Cat de “usor” reusesti sa fii sau sa devii

Exista ceva minunat in a face motorsport. Nu vorbesc  aici despre despre a pilota, despre a face teste, a stii sa reglezi si sa intretii o masina sau o echipa de curse. Ma refer la motorsport ca la o disciplina orientata catre rezultat in masura in care te debarasezi de orice este inutil, tot ce este moft sau confort .

Desigur ca poate interveni componenta comerciala, cea de care este interesat sponsorul, organizatorul , sau chiar pilotul, daca este mai pedant sau inclinat spre acest lucru. Dar inca o data, nu vorbim despre aceste aspecte. Vorbim in special de masinile de grupa H, de coasta, cele mai extreme masini care se pot construi  intr-un buget cat de cat decent. Exista si masini ca cele din DTM, Le Mans, NASCAR. Dar acolo e industrie, televiziune, spectacol, depasiri. La coasta, acolo unde nu te intreci decat cu cronometrul, este o anume voluptate a alergatorului singuratic. Cel care se masoara cu ceilalti, dar care se gandeste in permanenta cum poate sa isi usureze masina, cum sa o faca mai aderenta, mai puternica.

Totusi, nu intotdeauna vorbim despre putere ca fiind caracteristica definitorie pentru un rezultat bun. Un Puiu Rusu poate bate cu 220 de cai bolizi de 600 de cai. Un Hora il bate si pe Puiu Rusu cu un Escort din epoca de piatra. Un Andreas Marko bate cu 300 de cai integrali bolizi de peste 700. Un tot bine inchegat este mai important decat forta bruta. Aici vine reclama la Pirelli!

Dar am inceput avand o idee in minte si am divagat. Acel ceva care ma atrage la masinile de coasta este ceea ce te invata ca performanta se face cu putin. Tot ce este pe masina trebuie sa aiba un scop. Daca nu are, se da jos. Nu conteaza caldura, nu ai aer conditionat, nu conteaza geamurile electrice, ele au macarale care cantaresc kilograme, rezervorul din fabrica este greu, se pune altul mai mic, scaunul din dreapta este inutil, geamurile sunt de plastic, capota daca se poate din fibra, rotile sunt usoare, antifonarea este o notiune complet opusa cu farmecul acestui sport. Deci totul este usor si orientat catre performanta nu spre confort. Nu conteaza cum arata: daca ajuta se monteaza, daca nu, se scoate.

Cu totii savuram povestile echipajelor de raliu care au scos rotile de rezerva, apa de baut, chiar si hartile ca sa usureze masina pe ultima proba si au castigat la o secunda care probabil tocmai din usurarea masinii a venit? Si riscul a fost atat de mare!

Aceasta esta latura minunata. Cea care invata un pilot sa decida in permanenta ce mai poate scoate de pe masina pentru a fi mai rapid. Este exact opusul masinilor de strada, din ce in ce mai grele, cu tot  mai multe dotari, cu tot mai multe kilograme, cat mai silentioase. Si in timp, exercitiul minimalismului este foarte benefic. E bine sa te inveti cu putin. Inveti ca poti fi performant si apreciat si daca cheltui putin si nu epatezi. Treaba cu cheltuiala insa e foarte delicata.

In motorsport poti sa cazi usor in pacatul cheltuielilor fara sfarsit. Dezastrele financiare sunt foarte dese. Familii au fost destramate, case au fost vandute, cariere au luat sfarsit. Dar cei care au facut acestea au un mare avantaj. Stiu cum este sa te descurci cu putin. Pentru ca inainte sa prinda gustul performantei au stiut cum este sa dormi in masina, sa nu mananci pentru ca iti mai trebuie 10 litri de benzina, ca o pereche de pantaloni si o camasa sunt indeajuns pentru un weekend in care mai mult esti in combinezon.

Daca ai fost fericit sa transpiri de dimineata pana seara, sa te concentrezi la cursa cu doua nopti nedormite si sa obtii un rezultat atunci cu siguranta poti sa razbesti in viata. Viata care ti-a luat averea, familia, cariera. Bineinteles ca ti-ai facut-o cu mana ta dar a fost alegerea pe care ai luat-o.  Ai avut o sansa sa castigi. Poate ai castigat, poate nu. Poate ai perdut tot cand ai bagat 10.000 euro doar ca sa mai adaugi 50 de cai si sa usurezi cu 100 de kg masina si in a doua curba ai dat-o de gard. Ai facut-o pentru ca ai vrut, pentru ca ai dorit sa te iei la intrecere si ai vrut sa urci pe podium. Eroii sunt in motorsport, lasii sunt pe toate strazile iar tu faci parte din clubul celor putini care sunt piloti si nu doar smecheri. Asadar, e minunat sa faci sacrificii pentru motorsport. Nu stiu daca “se si merita”!