Prima intalnire a F.R.A.S. cu un reprezentant al forului mondial dupa alegerea lui Jean Todt ca presedinte al FIA si dupa 5 ani de la prima solicitare de afiliere

In aceasta saptamana, trimisul special al presedintelui FIA Jean Todt si al WMSC, Peter Doggwiler, a sosit in Romania pentru a face o prima evaluare a situatiei automobilismului sportiv din tara noastră. Joi 27 mai 2010, la sediul Federatiei Romane de Automobilism Sportiv s-a desfasurat o intalnire intre oficialii forului roman si domnul Doggwiler. FRAS a fost reprezentata de presedintele Ovidiu Mazilu si vicepresedintii Stefan Vasile si Emanuel Ilina, la discutii asistand si doi reprezentanti ai Automobil Clubului Roman.

Aceasta intalnire reprezinta primul eveniment de acest gen dupa alegerea lui Jean Todt in functia de presedinte al FIA si, totodata, cel dintai dupa 5 ani de la prima solicitare de afiliere a FRAS la FIA. Asa cum chiar domnia sa a declarat la inceputul intalnirii, Peter Doggwiler a fost trimis in Romania pentru a informa Consiliul Mondial al FIA in legatura cu situatia automobilismului sportiv, avand in vedere ca reprezentarea FIA pe plan sportiv in tara noastra este detinută de unul si acelasi organism (A.C.R) care detine reprezentarea si pe latura Mobility (automobil club national, turism, asistenta si siguranta rutiera, etc.), dar, de la aparitia Legii Sportului din anul 2000 si odată cu infiintarea FRAS, in 2005, aceasta activitate sportiva se desfasoara, conform legii, sub autoritatea sportiva a federatiei nationale de profil.

Va reamintim ca cererea de afiliere a FRAS la forul international a fost contestata de Automobil Clubul Roman timp de 5 ani, motiv pentru care Adunarea Generala a FIA in octombrie 2009 a decis trimiterea unui delegat pentru o informare corecta si impartiala, cu scopul de a se putea stabili daca intr-adevar Federatia Romana de Automobilism Sportiv poate prelua de la ACR calitatea de Autoritate Sportiva Nationala in sens FIA. Precizam ca spre deosebire de alte federatii sportive, FIA are doua diviziuni importante. Este vorba de Mobility, la care, de regula, se acorda drept de reprezentare clubului automobilistic national din tara respectiva, si divizia Sport, la care dreptul de reprezentare se acorda organizatiei care gestioneaza sportul cu motor in functie de legislatia specifica a fiecarei tari. Pornind tocmai de la modul de organizare al FIA, FRAS a prezentat d-lui Dogwiller activitatea FRAS si a sustinut afilierea acestui organism la FIA, considerand ca tara noastra ar avea de castigat in situatia in care ar avea doi reprezentanti la organizatia mondiala, asa cum se intampla si in Franta, Ungaria, dar si in alte tari a caror legislatie permite sau obliga la acest lucru.

Dl. Dogwiller a precizat ca nu se afla in Romania pentru a recomanda o solutie, ci pentru a informa Consiliul Mondial despre pozitia celor doua organizatii legat de aceasta disputa. In plus, delegatul FIA a informat reprezentantii FRAS ca dincolo de aspectele legale, incepand cu saptamana urmatoare, sustinerea afilierii la FIA se va putea face direct si nu ca pana in prezent, prin intermediul ACR, organizatie cu care FRAS s-a aflat in litigiu timp de cinci ani si care a fost recunoscuta inclusiv prin intermediul instantelor judecatoresti.

Acest contact direct este un prim pas, dar unul foarte important, in demersul F.R.A.S. de a fi recunoscuta pe plan international. In functie de raportul delegatului FIA, Consiliul Mondial va propune Adunarii Generale a FIA in toamna acestui an o solutie menita sa armonizeze statutul intern cu cel international al celor doua organizatii, in ceea ce priveste activitatea sportiva.

Razvan Codorean – Fras.ro