Cine intra si cine iese din WRC sau de ce-l urasc pe Bernie

Acum aproximativ o luna de zile vorbeam despre posibila inlocuire a celor de la Citroen cu cei de la Peugeot in Campionatul Mondial de Raliuri. Aproape nu trec 2-3 saptamani si mai apare cate un zvon despre posibila intrare in WRC a unui constructor, asa ca intrebarea de astazi este : cine va fi primul care va sparge gheata si va anunta acest lucru? Hyundai sau Toyota? Oare exista vreo sansa ca General Motors sa-si mai doreasca sa cheltuie niste bani cu aducerea Opel in WRC dupa ce Chevrolet pleaca din WTCC? Si ce parere aveti despre FIAT, sigur le-ar placea sa se alature. Ce impact mai mare poate avea o noua masina lansata decat faptul ca o vezi la lucru in raliuri? Renault ar face mai bine sa-si ia notite si sa-si pregateasca viitorul Clio IV Rs pentru standardele WRC, dupa ce au anuntat ca renunta la motorul aspirat de doi litri in favoarea unuia mai mic, turbo. In plus, francezii nu mai fac parte oficial din marele circ al Formulei 1, asa ca… 

 

Cativa dintre constructorii de mai sus si-au confirmat dorinta de a (re)veni in WRC iar restul sunt niste speculatii de-ale mele. Oricum, nu se poate nega ca o buna parte a constructorilor nu iau in calcul un program in WRC. Toyota si Hyundai au dat cele mai puternice semnale pana acum. Desi lipseste anuntul oficial al amandurora, exista suficiente indicii care ne conduc la ideea ca, in curand, vom asista la reintoarcerea acestora in raliuri.

 

Dand timpul inapoi, imi aduc aminte cum Toyota reprezenta o forta in WRC pana cand Bernie Ecclestone i-a atras in F1. Si cei de la Hyundai au facut parte odata din elita raliurilor dar nu s-au remarcat in niciun fel prin rezultate ci mai degraba prin probleme tehnice cum ar fi incendiile invizibile sau stergatoare defecte de parbriz, si cam atat.

 

Pe de alta parte, in timp ce unii inca fac evaluari despre intrarea in WRC, exista echipe care concureaza si care iau in calcul parasirea campionatului. Nu mai e nicio surpriza ca cei de la Ford s-au saturat sa tot astepte din partea FIA o solutie pentru promovarea TV la nivel mondial. Tinand cont si de lipsa acuta a rezultatelor, munca lui Malcolm Willson este admirabila. Este incredibil cum reuseste sa-i mai convinga pe cei de la Ford sa-si cheltuie banii in WRC.

 

Momentan, FIA inca mai lucreaza in spatele usilor inchise si tot ceea ce stim este ca a semnat un contract cu cei de la EBU pentru restul sezonului 2012. Acest lucru inseamna ca vom avea parte de aceleasi emisiuni cu rezumate transmise tarziu in noapte. Aaa, era sa uit. Au mai zis ceva de streaming video online, fara sa detalieze ce inseamna asta.

 

Asadar, Ford ia serios in considerare abandonarea navei (care se scufunda), Hyundai si Toyota ar putea sau nu sa revina in WRC ( unde expunerea media si interactiunea cu fanii este mult mai mica fata de F1) iar daca FIA nu se tine de promisiuni, probabil cei de la VW nu vor cheltui prea multi bani in lupta cu Citroen, asta daca francezilor le va mai placea sa se joace singuri. La toate astea adaugati declaratia lui David Richards ( Prodrive-MINI) in care a spus ca el nu poate cere bani unor sponsori fara sa stie ce poate sa le ofere sezonul viitor.

 

Ultima problema aparuta recent este cea a organizatorilor din WRC, carora FIA le cere in plus 100.000 euro pentru a le mentine etapa in calendarul 2013 al WRC. Aici se poate sa ma insel, deoarece nu am mai auzit nimic despre asta in ultima perioada. Sau poate pentru ca toti organizatorii au refuzat ferm sa faca asta?! Daca FIA nu va schimba radical ceva, cu totii vor trebui sa faca ceea ce-i avantajeaza mai mult si se vor duce iarasi la Bernie. Sau, poate in IRC? Cine stie…

 

PS: Toyota a spus ca momentan le lipsesc oamenii cu experienta in WRC. Noi le sugeram sa vorbeasca cu cei de la Prodrive. Au facut o treaba foarte buna cu BMW si MINI iar atata timp cat japonezii se ocupa de buget sunt sigur ca Yaris WRC poate fi cel putin la nivelul la care MINI a ajuns.

6 thoughts on “Cine intra si cine iese din WRC sau de ce-l urasc pe Bernie”

  1. Interesanta opinia ta, cu o singura mentiune: Toyota a fost data afara din WRC pentru ceea ce s-a numit, la momentul respectiv, "cel mai inteligent mod de a fura". Foloseau atunci o turbina cu un restrictor care se dilata in conditii de temperatura si presiune (deci nu la mers in gol sau turat in gol). I-au fost sterse punctele, au dat-o afara din campionat. In fine, a fost scandal la momentul respectiv. In rest, Hyundai s-a fript odata cu intrarea in WRC si cred ca este timpuriu sa revina. Ford poate spera sa plece Citroen si sa nu revina Peugeot (aceeasi masina, sa fim seriosi). Astfel va putea defila pe probe. Insa WRC-ul, asa cum este acum, trebuie sa fie schimbat. Altfel vom avea in mod constant aceiasi castigatori si aceiasi actori principali. Daca nu se adauga nimic, spectacolul va fi inexistent. Poate revenirea Grupei A ar mai putea revigora spectacolul.

  2. Mie nu mi s-ar parea corect sa se schimbe reguli doar pentru ca Loeb este prea bun. Dar nici el nu mai are de stat mult timp in WRC iar spectacolul o sa apara. Eu unul sunt fericit ca am trait cu Loeb in aceeasi generatie si ca am putut sa il vad pilotand.
    Insa trebuie ca FIA sa ii acorde WRC-ului atentia cuvenita pentru ca producatorii sa ia in serios revenirea sau intrarea in competitie.

  3. Toyota a fost dată afară pentru acl furtişag de zile mari (în era Celica), dar au revenit cu modelul Corolla, cu care au ratat de puţin titlul în 1998 (abandon Carlos Sainz, la 500 metri de finalul ultimei speciale din RAC Rally), dar au triumfat la constructori în 1999.

    Referitor la GM, mai degrabă se orientează spre un sport care le scoate marca Opel în prim-plan, adică la DTM. Este tot mai vehiculată informaţia privind revenirea Opel în DTM. Şi nu se poate spune că nu ar avea sens acest pas…

  4. Mda, interesant ce zici tu cu Opel in DTM. bineinteles ca ar avea sens…dar nici nu mi-a trecut prin cap 🙂 Au masina de strada, deci se pot baga linistiti. Sau poate asteapta lansarea generatiei urmatoare…oricum, curse sa fie 🙂

  5. mm mai greut un pic cu Opel in DTM, practic vor trebui sa introduca un nou model, Astra "Coupe" GTC-u nu prea se preteaza deocamdata la DTM va trebui ceva gen Calibra sau Astra Bertone, deci o investitie destul de serioasa si care nu cred ca o vor lua deocamdata.

Comments are closed.