FORMULA 1 : TESTELE DIN VALENCIA S-AU INCHEIAT CU SUCCES PENTRU PIRELLI

Primul test oficial din 2011 pentru Pirelli, ca furnizor exclusiv de pneuri în Campionatul Mondial de Formula 1, s-a încheiat, cu succes,  joi pe circuitul de la  Valencia. În Spania, echipele din Formula 1 au avut ocazia să vadă cum vor funcţiona pneurile italiene pe noile monoposturi şi şi-au făcut deja o idee clară asupra modului în care anvelopele Pirelli vor duce la îmbunătăţirea spectacolului din acest sezon.

Pirelli a adus toate cele patru versiuni de slick-uri la circuitul Ricardo Tormo din Valencia – supersoft, soft, medium şi hard (compoziţia foarte moale, moale, medie, dură) – dar pe o vreme rece, cu temperaturi sub zece grade Celsius dimineaţa şi doar 18 grade spre după amiază, cele mai multe echipe au ales doar primele trei versiuni mai moi.

La circuit au fost disponibile şi pneurile intermediare şi cele de ploaie, prognoza meteo pentru Valencia anunţând ploaie. Totuşi, condiţiile meteo au rămas neschimbate pe toata durata celor trei zile de teste, ceea ce a făcut ca pneurile de ploaie să nu fie folosite la prima sesiune de teste din Formula 1 in 2011.

Cu o serie de monoposturi noi, lansate în această perioada, echipele şi-au concentrat atenţia asupra elementelor tehnice noi care vor fi folosite în acest sezon precum sistemul de recuperare al energiei cinetice (KERS), a eleroanelor spate deformabile şi, desigur, ale noilor pneuri Pirelli PZero.

De la ultima sesiune de teste oficială, programată anul trecut pe circuitul de la Abu Dhabi, Pirelli a adus acum o nouă evoluţie a pneurilor, care vor fi folosite anul acesta în Formula 1, la cele trei teste oficiale programate în Spania în perioada imediat următoare. Ultimul test, înaintea startului de sezon în Formula 1, este programat pe circuitul din Bahrein, pe data de 13 martie.

Pentru prima oară, cele 12 echipe au avut şansa să lucreze cu inginerul Pirelli desemnat pentru fiecare echipă pe tot parcursul acestui sezon şi să testeze toată gama de pneuri ale furnizorului italian. Multe echipe au adus la Valencia piloţi noi, ceea ce a făcut ca primele trei zile de teste de pe circuitul din Valencia să fie extrem de utile pentru toti cei implicaţi.

Deşi condiţiile de la Valencia, temperaturi scăzute şi un circuit îngust – acesta fiind folosit în special pentru cursele de motociclete, nu sunt reprezentative pentru restul sezonului din Formula 1, piloţii au avut o oportunitate importantă de a-şi face prima impresie referitoare la noile pneuri Pirelli. La finalul celor trei zile de teste, toţi au fost de acord că modul în care fiecare va şti să exploateze aceste pneuri va fi cheia succesului în sezonul 2011 şi că, în aceste condiţii, caracteristicile pneurilor Pirelli va duce la creşterea spectacolului pe circuite în acest an.

Următoarea sesiune de teste de grup din Formula 1 este programată pe circuitul de la Jerez, în perioada 10 – 13 februarie, unde Pirelli va pune la dispoziţia tuturor echipelor întreaga gama de pneuri PZero.