Ovidiu Mazilu candideaza la presedintia Federatiei Romane de Karting

Aceasta unire ar bucura pe multi dar cu siguranta ar intrista pe si mai multi. Este daca o vreti un fel de dragoste imposibila, problemele acestui inedit cuplu fiind reprezentate de putere si de bani. Puterea o reprezinta calitatea ACR-ului, dupa cum bine stiti, de Autoritate Sportiva Nationala ( ASN) iar banii provin de la bugetul de stat sau din taxele sportivilor. Daca puterea au primit-o de la FIA si de multi ani se agata de ea in speranta ca lucrurile vor iesi asa cum isi doresc ei, iata ca banii s-au mai imputinat, sportivii alegand sa puna bazele Federatiei Romane de Automobilism Sportiv ( FRAS ).

 

Dupa doua sezoane ale Campionatului National de Karting desfasurate sub egida FRAS, campionat recunoscut si de Autoritatea Nationala pentru Sport si Tineret ( ANST), o mana de oameni au decis ca ar fi mai bine sa puna bazele unei noi federatii, mai exact de Karting. Asa cum va spuneam in urma cu putin timp, FRK a primit 265.000 RON buget pe 2012 de la ANST, adica de vreo 5 ori mai mult decat FRAS sub egida carora se desfasora mai multe campionate nationale, nu unul singur. 

 

Pe adresa de corespondenta electronica a siteului nostru am primit un schimb de emailuri intre Ovidiu Mazilu ( presedintele FRAS) si dl. Radu Grozea, pe care-l vom denumi “un sustinator al FRK”, intrucat pe siteul oficial al acestei nou infiintate federatii, nu exista absolut niciun document publicat referitor la statut, organigrama, etc., totul fiind “in constructie”. Aflata din toamna anului trecut sub conducere interimara, FRK isi va desemna prin vot pe 10.03.2012 toate organele de conducere, iar Ovidiu Mazilu se pare ca va candida la functia de presedinte. 

 

Asadar, mai jos aveti reprodus un extras din aceasta dezbatere purtata pe emailuri, cu mentiunea ca dl. Radu Grozea nu a avut cunostinta pana in cursul zilei de astazi de raspunsurile oferite de dl. Mazilu. 

 

 

 

Radu Grozea: Când se vor hotărî românii să respecte legile, ca să nu mai vorbim de bunul simţ.

 

Ovidiu Mazilu:  Exact, buna intrebare. Dl Grozea trebuie sa respecte dreptul cluburilor afiliate de a-si alege conducatorii, este legal si de bun simt. Am explicat de atatea ori ca Federatia este a Romaniei si nu a celor care se autointituleaza fondatori. Chiar daca sunt, chiar daca dl Grozea ar fi “fondator” al acestui sport, nu poate avea in virtutea acestei autonumiri decat cel mult merite onorifice. Nicidecum nu poate stabili cine are sau nu dreptul de a candida. In mod normal, aceasta atributie revine unei comisii de validare a candidaturilor, din care, sigur, dl Grozea poate face parte si poate vota impotriva, dar asta este cu totul altceva. Pana la urma, cine “si-a facut” Federatie, trebuia sa se intrebe inca dinainte si trebuia sa-si asume riscul ca prin jocul democratic al alegerilor, aceasta sa ajunga sa fie condusa de persoane…. dezavuate de initiatori ! In caz contrar, s-ar dovedi ca cei care “si-au facut” aceasta Federatie, au dorit in realitate conservarea privilegiilor anterioare si prea putin ridicarea kartingului romanesc la un nivel superior. 

 

 

Radu Grozea: Cea mai elementară logiocă spune că o aceeaşi persoană nu poate fi simultan preşedintele a două federaţii sportive diferite, înregistrate cu CIS-uri diferite (discipline sportive diferite) la ANST.

 

Ovidiu Mazilu: Pacatosul adevar graieste. Dl Grozea face apel la respectarea legilor, insa probabil fara sa-si dea seama, dovedeste ca nu cunoste legea DELOC. In Romania nu este permisa infiintarea (nici functionarea) de Federatii Sportive Nationale pe discipline, ci numai pe ramuri sportive. Definitiile acestora sunt in Legea 69/2000 si in HG884/2001. Mai mult, din faptul ca CIS-urile sunt diferite nu decurge ca ar fi interzis sa fie cineva presedinte la doua federatii sportive. Din punctul meu de vedere, a detine functia aceasta in ambele federatii, ar presupune ca prioritate absoluta, de rang zero, gasirea unei modalitati de mediere a litigiului dintre cele doua organizatii. Odata depasita aceasta problema, sincer spun, facand abstractie de persoana numita “Mazilu”, nu vad unde este incompatibilitatea. Poate ne indica dl Grozea articolul de lege respectiv, asa ar fi corect.

