Raliurile intra in al cincilea deceniu la Brasov prin Tess Rally 2011


Prima competitie organizata sub denumirea de « Rallyu » 28 noiembrie 1965

« Din initiativa clubului sportiv Steagul Rosu…s-a desfasurat in ziua de 28 noiembrie a.c. prima competitie turistica de automobile (Rallyu) deschisa tuturor conducatorilor auto din regiunea Brasov » – ziarul « Steagu Rosu » Anul XIV, Nr.50 (561) – miercuri 15 decembrie 1965

Prima etapa de raliu inscrisa in campionatul national 8 iunie 1969

« Prima editie a competitiei organizata de brasoveni a fost consemnata in chiar anul inaugural al campionatului national, 1969. …Nu s-a numit insa raliul Zapezii si nici al Brasovului ci al « Narciselor » dupa numele florilor ce cresteau din abundenta intr-o poiana devenita celebra din acest motiv, din proximitatea Fagarasului… »

Din insemnarile jurnalistului Nicolae Cosmescu publicate in revista Autorally Magazin.

Prima editie a Raliului « Zapezii » (ulterior Raliul Brasovului – noiembrie 1971)

« Planificat la finaul sezonului hibernal al anului 1971,concurentii au avut parte de portiuni cu zapada si gheata. Unii s-au bucurat, multi nu, fiindca aveau probleme cu condusul pe o aderenata precara, iar denumirea a fost una pe masura, devenita rapid o referinata in specialitate : Ralilul Zapezii

Din insemnarile jurnalistului Nicolae Cosmescu publicate in revist Autorally Magazin.

Editia 41

« Raliul Brasovului a fost organizat si in anul de gratie 1977 – anul catastrofarului cutremur. Nu s-a organizat, insa ,in anul 2000 din lipsa de bani. In 2001 am zis ca traditia trebuie sa continue si am luat raliul in “arenda”. Suntem in pragul celei de a 11 editii organizate de noi (Auto Blic). Au trecut 10 ani de munca, plini  de frustari si de satisfactii. Cea mai mare satisfactie o am cand citesc citatele din ziarele anilor `70. Simt,  impreuna cu colegii mei , ca pionerii acestui raliu s-ar mandri cu noi asa cum noi ne mandrim cu ei » Stoica Bela presedinte Auto Blic Brasov.

Raliului Brasovului este gata de start pentru a patruzeci si una oara. Peste exact 30 de zile calendaristice toata suflarea cea vestita a raliistilor se va afla la Brasov pentru deschiderea sezonului national de raliuri, pentru a marca un nou moment istoric in analele Brasovului.

« Parca este din ce in ce ma greu sa ne aliniem la startul campionatului cu etapa noastra de suflet. Nu stiu ce ne ingreuneaza munca : istoria acestui evenimnet, criza mondiala sau anii care au trecut si peste noi organizatorii batranului raliu » se intreba domnul Stoica Bela presedintele clubului Auto Blic. « Nu avem timp  insa, de lamentari, baietii (echipajele) bat la usa, trebuie sa mergem inainte macar pana la editia cincizeci. Dupa care mai vedem » – a incheiat organizatorul raliului.

Purtand de cinci ani numele partenerului oficial al raliului, Tess Rally 2011 se va desfasura in doua zile vineri 8 aprilie si sambata 9 aprilie. Participantii vor avea de strabatut 248km dintre care 103.4km de proba speciala pe drumuri nationale din judetul Brasov si Prahova.

Cortina se va ridica in centrul Brasovului vineri 8 aprilie cand participantii vor evolua in prima proba, proba speciala a sezonului 2011 cunoscata sub denumirea de Brasov Rally Show.

Harta raliului –usor modificata fata de editia 2010, cuprinde pentru ziua de sambata 09 aprilie, nelipsitele speciale « Babarunca »  si « Cheia » (DN1A) dar si specialele « Poiana Brasov » si « Valea Cetatii » parcurse  doar in urcare iar prima in coborare. “Am impartit de fapt speciala cunoscuta de 3 ani sub denumirea de « Poiana lunga », in doua  probe clasice spre Poiana si dinspre Poiana Brasov. Ratiunea initiativei noastre este de natura turistica, umanitara si de securitate avand in vedere ca in varianta « lunga » statiunea Poiana Brasov se izola pentru 3-4 ore” a precizat acelasi interlocutor.

O noutate este reintroducerea in harta raliului a traditionalei speciale « Paraul Rece » a carui acostament a suferit imbunatatiri semnificative in toamna anului 2010.

Tess Rally 2011 se va desfasura sub patronajul Consiliului Local si al Primariei Brasov sub directa supraveghere a Inspectoratului Judetean de Jandarmi Brasov si Prahova, Inspectoratului Judetean de Politie Brasov si Prahova.

Tess Rally 2011 este sustinut si in 2011 de compania brasoveana TESS – distribuitor Audi si Volkswagen, partenerul oficial, traditional, al raliului. Compania Exxon Mobil distribuitor Mobil 1 se alatura si in acest an companiei Tess , in calitate de partener oficial al Tess Rally 2011. In aceeasi calitate sustine si in 2011 raliul Hotel Aro Palace cel mai vechi si mai luxos hotel din Brasov , locatie care este si gazda Tess Rally 2011.

In saloanele hotelului din centrul vechi al orasului isi va avea sediul conducerea Tess Rally 2011, secretariatul, juriul de concurs, presa si nu in ultimul rand conducerea hotelului are oferte senzationale din punct de vedere al raportului calitate (5 stele) / pret, pentru participanti. Tot Aro Palace va gazdui si festivitatea de premiere a castigatorilor Tess Rally 2011, sambata 9 aprilie de la ora 21:30 in sala “Amfiteatru” (Barul de noapte).

Compania Kampur Serivce se alatura si in sezonul 2011 de Auto Blic pentru a sustine Tess Rally 2011 in calitate de partener principal, aceasi calitate avand si Espavo Brasov un partener “istoric” al Auto Blic in ceea ce priveste activiatatile de organizare. Sunt alaturi de organizatori si in acest sezon parteneri de traditie companii brasovene de succes : “Cyclon”, “Olmedo”, “Turbocar Serv”, “Silnef Security”, “Rent a new car” .

Multumiri speciale: RAT Brasov, P&P Brasov, Restaurantul Good Life Brasov

Dan Craciun
Ofiter de presa Tess Rally