Snake & Mongoose

Probabil ca titlul va duce cu gandul la un film de desene animate insa nici vorba de asa ceva. Don “The Snake” Proudhomme si Tom “Mongoose” McEwen au luat prin surprindere scena competitiilor de drag incepand cu anul 1970, cand cei doi au reusit sa formeze o echipa sponsorizata de celebra firma de jucarii Mattel. Contractul a durat o perioada de doi ani timp in care cei doi piloti au fost angrenati in turnee nationale pe teritoriul Statelor Unite. In timp de Don avea succes in cursele de drag pe sfert de mila, Tom era un foarte bun promoter si acest lucru a dus la o formula de succes a celor doi in acesta competitie.

 

Chiar daca cei doi au avut o cariera impresionanta la categoria Top Fuel cei doi au ramas in memoria fanilor prin cele doua masini de la clasa Funny Cars, Plymouth Barracuda de culoare galbena a lui Don si  Plymouth Duster de culoare rosie a lui Tom. Mattel a creat in anul 1970 doua masinute de jucarie Hot Wheels, replicile celor doua masini de curse ale celor doi piloti, ei castigandu-si astfel atentia si recunoasterea publicului.

 

Don Proudhomme si-a inceput cariera in 1962 si pe parcursul a 32 de ani de activitate competitionala ca si pilot acesta a castigat 4 titluri intre 1975-1978. In anul 1994 Don s-a retras din activitatea competitonala ca si pilot dedicandu-se doar activitatii de conducere a propiei echipe retragandu-se si din aceasta activitate in 2010.  

 

Tom McEwen a avut o cariera competitionala de 45 de ani si chiar daca nu a obtinut rezultate atat de bune precum cele a lui Don, contributia lui la dezvoltarea drag-ului a fost cruciala. De altfel el este si cel care a stat in spatele ideii prezentata companiei Mattel folosind cele doua personaje Snake & Mongoose pentru a obtine sponsorizarea. Pentru acea vreme pachetul de sponsorizare obtinut a fost unul nemaintalnit pana in acel moment si le-a permis lui si lui Don sa achizitioneze cel mai bun echipament existent la acea vreme sa plateasca cheltuielile, dar si sa isi vanda imaginea atat de bine incat toata America avea sa ii cunoasca.  

 

In 2013 va aparea pe marile ecrane povestea rivalitatii celor doi piloti pe pista, dar si a prieteniei in afara ei cat si a ideii inovatoare de a atrage sponsorii in lumea sportului cu motor.