 

 

Radu Grozea:  Domnul Mazilu a demonstrat, prin comportamentul agresiv faţă de FRK, dispreţul total faţă de dorinţa sportivilor din kartingul Românesc de a avea o federaţie proprie. Această atitudine, admirată de o mică minoritate de oportunişti, nu îl recomandă pentru o astfel de candidatură, chiar dacă să zicem şi-ar da demisia din funcţia de preşedinte FRAS, pentru a putea candida legal la preşedenţia FRK.

 

Ovidiu Mazilu: Am trait sa o vad si pe-asta, dl Grozea aratand cu degetul inspre “oportunistii” din karting. Sa fim seriosi, domnia sa cand a venit in kartingul de la FRAS tuna si fulgera impotriva d-lui Lucian Stefan si a ilegalitatii constiturii FRK. Vazand ca nu este acceptat ca presedinte al CNK-FRAS, s-a intors repede de unde venise, spunand ca e fericit ca a fost recuperat de…. dl Lucian Stefan ! 

 

In fine, nu am avut niciodata comportament agresiv fata de nimeni, dimpotriva, am raspuns mereu calm agresivitatii domnilor Grozea, Herascu si celor ca ei. In privinta kartistilor, de cate ori am ascultat argumentele in favoarea infiintarii propriei lor federatii, am spus ca le inteleg perfect doleanta de a nu mai fi la remorca celorlalte sporturi auto, poate confirma chiar Costica Raileanu. Stiu ca asa a fost la FRAK, unde kartingul a fost marginalizat. Dar la FRAS acest lucru nu s-a intamplat, tocmai datorita implicarii mele. A se vedea ca la FRAS nu sunt decat trei campionate marca “Dunlop” si anume: cel de raliuri, cel de coasta si…. cel de karting, desi este ultimul sosit. Daca ar fi fost sa ma iau dupa “interesul electoral”, as fi dirijat sustinerea financiara Dunlop catre offroad, deoarece mi-as fi atras de acolo foarte multe voturi pe aceasta cale. 

 

 

Radu Grozea:  “Unirea” celor două federaţii, dezideratul d-lui Mazilu care visează astfel la statutul de ASN, nu mai este posibilă, pentru simplul motiv că ar necesita o procedură de constituire a unei noi structuri sportive, cu toate consecinţele juridice şi administrative, impuse de Legea Sportului 69/2000.

 

Ovidiu Mazilu: Dl Grozea face afirmatii lipsite de acoperire. Eu nu am spus niciodata ca as dori “unirea” celor doua federatii. Nici ca nu as dori asa ceva, nu am spus. Nici nu m-am gandit, asadar este o simpla petarda jurnalistica. Sigur, acest litigiu poate fi mediat, presedintele “unic” ar putea aduce cele doua conduceri la masa discutiilor, dar asta este cu totul si cu totul altceva. Dupa cate se observa, dl Grozea crede incontinuare in modelul acerist de presedinte, acela care taie si spanzura si face ce vrea el. Nu este asa, un presedinte de federatie nu poate decat sa fie in cel mai bun caz un mediator al acestei probleme, aducand ambele Consilii Federale la un eventual numitor comun. Cat despre unirea celor doua federatii, sincer sa fiu nici nu cred ca este legal posibila, chiar sa vrea cineva.

 

 O alta problema este aceea a dezideratului meu, care as visa la statutul de ASN. Este doar aproximativ corect, scrie in statutul FRAS ca unul din obiective este afilierea la FIA. Doar ca nu este numai visul meu, ci al tuturor sportivilor, de a scapa de “autoritatea” ACR, nu inteleg care e problema d-lui Grozea ? Toti, inclusiv dl Lucian Stefan, inclusiv persoanele din ANST confirma ca ambele federatii ar dori si ar trebui sa scape de intermediarul ACR. Mai mult ca atat, dl Grozea fiind orbit de personalitatea anumitor persoane din conducerea ACR si visand de multi ani incoace ca ASN sa ramana pe veci la ACR, nu va reusi sa inteleaga niciodata ce inseamna ca “Federatiile sportive nationale sunt autonome, independente, de interes national si de utilitate publica”. Nu este legal si nici etic, ca o federatie sportiva nationala sa depinda de o asociatie civila, asociatie care face in prezent eforturi disperate pentru a justifica o minima activitate sportiva. Ori simpla delegare de atributii care se reinnoieste anual, nu reprezinta altceva decat interpunerea ACR intre FRAS, FRK si FIA. 

