Sebastian Gioarsa a debutat la Brasov cu Suzuki Swift Sport

Dupa cum va spuneam inainte de Tess Rally Brasov, incepand cu etapa a doua a Campionatului National de Raliuri se va organiza o noua cupa monomarca,  Cupa Suzuki.  Primul model de Suzuki Swift Sport 2012, construit pentru intrecerea interna de raliuri, a luat deja startul in primul sau raliu dupa ce a primit omologarea nationala de la Federatia Romana de Automobilism Sportiv, echipajul fiind constituit din Sebastian Gioarsa si Raluca Magdas. Cei doi s-au pregatit foarte bine pentru debutul alaturi de Suzuki Swift Sport si au efectuat inainte de etapa de la Brasov o sesiune de teste pe macadam, mai mult pentru dezvoltarea suspensiei dar si una pe asfalt, in apropiere de Alba-Iulia. Care sunt impresiile celor doi dupa prima etapa la bordul noii masini de concurs, puteti afla din amplul interviu de mai jos :

901112_4938850343987_1453473385_o

Motorsportnews.ro:  De ce ti-ai schimbat masina de concurs cu una din aceasi clasa ? 

S.G: Am dorit sa fac un pas inainte dupa 2 ani de debut pe Dacia Logan, adica o masina de generatie noua si cu mai multa putere, dar foarte important, am cautat sa raman in aproximativ acelasi buget necesar participarii in CNR, deci obligatoriu in aceasi clasa 9.

 

Motorsportnews.ro: De ce Suzuki Swift Sport si nu altceva?

S.G: Au fost mai multe motive dar o sa enumar doar 3: raport pret/calitate excelent la care se adauga si experienta marcii in competitiile automobilistice, discutiile avansate la momentul achizitionarii masinii referitoare la posibilitatea organizarii unei cupe monomarca in cadrul clasei 9 si nu in ultimul rand posibilitatea up-grade-ului masinii la o clasa superioara (clasa 6) in viitor.

 

Motorsportnews.ro: Am asteptat sa termini cu bine prima cursa, chiar daca ai facut si niste teste inainte. Cum ti se pare acum masina, dupa 140 km de probe speciale?

S.G: De la inceput mi-am propus sa termin cursa indiferent de rezultatele de pe probele speciale mai ales ca testele efectuate anterior nu au avut nici o legatura cu conditiile intalnite la Brasov. Mi-as fi dorit sa pot sa ma acomodez cu masina intr-o prima cursa de asfalt uscat dar poate ca asa a fost mai bine avand de a face cu toate tipurile de aderenta. Masina mi-a placut de la inceput si acum, dupa prima etapa, pot sa spun ca sunt foarte incantat de comportamentul si calitatile ei.

 

Motorsportnews.ro:  Cum ti s-a parut prima etapa din CNR, tinand cont de vremea specifica unui raliu pe zapada ?

S.G: Brasovul este raliul la care am debutat acum 2 ani deci pentru mine are o mica incarcatura emotionala. Fiind a treia mea participare la aceasta etapa anul acesta am venit bine pregatit iar la Brasov trebuie sa te surprinda vremea buna pe timpul cursei nu zapada si viscolul pe probe.

 

Motorsportnews.ro: Incepand cu Timis Rally va debuta si Cupa Suzuki. Cum ti se pare acest proiect si ce asteptari ai de la el?

S.G: Sper in primul rand ca acest proiect sa se concretizeze si sa demareze odata cu raliul Timis. Am mari asteptari si asta a fost si unul din motivele pentru care am ales aceasta masina pentru participarea mea in CNR 2013. Mai mult, sunt convins ca organizarea unei a doua cupe monomarca (pe langa deja consacrata Cupa Dacia) va reanima lupta in clasa 9. Sper ca organizatorii acestei cupe sa invete din greselile celorlalti si toata lumea sa fie multumita.

 

Motorsportnews.ro: La ce capitol sta cel mai bine Suzuki Swift Sport?

S.G: In primul rand suspensia comparabila cu cea a unei masini din clasele superioare.

 

Motorsportnews.ro: Exista si parti mai putin placute la noua masina?

S.G: Este o masina de dimensiuni mai mici deci e nevoie de putin antrenament pentru a o stapani si controla in regim de cursa.

 

Motorsportnews.ro: Vei lua startul la toate etapele din acest an? Unde crezi ca te va gasi finalul sezonului in clasamente?

S.G: In plan sunt doar 7 din cele 9 etape programate in CNR dar nici acestea nu sunt toate sigure. Totul depinde de “ferestrele” in programul foarte incarcat din cadrul firmei pentru care lucrez si bineinteles disponibilitatea financiara pentru acoperirea costurilor de participare la etape. Daca totusi reusesc sa gasesc resursele pentru 7 etape, sper intr-o clasare pe podium in cadrul clasei 9 si a Cupei Suzuki.

 

Motorsportnews.ro: Fa-ne o comparatie intre noua masina si cea veche.

S.G: Sunt prea multe avand in vedere diferenta de generatie, de la o masina din 2006 la una de productie 2012.

 

Motorsportnews.ro: Cum crezi ca se va descurca Suzuki Swift Sport pe macadam, suprafata pe care sunt programate 6 din cele 9 etape ale sezonului acesta?

S.G: Primele teste cu aceasta masina le-am efectuat pe macadam si rezultatele au fost surprinzatoare. Nu cred ca o sa fie probleme, mai ales daca trece testul Sibiu Rally sunt convins ca restul va fi o joaca 🙂

 

Foto: Sorin Pop – Rallyzoom.ro