Debriefing dupa Rally Vinho da Madeira cu Marco Tempestini

Echipajul Napoca Rally Academy, Tempesta/Dorin Pulpea, a luat startul in perioada 5-7 august 2010 in Rally Vinho da Madeira, etapa a-VIII-a a Challengerului Intercontinental de Raliuri ( IRC) , marcand debutul unui echipaj cu licente romanesti in acest campionat .

Daca in Campionatul National de Raliuri, Marco Tempestini vine dupa un parcurs nu tocmai fericit, insumand trei abandonuri, iata ca in competitiile internationale , lucrurile sunt mai incurajatoare . Anul trecut , echipajul NRA s-a impus in FIA European Rally Cup (East) , anul acesta targetul lor fiind pastrarea titlului de campion .

Datorita anularii Hebros Rally dar si a perioadei de concedii , Marco si Dorin si-au propus ca vara aceasta , concediul sa fie unul activ. Cu benzina de la pompa, cu arhicunoscuta problema la sistemul de franare al automobilului Peugeot 207 S 2000, cei doi s-au prezentat la startul unuia dintre cele mai tehnice raliuri pe asfalt din Europa . Cum se desfasoara un raliu din IRC, care este configuratia probelor si cum a decurs Rally Vinho da Madeira pentru Marco Tempestini si Dorin Pulpea , puteti afla din interviul de mai jos :

Motorsportnews.ro : Marco , ai fost prezent pentru prima oara la o etapa IRC , cum a decurs Rally Vinho da Madeira pentru tine ?

M. Tempestini : A fost  foarte interesant si, asa cum am declarat, a fost cel mai greu raliu din cariera mea, dar si cel mai frumos raliu de asfalt la care am participat! Drumuri extraordinare, foarte virajate si inguste, dar cu o suprafata de rulare aproape perfecta, zeci de mii de fani pe probe, o insula intreaga care traieste pentru raliu… pe scurt a fost o experienta fantastica!!!

Motorsportnews.ro : Cum ti se pare ca organizare, desfasurare si mediatizare  IRC  fata de WRC ?

M. Tempestini : De mediatizare nu pot sa zic foarte multe, pentru ca eu eram acolo in competitie, dar pratic multe probe a fost transmise in direct de RTP Madeira ( statia locala a postului de televiziune national din Portugalia). In parcul de service, in oras si in alte locuri special amanajate pe traseu,  fani puteau sa vada spectacolul de pe probe. Organizarea a fost extraordinara si acesta a fost cel mai bine organizat raliu la care am participat eu si Dorin.

Motorsportnews.ro : Am observat ca in prima zi ai avut probleme la sistemul de franare, la fel ca marea majoritate a celor care au evoluat pe automobile Peugeot 207 S 2000 . Care a fost mai exact problema si cum ati rezolvat-o ?

M. Tempestini : Incalzirea lichidului de frana si pierderea presiunii pe circuitul de frane este o problema cunoscuta la modelul 207 si trebuie gestionata cu grija, dar pe proba lunga, cu 70% in coborare, a fost clar prea mult. In cazul nostru a fost mai greu, pentru ca facand doar doua treceri in recunosteri, pilotul ( eu… 🙂 ) cauta siguranta cu stangul pe frana in mai multe viraje… Si asa,  la 7 km de sfarsitul probei am ramas total fara frane…si vreau sa zic inca o data total!!! De obicei pedala de frane devine lunga si franele sunt mult mai putin performante… dar de data aceasta am avut presiune 0,4…ceea ce inseamna pedala in gol…!!! A fost o senzatie cu care m-am intalnit pentru prima oara si clar a fost foarte neplacuta!

In parcul de service am schimbat discurile si placutele, iar la doua trecere pe proba lunga am franat doar cu piciorul drept. Asta inseamna ca am pierdut aproape o secunda pe kilometru, decat daca franam cu stangul, dar acest sistem de franare nu incalzeste prea mult franele.

Magalaes a iesit in décor din cauza acestei probleme si aproape toate modelele Peugeot 207 S2000 au suferit mult pe acea proba, mai putin Meeke care avea un circuit de frane nou, omologat in iulie, dar chiar si el a avut pe ultimii kilometri o scadere de presiune a lichidului de frana, dar la o presiune de 1,9.

Motorsportnews.ro : Cum au fost probele pe asfalt ? Poti sa le compari cu unele asemanatoare unde ai mai concurat pana in prezent ?

M. Tempestini : Au fost incredibile…, cum am zis master de asfalt !!! Urcari si coborari cu pante foarte rapide, virajele lungi si foarte lungi de 2 si de 3 legate in secvente si de 15/20 viraje fara linii drepte adevarate. A fost ceva unic !

Motorsportnews.ro : Esti multumit de rezultatul obtinut in Madeira ?

M. Tempestini : De rezultat nu, de cum am mers pe probe da! Sunt foarte multumit de treaba facuta cu Dorin cu doar doua treceri la recunoasteri si acest lucru ne da incredere pentru urmatoarele etape din Cupa Europei de Est.

Tinand cont de faptul ca am mers cu benzina de la pompa ( aproape 0,7/1 sec mai lent pe km )  si de timpul pierdut cu franele, locul nostru ar fi fost 13/15, si cred ca la prima participare este ok.

Motorsportnews.ro : Cum crezi ca s-ar descurca actualii piloti din IRC daca ar participa in WRC , fie si intr-unul din campionatele suport?

M. Tempestini : Eu cred, si Ogier si Hirvonen au demonstrat, ca piloti din WRC sunt mai “buni”, dar sigur primii 4/5 din IRC sunt piloti absolut de top in oricare raliu sau campionat din lume.

Motorsportnews.ro : Olivier Quesnell , directorul Citroen Racing si Peugeot Sport a declarat ca se gandeste ca in 2011 sa se retraga din IRC, datorita faptului ca cei de la Skoda au devenit deja o mare echipa de uzina, astfel pierzandu-se din “spiritul” campionatului . Ce parere ai despre asta ?

M. Tempestini : Eu cred ca Quesnell, atunci cand castiga nu are probleme, cu echipele adverse, sau cu Kronos ( care clar este echipa de uzina “mascata” ), dar nu-i place cand pierde!!!  Skoda a investit mult si bine si clar are rezultate. Eu cred ca o data cu introducerea noilor masini in WRC din 2011, IRC in viitor va deveni iarasi un campionat de top, pentru echipe “private” si o pepiniera pentru pilotii tineri care vor sa ajunga in WRC.

Motorsportnews.ro : Urmeaza in CNR Raliul Tara Barsei , a carui proba superspeciala se va desfasura la Bucuresti , in parcarea Baneasa Mall . Cum ti se pare aceasta decizie a organizatorului si ce iti propui tu personal pentru acest raliu ?

M. Tempestini : Ma bucur ca revenim in Bucuresti si chiar daca Baneasa Mall nu este centrul adevarat cred ca acum Capitala este importanta pentru sponsori si pentru mediatizarea acestui sport, dar simplul fapt ca ne dam intr-o parcare din Bucuresti nu inseamana nimic. Trebuie o strategie de mediatizare care pana acuma nu s-a vazut, dar speranta moare ultima!

Pentru noi campionatul intern este compromis,  dupa cele trei abandonuri, dar clar si la Cluj si la Sibiu, inainte de a avea probleme, am fost acolo la bataie. La Brasov mergem cu aceleasi obiective ca de fiecare data, adica sa mergem cat de tare putem si la sfarsit tragem linie.