Sebastian Vettel învingător în Marele Premiu al Australiei

Plecat din pole position, Sebastian Vettel, pe o maşină Red Bull a cîştigat cursa de la Melbourne, prima etapă a Campionatului Mondial de Formula 1.  Germanul a condus practic de la start la finish, dar a fost presat o bună parte din timp de urmăritorul lui, Lewis Hamilton de la McLaren, clasat al doilea.

Performerul cursei a fost rusul de la Renault, Vitali Petrov, care a cîştigat 3 poziţii la start cu o mişcare foarte curajoasă. Plecat de pe linia a treia a grilei, alături de Fernando Alonso, rusul a obţinut primul podium din carieră, terminînd pe locul 3. Spaniolul de la Ferrari a trebuit să evite contactul cu cei din jurul lui, astfel că la şfîrsitul primului tur era pe locul 9. Jenson Button a pierdut şi el o poziţie la start, ajungînd pe locul 5, în spatele lui Felipe Massa, plecat foarte bine de pe locul 8. Michael Schumacher a luat un start bun, dar a fost atins în primul tur de Jaime Alguersuari, suferind o pană la pneul spate dreapta, care a provocat şi alte probleme, forţîndu-l pe septuplul campion la abandon în turul 20. Nici coechipierul lui, Nico Rosberg, nu a avut prea mult noroc, fiind lovit în turul 22 de un Rubens Barrichello scăpat de sub control.

Jenson Button, vizibil mai rapid decit Massa, a încercat depăşirea de mai multe ori, iar în turul 11 a reuşit să treaca dar a “scurt-circuitat” un viraj, fiind penalizat cu o trecere pe la boxe, ceea ce l-a retrogradat mai multe poziţii. Cu toate astea, Button a reuşit o cursă bună, revenind pînă pe locul 6, în urma lui Mark Webber, care a avut o cursă foarte slabă, părînd complet ieşit din formă.

Pe locurile 7 şi 8 au trecut linia de sosire cele două monoposturi Sauber, cu Sergio Perez în fata lui Kamui Kobayashi, mexicanul reuşind să termine cursa cu un singur schimb de cauciucuri! Felipe Massa a terminat abia pe locul 9, după o cursă slabă, iar pe 10 a sosit Sebastien Buemi de la Toro Rosso, confirmînd calităţile masinii. Pe locurile următoare s-au clasat cele două Force India. Cu cel de-al doilea Renault, Nick Heidfeld s-a clasat abia al 14-lea, foarte slab în comparaţie cu mult mai puţin experimentatul său coleg care a prins podiumul.

Din păcate, în  urma verificărilor de după cursă, ambii piloţi de la Sauber au fost descalificaţi, cele doua monoposturi fiind găsite cu eleronul spate necorespunzător regulamentului. Această descalificare i-a urcat în puncte pe cei doi piloţi Force India, Adrian Sutil şi Paul DiResta.

Clasamentul cursei, revizuit, arată astfel:

Poz. Pilot Echipa Ture Timp Puncte
1 Sebastian Vettel RBR-Renault 58 1:29:30.259 25
2 Lewis Hamilton McLaren-Mercedes 58 +22.2 sec. 18
3 Vitaly Petrov Renault 58 +30.5 sec. 15
4 Fernando Alonso Ferrari 58 +31.7 sec. 12
5 Mark Webber RBR-Renault 58 +38.1 sec. 10
6 Jenson Button McLaren-Mercedes 58 +54.3 sec. 8
7 Felipe Massa Ferrari 58 +85.1 sec. 6
8 Sebastien Buemi STR-Ferrari 57 +1 tur 4
9 Adrian Sutil Force India-Mercedes 57 +1 tur 2
10 Paul di Resta Force India-Mercedes 57 +1 tur 1
11 Jaime Alguersuari STR-Ferrari 57 +1 tur
12 Nick Heidfeld Renault 57 +1 tur
13 Jarno Trulli Lotus-Renault 56 +2 ture
14 Jerome d’Ambrosio Virgin-Cosworth 54 +4 ture
NC Timo Glock Virgin-Cosworth 49 +9 ture
DSQ Sergio Perez Sauber-Ferrari 58 +65.8 sec.
DSQ Kamui Kobayashi Sauber-Ferrari 58 +76.8 sec.
Ret Rubens Barrichello Williams-Cosworth 48 Transmisie
Ret Nico Rosberg Mercedes GP 22 Accident
Ret Heikki Kovalainen Lotus-Renault 19 Radiator
Ret Michael Schumacher Mercedes GP 19 Avarie pneu
Ret Pastor Maldonado Williams-Cosworth 9 Transmisie