Juho Hanninen triumfator in Raliul Argentinei 2010 din IRC

Juho Hanninen a castigat duminica raliul Argentinei, dupa un weekend perfect pentru pilotul echipei Skoda.

Finlandezul obtine astfel un avantaj in clasamentul general de 5 puncte si obtine si prima victorie din sezonul 2010 din Intercontinental Rally Challenge.

Pilotul in varsta de 28 de ani a reusit sa castige in Argentina 11 din cele 15 probe speciale, in ciuda faptului ca duminica pilotul finlandez a plecat primul pe probele de macadam.

Victoria lui Hanninen a adus totodata echipei Skoda un avantaj de 22 de puncte in clasamentul general al constructorilor.

Britanicul Guy Wilks s-a clasat pe pozitia secunda, asigurandu-si astfel un loc 2 in clasamentul general al pilotilor. Raliul s-a desfasurat pentru Wilks fara prea mari probleme, singurul incident pentru britanic avand loc pe proba speciala 12, drumul dificil de macadam afectandu-i sistemul de franare al masinii. Chiar si in aceste conditii Guy Wilks a reusit sa remedieze problema si sa continue fara probleme raliul.

“Am fortat mult duminica, pe primele probe speciale si o piatra de pe traseu a fortat pistonul si a reusit sa afecteze discul de frana, astfel incat ultimii 4-5 km a trebuit sa franez puternic pentru a controla masina” a afirmat Wilks.

Ghinionistul raliului Argentinei se poate spune ca a fost Kris Meeke. Dupa un inceput bun in shakedown-ul de vineri Kris Meeke a fost urmarit de probleme inca de pe a 4-a proba speciala cand o problema la partea electrica l-a facut sa piarda timp pretios reusind doar al treilea timp de sambata. A urmat o pana pe partea dreapta fata pe a 8-a proba speciala, dar pozitia a treia parea asigurata pentru Meeke.

Ziua de duminica nu a inceput mai bine pentru Meeke, inca de pe primele probe acesta avand din nou probleme la partea electrica afectandu-i serios acceleratia Peugeot-ului 207 S2000.

Incercand sa forteze asigurarea locului 3 pe a 14-a proba speciala, coloana de directie a Peugeot-ului 207 a cedat iar Meeke a fost nevoit sa abandoneze din raliul Argentinei. Meeke a declarat: “este foarte dezamagitor dupa toate problemele pe care le-am avut si le-am remediat in acest weekend sa terminam in acest mod raliul Argentinei, dar siguranta este pe primul plan.”

De ghinionul lui Kris Meeke a profitat Jan Kopecky, care dupa un raliu calculat si moderat a reusit o clasare pe pozitia a treia, podiumul in Argentina find integral format de masinile Skoda.

Gabriel Pazzo a avut si el un weekend bun reusind un loc 4, dupa ce a reusit sa treaca de Federico Villagra pe a 4-a proba speciala de sambata. Locul al patrulea pentru Pazzo ii aduce astfel a doua victorie in campionatul argentinian de raliuri, care s-a desfasurat in paralel cu probele speciale din IRC din Argentina.

Villagra a acuzat probleme la Ford-ul Fiesta S2000preparat de M-Sport, care dupa spusele pilotului nu a mers in parametrii optimi, dar a afirmat totodata ca inca nu este foarte obisnuit cu masina.

Bruno Magalhaes a obtinut puncte pentru a treia oara in acest sezon cu Peugeot Portugal 207. Acesta a acuzat probleme, dupa ce pe probele speciale la altitudine inalta, masina sa se lupta sa inainteze, dar chiar si asa Magalhaes s-a declarat multumit de progresul facut in weekend.

O zi mai putin fericita a avut si Nasser Al-Attiyah’, care ocupa duminica locul al zecelea in clasamentul general. Pe a 10-a proba speciala, dupa o trecere prin apa, motorul sau a inceput sa dea rateuri find nevoit sa se intoarca in parcul de service din Carlos Paz. Echipa sa a incercat remedierea problemei la motor, dar Nasser Al-Attiyah’ a fost nevoit sa abandoneze din raliul Argentinei.

Urmatorul raliu va avea loc intre 29 aprilie si 1 mai in Insulele Canare, raliul Islas Canarias find a 4-a proba din calendarul sezonului 2010 al Intercontinental Rally Challenge.

Clasamentul raliului Argentinei

1 Hänninen 2h30m38.1s
2 Wilks +51.0s
3 Kopecký +2m20.1s
4 Pozzo +5m03.9s
5 Villagra +5m14.2s
6 Magalhães +6m11.0s

Clasamentul general piloti:

1. Juho HANNINEN ŠKODA 24 pt.
2. Guy WILKS ŠKODA 19 pt.
3. Jan KOPECKÝ ŠKODA 15 pt.
4. Mikko HIRVONEN M-SPORT 10 pt.
5. Kris MEEKE PEUGEOT 10 pt.
Clasamentul general al constructorilor:
1. ŠKODA ŠKODA 46 pt.
2. PEUGEOT PEUGEOT 24 pt.
3. M-SPORT M-SPORT 14 pt.
4. RALLIART RALLIART 6 pt.
5. SUBARU SUBARU 5 pt.