Vettel pleaca din pole position in cursa de la Monza

Pe circuitul pe care a obtinut primul pole si prima victorie din Formula 1, devenind astfel cel mai tanar pilot care a castigat un Grand Prix, Sebastian Vettel si-a trecut in cont cel de-al zecelea pole position din acest sezon. Alaturi de pilotul echipei Red Bull Racing, din prima linie a grilei de start va pleca Lewis Hamilton de la McLaren. Pentru echipa austriaca acesta a fost cel de-al 13-lea pole din acest sezon. Vettel a parcurs un tur de circuit cu timpul de 1m:22,275 secunde folosind pneurile P Zero Galbene de compozitie soft.

 

Vettel a fost cu aproape patru zecimi mai rapid decat toti ceilalti in ultima sesiune de antrenamente libere programata sambata dimineata, scotand astfel in evidenta potentialul masinii sale cu pneurile de compozitie soft, cu care se pot parcurge in conditii de cursa pana la 20 de tururi. Si acest lucru si la temperaturi de aproape 30 grade Celsius asa cum a fost cazul in calificari. Pentru cursa de astazi sunt anuntate aceleasi caracteristici din punct de vedere meteorologic.

 

Toti pilotii, cu exceptia lui Nico Rosberg (Mercedes) au stabilit cel mai bun timp cu pneurile de compozite soft, un timp cu o secunda mai bun pe tur decat cel stabilit cu pneurile P Zero Albe de compozitie medium. Majoritatea pilotilor va face, cel mai probabil, doua opriri la boxe astazi, dar versatilitatea pneurilor P Zero inseamna ca fiecare echipa poate alege strategii complet diferite. In ultimele secunde din Q2, partea a doua a calificarilor, Bruno Senna (Lotus Renault) a obtinut ultimul loc care i-a asigurat un loc in Q3 cu un avans de doar sase miimi de secunda, dar Paul di Resta (Force India), care a terminat pe locul 11, va putea pleca inca de la start cu oricare din compozitiile nominalizate pentru aceasta cursa (pilotii din top 10 trebuie sa plece in cursa cu pneurile folosite in calificari). Senna nu a mai luat startul deloc in Q3 si va putea alege si el compozitia cu care pleca in cursa.

 

In ultima sesiune de calificare, Q3, pilotii Scuderiei Ferrari au iesit primii pe circuit cu pneurile P Zero Galbene, dar nu au reusit sa intre in prima linie a grilei de start. In schimb, Sebastian Vettel si-a imbunatatit timpul cu trei zecimi de secunda chiar in ultimele secunde ale sesiunii, fiind mai rapid decat Lewis Hamilton cu o jumatate de secunda. Britanicul a folosit insa un set de pneuri de compozitie moale cu care a mers si in Q2, chiar daca timpul obtinut in sesiunea a doua cu pneurile de compozitie medie i-ar fi asigurat calificarea in Q3. Senna nu a iesit deloc pe pista in Q3 si va lua startul din pozitia a zecea.