut o scurta descriere a Bulgariei, tara ce se intinde pe 111 000 km patrati , are o populatie de 7.5 milioane de locuitori si niciun lac natural .

Bulgarii conduc pe partea dreapta iar moneda nationala este Leva, ei facand parte din UE din ianuarie 2007.  Daca doriti sa apelati un numar de telefon din aceasta tara va trebui sa formati codul 359 pentru Bulgaria, a carei istorie se intinde de-a lungul a 1300 ani.

Despre raliu : este organizat in celebra statiune de munte Borovets aflata la 70 de km de capitala Sofia . Altitudinea este una destul de mare , 1 300 de metri, iar precipitatiile in aceasta zona sunt cele mai mari din tara, asa ca ar fi bine ca cei care vor merge sa-si ia la ei haine corespunzatoare .

Ca si cum toate astea nu ar fi de ajuns, probele speciale urca pana la aproximativ 700 metri altitudine, inconjurand Lacul Belkemen . ( este unul artificial 🙂 )

Desi este prima oara cand Bulgaria gazduieste o etapa de WRC, aceasta tara se afla la al 41 raliu international, raliu care face parte din Campionatul European de Raliuri ( ERC) inca din 1988 si a fost etapa candidat in WRC pentru ultimii doi ani .

Initial o parte din probe se aflau in zona litoralului Bulgaresc , langa statiunea Zlatni Piasatzi, insa organizatorii le-au mutat la peste 500 de km , la Borovests , acest lucru reducand drastic etapele de legatura intre speciale sau Parcul de Service. Probele speciale sunt in numar de 7 , parcurse de doua ori, cea mai scurta insumand 17,73 km si cea mai lunga 31,77 km . Probele in sine sunt un mix intre asfaltul din Spania, rapid si calitativ, dar cea mai mare parte a acestora vor fi foarte tehnice, cu multe viraje specifice drumurile din zona muntilor, cu gropi si saritori in anumite zone.Aceste drumuri sunt acoperite de zapada din toamna pana primavara tarziu.

Cine va castiga ?

Ca la orice raliu nou, nimeni nu are vreun road book mai vechi pe care se poate baza, insa Sebastien Loeb porneste ca marele favorit . Echipa franceza Citroen WRT a inceput testele in Bulgaria in weekendul care tocmai s-a incheiat si nu au mai fost invinsi in WRC din 2004 pe asfalt !

Daca cei de la Ford vor reusi sa faca fata lui Loeb si al sau Citroen C4 WRC, mai este cineva care le poate sta in cale : “fratelel mai mic” Dani Sordo. Acesta se descurca exceptional in raliurile pe asfalt. De cate ori spaniolul a ajuns la finishul unui raliu pe asfalt acesta a ocupat unul din locurile de pe podium. Si , ca si cum cei de la Citroen nu ar fi fost destul de puternici, adversarii lor mai au o problema si cu fostul campion din Formula 1, Kimi Raikkonen , iar finlandezul cu siguranta cunoaste destule trucuri pentru a obtine un rezultat bun cu o masina cu tractiune integrala pe asfalt .

Atacul Ford va fi condus de Mikko Hirvonen, alaturi de coechipierul sau Jari Matti Latvala. Cei de la Stobart se vor baza pe “baiatul lui tata” Mathew Willson, secondat pentru acest raliu de dublul castigator JWRC P-G Andersson , care debuteaza surprinzator in WRC pentru Ford. Raliul Bulgariei este totodata etapa si pentru JWRC .

Pneurile

Conform regulamentului FIA pentru acest an, pilotii pot alege intre pneurile de asflat Pirelli PZero de compozitie dura ( pentru asfalt uscat) sau cele soft ( pentru asfalt & ploaie) . Pentru acest raliu le-au fost alocate fiecaruia cate 34 cauciucuri in compozitie dura, 24 soft ( sase in plus fata de alte cazuri deoarece exista atentionari de furtuna) si inca 6 pentru shakedown. Totusi , nu le este permis sa foloseasca decat 40 de pneuri de-a lungul raliului, alegerea ramanand la latitudinea lor .

Lista pilotilor inscrisi

Siteul oficial : www.rallybulgaria.com