Dragi concurenti, 20 lectii de viata pentru voi. Cu drag, raliurile

Intr-o explozie de generozitate, raliurile mi-au oferit in scurta noastra perioada petrecuta impreuna cateva lectii care trec cu mult granita sportului cu motor. Intotdeauna am fost fascinat de aparenta lejeritate cu care pilotii gestioneaza accidentele si abandonurile din curse. De fiecare data ma gandesc cat de important ar fi sa putem sa avem aceeasi atitudine fata de loviturile pe care le primim de la viata ( de care, la fel ca in curse, ne facem de multe ori singurii vinovati ).  Urmeaza cateva invataminte care se pot aplica atat in raliuri cat si in in afara lor:

1. In orice moment, dezastrul poate interveni. Tot ce ai facut pana atunci se duce naibii. Va trebui sa accepti ca te-ai zbatut in zadar, ca va fi foarte greu sa te refaci si pe urma sa incepi sa recuperezi. Ceea ce s-ar putea sa nu se intample. In tot acest timp altii se departeaza.  

 

2. Multi raman pe marginea drumului pentru ca nu au gasit resurse sa mai continue. Tu ai ales la un moment dat ca nu esti “spectator” ( cel care accepta ce primeste de la viata ) ci esti “concurent” ( cel care incearca sa isi construiasca viata asa cum vrea el ). Cei mai blazati sunt concurentii deveniti spectatori.  

 

3. Poate ca tu ai talent sau ai muncit mai mult sau pur si simplu esti mai bun ca majoritatea. Intotdeauna insa vor fi altii mai putin talentati dar cu bani, cu oameni in spate, care o sa te intreaca pentru ca au puterea de a cumpara ce e mai bun. Si pentru ca au bani si relatii sunt mai relaxati, isi permit sa se antreneze, sa riste si la final devin mai buni ca tine.

 

4. Sunt toate sansele sa nu castige cel mai bun ci cel mai smecher. Cel care s-a ferit de probleme si nu cel care a preferat sa dea piept cu ele.

 

5. Daca te lupti si ajungi sus si dupa aceea nu te poti mentine toti se vor grabi sa iti anunte caderea. Cu toate ca inca tu esti printre cei de la varf, vei fi considerat in deriva. De aici si pana sa te consideri chiar tu in deriva e doar un pas.

 

6. Nu incerca sa recuperezi miraculos ce ai pierdut. O sa te frigi, rau de tot.

 

7. La inceput e bucuria ca ai reusit sa ajungi unde ti-ai dorit. Pe urma e speranta ca o sa faci performanta. La un moment dat vin si rezultatele. Dupa care nu mai poti fara. Te incapatanezi, ii indepartezi pe cei care nu te sustin si ajungi un incrancenat care nu vede decat ce il intereseaza. Ajungi sa nu te mai bucuri si uiti de ce ai pornit pe drumul asta.

 

8. Dupa ce ti-a iesit tot, chiar mai bine decat te asteptai si esti in fata tuturor, te trezesti trimis la coada sau chiar mai rau. Trebuie sa accepti ca totul e guvernat de oameni care habar nu au despre ce faci tu sau au habar dar nu le pasa. Daca le incurci interesele poti sa fi Einstein, Usain Bolt sau Iisus Hristos. Te vor dobori din pix sau printr-un telefon.

 

9. Vei fi mereu in cautarea unui echilibru imposibil. Intre a fi resemnat in fata neprevazutului care te asteapta la cotitura sa te doboare si focusat, ambitionat si intr-o nevoie constanta de a reusi.

 

10. Cand o sa castigi in timp ce altii cad s-ar putea sa te simti stanjenit. Daca tu esti cel cazut, ai da orice sa fii in locul castigatorului chiar daca declari ca nu iti place felul in care a castigat.

 

11.Intotdeauna vei gasi explicatii pentru neputinta de a fi mai in fata dar niciodata nu vei accepta ca cineva e pur si simplu mai bun. Daca nu mai ai niciun argument vei spune” bine dar ala e nebun”.

 

12.Trebuie sa accepti ca reusita este data de un cumul de factori. Talentul, norocul, banii, experienta, indarjirea, toate pun umarul sa te duca sus. Daca te tot lamentezi ca esti talentat si ca lumea trebuie sa vada asta si sa ti le dea pe celelalte, n-ai inteles nimic din competitie.

 

13.Peste tot dinozaurii si-au construit mica lor mafie. Pentru ca tie sa iti fie greu sa intri si sa le iei felia de tort. O sa uiti cat de furios ai fost pe ei pentru ca o sa ajungi si tu momentul in care…

 

14… cineva mai tanar ca tine, mai carismatic sa fie la panda sa iti ia lumina reflectoarelor si sa o puna pe el.  Daca esti cu adevarat bun nu ti-o va lua dar sansele sunt ca tu sa te zbati sa nu i-o dai si sa arati ridicol. Sa iti accepti locul si sa te retragi la locul potrivit e o mare arta. 

 

15.In timp ce tu esti ocupat sa arati tuturor ca esti cel mai tare, cineva se uita cu foame la iubita ta. Dupa ce o pierzi iti dai seama ca erai cel mai tare fara sa-i bati in lupta directa. Acum chiar nu ai alta sansa decat sa ii bati in lupta. Sa pierzi si pe “frontul” asta ar face din tine un mare looser.  

 

16.Povestea oricarui “concurent” e povestea unui om care duce multe “bagaje” cu el.

 

17.Ca sa reusesti trebuie sa fi capabil sa te debarasezi de tot ce nu e relevant pentru drumul tau spre victorie. Ai grija totusi ca diferenta intre focusare si obsesie e si ea foarte mica. Nu uita, mai bine sa pierzi pentru ca te-a furat peisajul decat sa castigi si sa nu-l mai vezi!

 

18.Ne place sa ne alintam ca suntem aici ca sa ne simtim bine, sa fim fair-play dar de fapt am vrea sa smulgem capetele celorlalti si le atarnam in sulite pe care sa scriem cu sange “victimele mele”.

 

19.Cu toate ca ne consideram deasupra lor trebuie sa recunoastem ca fara “spectatori” nu am avea niciun rost. Ei sunt cei care iti dau energie. Ai face bine sa ii respecti ca pe orice alt “concurent”.  

 

20.Scopul nu e prima pozitie. Nici macar lupta pentru prima pozitie. Ci lupta in general!

 

5 thoughts on “Dragi concurenti, 20 lectii de viata pentru voi. Cu drag, raliurile”

  1. punctul 12 iti da raspunsul la punctul 3 ( deci ai fi putut renunta la punctul 3. )
    Ma bucur ca am alta filozofie. ( n-am atitea " bagaje " , daca inteleg bine ce vrei sa zici la .16 , care mi se pare bun )

Comments are closed.