GTT Drift Series: Cronica primei etape de la Iasi 2011

Cei de la drift au fost cei mai harnici in acest an si au dat startul in acest nou sezon in competiile sporturilor cu motor din Romania. Inceputul anului 2011 a inceput promitator pentru majoritatea competitiilor de motorsport care se desfasoara la noi in tara, fiind date publicitatii atat regulamente oficiale cat si calendare competitionale.

Competitia de drift nu a facut exceptie de la aceasta regula si organizatorii GTT Drift Series au dat publicitatii atat regulamentul oficial cat si calendarul competitional inainte de prima etapa care a avut loc la Iasi, astfel incat pilotii sa isi poata pregati masinile corespunzator si sa isi poata planifica participarile din tara cat si de peste hotare. De asemenea s-a tinut cont si de calendarul KOE Drift astfel incat datele sa nu se suprapuna deoarece foarte multi piloti romani vor fi prezenti in competitia internationala.

19-20 martie au fost zilele pe care toti iubitorii driftului le-au asteptat cu nerabdare dupa pauza competitionala din iarna in care majoritatea pilotilor au fost ocupati cu pregatirea masinilor cu care urmau sa se prezinte la startul sezonului 2011. In functie de bugetul disponibil aproape majoritatea pilotilor veterani s-au prezentat la Iasi cu masini noi sau cu modificari la cele deja existente. Cea mai senzationala aparitie a reprezentat-o Nissan-ul Silvia S15 pregatit de Gabriel Onofrei de la A-Z de 600cp, o masina care ar face fata cu brio in orice campionat de drift de peste hotare.

Tot cu un Nissan Silvia S14A ne-a surprins placut si Alex “SKP” Popescu care din pacate nu ne-a putut incanta cu derapajele controlate, masina suferind probleme tehnice, iar Dragos “LLI” a evoluat pe acelasi Nissan S14 de anul trecut, care a suferit modificari la motor iar unghiul de bracaj al rotilor a fost marit. Sorin “HAI” Ene si Marius “KNS” Mitrache au ramas fideli masinilor de anul trecut Silvia S14A, respectiv Skylinke GTR, HAI-u prezentand o noua grafica si imbunatatiri la designul exterior si la motorul SR20DET de 300cp. Calin Ciortan nu a reusit sa isi finalizeze masina BMW E30 cu motor de M3 turbo, dar a ramas fidel marcii Bmw si s-a prezentat la Iasi cu un model E46 la fel ca si campionul en-titre Traian Buse care a venit tot cu un Bmw insa E30 “imprumutat” de la HAI.

Tot din tabara Bmw ii mai enumeram pe Razvan “LKN” Fratianu cu o noua grafica pe E36 M3, Vasile “Mouse” Cristi tot un E36, Razvan “DOI” Tica pe E30-ul roz cu un unghi de bracaj al rotilor marit, Silisteanu “SYL” Marian care a decis ca inima “pisicii” trebuie vitaminizata si astfel si-a facut aparitia un turbo sub capota si Moise “Santos” Radu cu Bmw-ul E30 care in aceasta etapa a reprezentat Brazilia :), probabil cel mai ghinionist protagonist al etapei. Dupa ce s-a stricat caseta de directie cu doar o zi inainte de plecarea la Iasi, Santos a reusit reparatia acesteia, insa in timpul concursului motorul a cedat, Santos reusind doar o clasare pe locul 17.

Nu au lipsit nici debutantii de la aceasta prima etapa, cel mai bun dintre acestia dovedindu-se a fi Octavian Chelaru pe un Nissan S13, care a reusit o clasare in top 16, pierzand duelul cu mult mai experimentatul HAI. Catalin Trifan a venit cu un Bmw E30 pregatit pe parcursul a 5 luni de echipa sa Audio Class Team. Am avut parte si de debutul celui mai tanar participant la drift in varsta de doar 16 ani Iulian “Jumi” Jumuga pe un Bmw E36 2.5l insotit de Marius “KNS” Mitrache – copilot si instructor.

L-am lasat la sfarsit pe Dobre Niculae poreclit “Superglue” care s-a prezentat si in acest an cu acelasi Bmw E30 echipat cu un motor V8 si care a reusit prima victorie de etapa din cariera sa. O evolutie fara greseala si spectaculoasa, asa cum a afisat si sezonul trecut, i-au adus lui Dobre locul 1 la Iasi, reusind sa il invinga in finala pe Calin Ciortan ocupantul locului 3 anul trecut in competitia interna, dar si in KOE Drift.

Vremea a tinut pana la urma cu organizatorii si participantii in sensul ca nu a plouat dar temperaturile au fost scazute, insa a fost o vreme placuta in special pentru piloti si masinile acestora. Publicul a raspuns afirmativ si de aceasta data fiind prezenti in numar destul de mare sa ii vada in derapaj controlat pe protagonistii din GTT Drift Series.

Motorsportnews.ro a transmis in premiera pentru Romania de la aceasta competitie live-text si foto astfel incat toti fanii driftului, chiar daca nu au putut face deplasarea la Iasi, sa poata fi la curent cu ce se intampla in concurs. Pentru acest lucru dorim sa multumim prietenilor si colaboratorilor nostri Anca si Catalin Oprea www.pov.ro

La aceasta prima etapa am avut parte si de un mic incident atunci cand unul din pilotii incepatori a depasit bariera de cauciucuri si gardul de protectie, insa nimeni nu a fost ranit. Organizatorii au dat dovada de o pregatire foarte buna ambulanta sosind la locul cu pricina sub 1 min pentru eventuale ingrijiri. Se pare ca Mike Procureur organizator KOE a propus pe viitor modificarea traseului pentru incepatori care sa aiba un grad de dificultate mai redus, astfel incat aceste incidente sa nu mai aiba loc pe viitor.

In viitorul apropiat GTT Racing se pare ca ne pregateste o surpriza, acestia fiind in discutii cu organizatorii KOE de a organiza in Romania etapa care sa deschida campionatul KOE Drift, deoarece etapa din Serbia care trebuia sa aiba loc in perioada 7-8 mai 2011  a fost anulata.

Daca acest lucru se va concretiza ramane de vazut, ce stim cert este ca urmatoarea etapa din campionatul GTT Drift Series va avea loc la Cluj in perioada 28-29 mai.

Clasament dupa etapa de la Iasi

1. Dobre Niculae – SUPERGLUE
2. Calin Ciortan
3. Sorin Ene – HAI
4. Razvan Tica – Razvan DOI
5. Dragos Stacescu – Dragos LLI
6. Alexandru Gorgan – KELLU
7. Cristi Vasile – MOUSE
8. Gabriel Onofrei

Foto: Catalin Oprea www.pov.ro

 

2 thoughts on “GTT Drift Series: Cronica primei etape de la Iasi 2011”

  1. sa corectati acolo la data.. e vorba de 19-20 martie… nu aprilie. "19-20 aprilie au fost zilele pe care toti iubitorii driftului le-au asteptat cu nerabdare". si apoi sa stergeti postul asta ! spor la articole :D. Andrei din Iasi (Old School Motorsport)

    1. da corect multumim, ne-a scapat. nu am de ce sa sterg postul pentru ca este un comentariu pertinent.

Comments are closed.