Drive test Renault Megane Sedan 1.2l TCe EDC7 Intens

Daca traiesti pe aceasta planeta de vreo, sa zicem 30 de ani, s-ar putea sa-ti aduci aminte ca Renault Megane Sedan a fost un adevarat hit in materie de vanzari la noi in tara. Inexplicabil, Renault a renuntat la un model de succes si l-a inlocuit cu Fluence, o masina cu origini de la partenerul coreean Samsung Motors. Din fericire, Megane Sedan a revenit in echipa alaturi de „fratii” hatckback si estate si dispune acum de un design nou, tehnologii atractive si multe altele. Este oare de ajuns sa depaseasca succesul lui Fluence? Evident, aceasta este o intrebare retorica….

 

 

Din punct de vedere al designului, cele doua modele nu prea pot fi comparate, aspectul exterior al sedanului fiind o imbunatatire semnificativa fata de cel depasit al lui Fluence. Mai lung, mai lat si mai scund (4,630mm x 1,814mm x 1,434mm), noul Megane Sedan are o atitudine mai agresiva decat Fluence si ale lui dimensiuni de 4,622mm x 1,809mm x 1,479mm.

Din punctul meu de vedere, noul Renault Megane Sedan este ca o femeie naucitor de frumoasa pe care o admiri la o petrecere stilata. Are un par frumos, stralucitor, trasaturi fine si hainele unui celebru designer, iar unele accesorii complementeaza scanteia din ochii ei!

 

 

Noul Renault Megane Sedan are la baza platforma eficienta CMF (Common Module Family), la fel ca modelele Espace si Talisman. Ca un deja-vu, Megane Sedan este construit la fabrica din Bursa – Turcia si este vanduta in peste 20 de tari, printre care Algeria, Arabia Saudita, Australia, Bulgaria, Croatia, Egipt, Emiratele Arabe Unite, Estonia, Ungaria, Irlanda, Italia, Israel, Letonia, Lituania, Maroc, Polonia, Cehia, Romania, Serbia, Slovenia, Tunisia, Turcia si Ucraina.

 

 

Din punct de vedere al designului exterior, principalele diferente fata de modelele hatckback si estate testate anterior se regasesc pe laterala si in partea din spate. Daca partea din fata este identica si este dominata de blocurile optice cu lumini LED si grila generoasa in forma literei V, zona aripilor spate are cateva tuse noi care au menirea sa sugereze forma unui coupe. De asemenea, stopurile spate sunt mai distantate iar spoilerul are un aspect chiar sportiv.

 

 

Dimensiunile generoase ale masinii au creat o groaza de spatiu la interior, mai ales pentru pasagerii spate care nu vor avea probleme in zona picioarelor si a capului, chiar daca au o inaltime peste medie. La senzatia de spatiu contribuie din plin si plafonul panoramic cu trapa, o premiera in acest segment dupa spusele producatorului.

 

Capitolul forte al masinii este reprezentat de volumul generos al portbagajului, mai precis 550 litri. Acesta este mai mare decat cel al unui Mercedes-Benz E Class (540 l) sau al unui S Class (510 litri). Din pacate, daca iti doresti o camera pentru mersul inapoi, producatorul a ales ca deschiderea portbagajului sa se faca doar prin intermediul unui buton plasat la interior in partea stanga a volanului, de pe telecomanda sau printr-o miscare a piciorului pe sub bara spate. Mai precis, camera a ocupat locul butonului de pe portbagaj iar optiunile ramase pentru deschiderea acestuia necesita o adaptare, mai ales pentru miscarea cu piciorul pe sub bara.

 

Chiar daca interiorul nu are calitatea unui Mercedes-Benz, Megane Sedan a primit o buna parte de materiale din plastic moi si placute la atingere, mai ales in partea din fata. In spate, senzatia generala pentru un model de intrare in gama este aceea ca producatorul a ramas fara buget si veti avea parte de cateva plastice mai dure si stralucitoare.

 

La capitolul „ce traznai mai fac francezii” merita mentionat si senzatiile amestecate pe care le ofera interiorul. Astfel, daca ecranul tip tableta de dimensiuni generoase a potolit apetitul unora pentru butoane, eu nu reusesc in continuare sa inteleg de ce actionarea pilotului automat se face printr-un switch plasat langa frana de mana, pe consola dintre scaune. Sau de ce modul Eco se activeaza printr-un buton de pe consola centrala in timp ce restul setarilor precum Sport sau Comfort se fac prin intermediul butonului Renault Multi Sense plasat pe consola dintre scaune. Probabil nu ar trebui sa mai incercam sa intelegem francezii pentru ca felul lor de a rezolva lucrurile intr-o astfel de maniera are uneori virtutile sale.

 

Testul nostru a reprezentat un ramas bun de la motorul pe benzina 1.2 TCe care dezvolta 130 cai putere si un cuplu maxim de 205 Nm, acesta fiind afectat de noile standarde WLTP (Worldwide Harmonized Light Vehicle Test Procedure). De origine Nissan, micutul motor face o echipa extraordinara cu transmisia automata de tip EDC cu 7 trepte, al carui rafinament si management electronic a fost imbunatatit constant de la lansare.

Din punct de vedere al consumului, in Bucuresti, la un stil de condus normal, am inregistrat valori apropiate de 8,5%, iar in afara orasului, la un regim de viteza specific autostrazii, turatia motorului se stabiliza undeva la 2.400 rpm. La viteze de 90 km/h, consumul afisat de computerul de bord se cifra la aproximativ 4,5%, aspect ce-i confera lui Megane o autonomie foarte buna pentru un motor pe benzina si o cutie automata.

 

Daca va atrage o astfel de configuratie trebuie sa stiti ca cei de la Renault o vor inlocui cu noul motor 1.3 TCe de 140 cai putere, dotat cu un filtru de particule si care va dispune de un cuplu superior de 240 Nm. Este un motor identic cu cel oferit de Mercedes-Benz pentru modele din Clasa A si Clasa C.

 

Unele gusturi franceze trebuie neaparat dobandite, asa cum este dragostea pentru branzeturile cu miros de sosete purtate. Cam acelasi lucru se poate spune si despre masinile produse in hexagon care, cu siguranta, nu sunt pe gustul majoritatii romanilor, acestia fiind vesnic indragostiti de modele germane. Poate ca noua generatie a lui Renault Megane Sedan va schimba acest lucru, intrucat aceasta se conformeaza pe ceea ce vanzatorii auto considera chintesenta unei masini: patru usi, portbagaj mare si un motor economic!