 

 

Radu Grozea: Un detaliu semnificativ, care demonstrează onestitatea domnului Mazilu faţă de karting, este şi minciuna grosolană din CV-ul dumisale în care declară că a început să practice karting-ul, înt-un moment în care încă nu fuseseră construite primele două kart-uri, la Centrul Pentru Modelism – Băneasa! Este jenant să faci o astfel de afirmaţie, când mai sunt încă destui martori ai acestui eveniment.

 

Ovidiu Mazilu: Eu spun ca dl Grozea ar face bine sa-si vada de propria onestitate. Am fost la karting la Palatul Pionierilor, in Bucuresti. Era prin anii 1967-1969, imi amintesc si acum numele profesorului Danciu. Am in memorie foarte multe detalii despre kartul cu motor de motoreta Carpati, care astazi ar putea provoca multe zambete, de aceea nici nu i le spun d-lui Grozea. Nu stiu cat conteaza si nici nu imi place sa ma laud, odata ce am parasit de 12-13 ani activitatea competitionala, totusi as aminti ca am castigat in 1996 ambele manse ale unei competitii, ce-i drept neoficiale, in fata campionului de la acea data al Ungariei Andras Bakos, a celebrului Viktor Kazankov si a nu mai putin cunoscutului Vanicek. Oricum nu am facut caz niciodata de ceea ce am realizat eu ca sportiv activ, e deja istorie si nu intereseaza pe nimeni. In schimb, luand diverse exemple din actualitate, din lumea sportului, putem conchide ca din faptul ca ai fi fost un sportiv talentat, nu decurge ca ai putea fi cel mai nimerit presedinte de federatie. Dimpotriva, eu socotesc ca cei care au fost adanc implicati pana de curand in sportul respectiv, sunt in mare masura contaminati de diverse adversitati mai mult sau mai putin sportive, prin urmare nu pot fi impartiali, obiectivi. ****

 

 

Radu Grozea:  Toate aceste argumente care fac imposibilă reeditarea “alegerii lui Cuza”, pun o serioasă problemă actualei conduceri a FRK, care va trebui să evalueze cu mai multă atenţie afilierea unor cluburi care au făcut sau care susţin această propunere ofensatoare pentru toţi cei care au contribuit la realizarea FRK

 

Ovidiu Mazilu: Q.E.D. Dl Grozea ar merge pana intr-acolo incat sa blocheze unor cluburi accesul la sport garantat prin Lege, pentru simplul motiv ca in cadrul FRK s-ar putea intampla ceva impotriva gandirii domniei sale. Fiecare club afiliat are drepturi statutare si dl Grozea, fie ca-i place, fie ca nu, trebuie sa le respecte. Ori dl Grozea nu face nimic altceva decat sa dea pretioasa indicatie, ca impotriva acelor cluburi care au indraznit sa faca o propunere in dezacord cu gandirea domniei sale, sa fie initiate represalii, ca “bun” exemplu si pentru cei care ar mai dori vreodata sa miste in front.  “

 

One thought on “Ovidiu Mazilu candideaza la presedintia Federatiei Romane de Karting”

  1. In anul 1968 am fost si eu la "Palatul pionierilor", unde alaturi de "maistrul","policalificatul", Danciu, am invatat sa construiesc si sa conduc un kart(apropo, Danciu era un bun proiectant si constructor de vehicule cu motor-cu 4,3,2,1, roti) Mentori erau altii, prof.Cernatescu si prof. Manea. Aici la "cercul de karting" din Bucuresti, s-a creat nucleul acestui sport cu motor. Este adevarat ca in paralel, dar mai putin mediatizat , activa si "ASKALIN", asociatia liceului Ion Neculce. Incerc sa-mi aduc aminte de tine(Ovidiu ???). Numai pe Sica, un brunet slabut, si al naibi de dibaci, al carui tata era mecanic auto, l-am retinut. Pe vremea aceea Grozea, se gandea la karting, el a debutat mult mai tarziu(sa ma scuze daca cumva citeste acest comentariu). La inceputul activitati sale, cand a construit primul kart(la subsolul unui imobil de pe langa Statuia Aviatorilor), eu m-am, retras, orientandu-ma spre sportul cu doua roti. Comentariul meu este despre debutul kartingului in Romania, nu vreau sa fie o ofensa la adresa lui Radu, pe care l-am urmarit dea lungul anilor, si il admir pentru activitatea deosebita prestata in domeniu sporturilor cu motor. Daca mai sti si alte detalii din perioada aceea, incearca sa le pui pe net.

Comments are closed.