Drive test Nissan Pathfinder 3.0 dCi

Acesta este un test de ramas bun de la Pathfinder, cel putin in forma pe care cu totii il stim de atatia ani. Incepand din 1986, Pathfinder a impartit intotdeauna arhitectura sasiului cu alte camionete ale celor de la Nissan. La fel se intampla si in acest moment, insa producatorul nipon a anuntat deja ca viitoarea generatie se va baza pe platforma lui Murano.

 

Vreme de 26 de ani, Nissan Pathfinder si-a castigat locul in segmentul SUV-urilor alegand cea mai grea metoda: performante foarte bune in off-road dublate de un comportament civilizat pe asfalt pentru orice sofer. Nu pot sa ma ascund si sa nu recunosc ca aceasta masina s-a aflat intotdeauna printre preferatele mele. Cred ca se datoreaza in mare parte designului colturos si faptului ca orice dotare am simtit nevoia, am gasit-o la Pathfinder.

 

Schimbarile anuntate pentru urmatorul model, in 2014, sunt foarte mari, astfel ca dupa acest ultim test cu Pathfinder am cam ramas cu un gust amar, specific despartirilor. Gusturile s-au schimbat si toata lumea pare sa-si doreasca un comportament cat mai apropiat de cel al unui autoturism normal, care sa consume mai putin carburant si care sa se descurce decent in afara drumurilor asfaltate. Acestea vor fi targeturile urmatorului model iar presiunea care apasa pe umerii sai nu va fi una mica, Pathfinder fiind de departe cel mai cunoscut model al celor de la Nissan, peste 1,2 milioane de exemplare fiind vandute in toata lumea in cei 26 de ani de cand se produce.

 IMG_2568

Cum arata?

Cand te uiti la modelul din 2012, aflat intr-o parcare a vreunui supermarket, este clar ca designul sau e putin depasit de alte SUV-uri cu dimensiuni apropiate. Pathfinder are forma unui cub rectangular iar liniile pot fi masurate cu usurinta cu celebrul echer pe care cu totii l-am folosit la scoala.

 

Interiorul modelului testat de noi era dominat vizual de tapiteria din piele. Scaunele din fata s-au dovedit foarte confortabile, in drumul nostru de peste 500 de kilometri in afara orasului. Desi nu sunt ventilate, ci doar incalzite, nu am avut o problema cu acest aspect. La fel, pozitia lor inalta permite celui aflat la volan sa arunce un ochi mai departe in trafic, pentru a anticipa mult mai bine orice problema ar putea aparea.

 

Restul materialelor utilizate la interior cat, si finisarile acestora, se contrasteaza putin, unele fiind demne de segmentul premium iar altele avand un aspect destul de ieftin. La fel se intampla si cu spatiul si modalitatea de acces catre al treilea rand de scaune, acesta fiind orientat mai degraba catre partea practica a lucrurilor decat spre cea a luxului. Sistemul de rabatare al randului doi de scaune functioneaza simplu insa pentru a ajunge pe ultimele doua locuri iti trebuie unele abilitati specifice gimnastilor. Odata ajuns aici vei gasi niste scaune cu un spatar mult prea vertical, care sunt mai degraba potrivite pentru o calatorie scurta sau pentru copii.

 IMG_2596

Cum se conduce

Nu suntem la prima experienta cu un Pathfinder, insa suntem la prima intalnire cu motor V6 diesel de 3 litri. Desi nu este cel mai puternic din segment, dCi-ul montat pe SUV-ul de la Nissan dezvolta 230 de cai putere la 3.750 rpm iar cuplul maxim de 550 Nm este livrat la doar 1.750 rpm, aceasta fiind cea mai redusa turatie din acest segment.

 

Mi-a placut senzatia de cuplu pe care o ofera masina si i-am mai multumit inca odata lui Dumnezeu ca cei de la Nissan au tinut departe transmisiile de tip CVT fata de Pathfinder. M-am bucurat ca nu am mai fost nevoit sa schimb manual treptele de viteza, masina din test fiind echipat cu o cutie automata in 7 trepte, cutie care este montata si pe modelele Infiniti.

 

Performantele pe asfalt nu au cum sa va impresioneze, insa intotdeauna trebuie sa tineti cont ca masa lui Pathfinder este de 2.285 kg. Astfel, sprintul de la 0 la 100 km/h se realizeaza in 8,9 secunde iar viteza maxima este de 200 km/h.

 

Lucrurile bune sunt tinute intotdeauna la sfarsit. Odata ajunsi in afara asfaltului, te poti bucura din plin de calitatile lui Pathfinder. Pe fata, SUV-ul japonezilor vine cu suspensie independenta cu brate triunghiulare duble si bara stabilizatoare, in timp ce puntea spate beneficiaza de o suspensie multilink. Pur si simplu masina pare ca se transforma, se simte la fel de bine in noroi si printre bolovani, la fel ca un copil scapat la joaca.

 IMG_2549

Faptul ca „joci pe picior mare”, ca ai un V6 sub capota, sau ca trebuie sa cari 2.285 de kg, nu trebuie sa te inspaimante. Pathfinder are un consum decent. In testul nostru ne-am incadrat in limita a +1 litru pentru consumul in oras, constructorul mentionand in fisa valoarea de 12,5 l/100 km. In afara orasului, pe autostrada la o viteza de 120-130 km/h, Pathfinder consuma intre 9,7 – 10 % iar pe drumurile nationale, daca respecti limitele impuse, poti scadea pana la aproximativ 8 l/100 km, din nou o valoare foarte apropiata fata de cei 7,5 litri/100 km mentionati de producator.

  

Concluzia

N-o fi Nissan Pathfinder cel mai bine vandut model din segmentul sau, dar cu siguranta intreg pachetul pe care-l ofera trebuie luat in considerare, mai ales daca ajungi destul de des in afara drumurilor asfaltate sau daca off-road-ul inseamna ceva pentru tine.

 

foto : Laurentiu Isaila – Evlskillz.ro