Ultima bătălie, la Abu Dhabi

Niciodată în istoria de 60 de ani a Formulei 1 nu s-a întîmplat ca titlul mondial să poată fi adjudecat de patru piloţi înainte de ultima cursă din campionat. În acest weekend se încheie unul din cele mai frumoase şi mai echilibrate sezoane de Grand Prix, într-un decor de poveste, în portul de iahturi de la Abu Dhabi.

Circuitul este foarte spectaculos de privit, cu clădiri futuriste care înconjoară pista, care trece la un moment dat chiar pe sub un hotel. Nu este însă printre cele mai iubite de către piloţi, el fiind relativ plat şi cu multe viraje lente urmate de linii drepte.

În săptămîna care a trecut de la cursa din Brazilia toată lumea a făcut calcule şi supoziţii, şi cîteva lucruri sînt clare. Fernando Alonso are destinul în mîinile lui, fiind singurul pilot care poate să cîştige titlul dacă obţine victoria sau locul 2, indiferent de ce fac adversarii. Mark Webber, chiar dacă iese învingător, pentru a cîştiga titlul are nevoie ca Alonso să vină cel mult pe locul 3, iar pentru ca Vettel să ia titlul, el trebuie să bată în cursă şi să spere că Alonso nu se clasează mai sus de locul 5. Al patrulea pilot cu şanse teoretice este Lewis Hamilton, care are nevoie să cîştige cursa şi să spere ca toţi adversarii să abandoneze sau să se claseze foarte slab.

Situaţia celor doi piloţi Red Bull este cea mai interesantă. În cazul (destul de probabil) în care Alonso este pe locul 3 la final, doar Mark Webber poate să cîştige titlul, dar pentru asta trebuie să fie pe locul 1, ceea ce ar putea impune ca Vettel să-i cedeze acest loc coechipierului. A fost însă evident pe tot parcursul sezonului că echipa l-a favorizat pe german şi între cei doi nu prea sînt sentimente de prietenie, iar ultimele declaraţii ale şefilor Red Bull susţin că nu vor interveni în nici un fel în ordinea de sosire.

Toate semnele arată însă că piloţii ştiu ce au de făcut, şi nici ceilalţi nu ar avea nimic impotrivă ca Vettel să cedeze locul 1 lui Webber în cazul în care numai aşa ar aduce şi titlul piloţilor la echipa Red Bull.

Cursa de la Abu Dhabi va avea startul la ora locala 17 şi se va termina în nocturnă, ceea ce va amplifica şi mai mult spectacolul. În România o vom putea urmări de la ora 15, fiind şi ultima transmisă pe TVR, care nu mai deţine drepturile de transmisie începînd cu anul viitor.