Oglinda, oglinjoara cine e cea mai urata din F1?

Dupa o scurta pauza de iarna, care a durat ceva mai mult de doua luni, actiunea din Formula 1 incepe pe circuitul de la Jerez, in Spania, cu prima sesiune de teste 28 ianuarie – 31 ianuarie, din cele trei programate inaintea inceputului de sezon. Urmatoarele doua sunt programate in perioada 19 – 22 februarie si 27 februarie – 2 martie pe circuitul din Bahrain.

 

Aceasta sesiune de teste este prima pentru monoposturile de Formula 1 care corespund noilor regulamente, tehnic si aerodinamic, care intra in vigoare din acest sezon. Schimbarile sunt majore si tocmai de aceea Pirelli a dezvoltat o gama complet noua de pneuri pentru 2014, care sa faca fata solicitarilor unice. Toate slick-urile au o constructie noua si o alta compozitie fata de cele din 2013, iar cele pentru ploaie au un alt profil si o alta compozitie.

 

Jerez, care are cel mai abraziv asfalt dintre toate circuitele pe care se merge in Formula 1, este prima oportunitate pentru echipe sa testeze noile monoposturi cu pneurile dezvoltate pentru sezonul 2014. Ultima zi de la Jerez va fi dedicata testelor cu pneurile de ploaie pe circuitul udat artificial, asta daca nu ploua in niciuna dintre cele patru zile de teste.

 

Testele de la Jerez sunt extrem de interesante pentru ca aici monoposturile, motoarele si pneurile vor interactiona pentru prima oara. S-au facut schimbari majore de regulament si acest prim test oficial va fi o experienta utila pentru toata lumea. Pneurile dezvoltate pentru acest sezon sunt la fel de diferite fata de cele din 2013, precum sunt noile monoposturi de cele vechi. Majoritatea pregatirilor au fost facute cu ajutorul simularilor, dar si prin teste pe circuit. Anul trecut, datorita vremii foarte reci si chiar a zapezii, echipele au pierdut zile pretioase de teste. Tocmai de aceea am dezvoltat o versiune de „iarna” a pneurilor de compozitie hard. Acestea vor fi folosite doar la Jerez si au fost concepute pentru a lucra la capacitate maxima chiar si la temperaturi mai scazute. Conform noului regulament, una din zilele de teste din pre-sezon va fi dedicata testelor cu pneurile intermeiare si de ploaie. Ultima zi de la Jerez va fi dedicata acestor teste pentru ca vrem sa oferim echipelor o gama cat mai variata de conditii pentru a aduna experienta inaintea startului in sezonul 2014”, a spus Paul Hembery, directorul Pirelli Motorsport.

 

Intr-o alta ordine de idei: pe parcursul ultimei saptamani s-au lansat noile monoposturi pentru sezonul acesta. Din cauza unor noi prevederi in regulament, cu privire la inaltimea nasului monopostului pentru siguranta pilotilor in cazul unui accident, masinile au un design ciudat. Prelungirea botului original monoposturilor nu lasa sa treaca pe dedesubtul acestuia un flux de aer omogen, asa ca inginerii au apelat la acel bot prelungit. Una dintre cele mai indraznete versiuni este cea a monopostului Lotus. Se poate observa cu ochiul liber ca acele “coarne” nu au lungimi egale. Singurii care nu au aplicat acest truc, au fost cei de la Ferrari si Mercedes. Totodata Red Bull a venit la Jerez cu o abordare interesanta.

 

Cat de performante sunt noile monoposturi vom putea sti doar dupa teste, dar un lucru este clar: Formula 1 a intrat intr-o noua era, si nu ma refer la revenirea motoarelor turbo ci la modul in care arata monoposturile. Asadar, care este dupa parerea voastra cel mai “urat” monopost din cele lansate pana acum?