ANUNŢ REZULTATE FINANCIARE AUTOMOBILE DACIA

„ESTE EXTREM DE IMPORTANT SĂ AVEM O PIAŢĂ LOCALĂ PUTERNICĂ” – LIVIU BOCŞARU, DIRECTOR ADMINISTRATIV ŞI FINANCIAR AL AUTOMOBILE DACIA SA

Cum a evoluat cifra de afaceri a companiei Automobile Dacia în anul 2017?
Cifra de afaceri în lei a fost în creștere cu 11,45% față de 2016. Anul trecut Dacia a înregistrat o cifră de afaceri în valoare de 23,1 miliarde lei (5,1 miliarde de euro).
Contribuția vânzărilor de autovehicule și de componente auto la realizarea cifrei de afaceri a fost de 92% din totalul cifrei de afaceri, în creștere față de anul 2016, datorită unui mix de modele şi versiuni foarte bun şi vânzărilor la internațional de componente CKD (Complete Knock Down) şi SKD (Semi Knock Down).

Care a fost contribuția exportului la aceasta creștere?
În creștere cu 10% față de 2016. Vânzările în afara României (la export şi în Uniunea Europeană) ale vehiculelor și ale componentelor auto rămân la un nivel ridicat în totalul vânzărilor Dacia (92,6%).
Această evoluție arată că vehiculele marca Dacia sunt foarte apreciate atât în Europa cât şi pe alte continente. Exportul este pentru noi o prioritate pentru că ne dorim să răspundem cât mai bine solicitărilor clienților noștri. În acelaşi timp, pentru orice uzină este extrem de important să aibă o piață locală puternică, unde să vândă o parte din producție.

În 2016, profitul Dacia a fost în creștere fata de 2015. Se menține această creștere și pentru 2017? 
În 2017, rezultatul înainte de impozit s-a ridicat la 550,5 milioane lei (120,5 milioane de euro), în creștere cu 9% față de 2016.

Ce a condus la această creștere? 
Pentru noi este foarte important ca profitul să vină din exploatare, pentru că aceasta arată rentabilitatea operațiunilor curente şi că resursele companiei au fost utilizate eficient. În 2017, profitul din exploatare a urmat tendința cifrei de afaceri, fiind cu 57 milioane de lei mai mare decât cel din 2016, deci creșterea de business explică în cea mai mare parte această evoluție favorabilă.

Care este valoarea investițiilor la Dacia? 
Valoarea totală a investițiilor realizate de către Grupul Renault la Dacia este de aproximativ 2,3 miliarde Euro din 2000 până la finalul anului 2017.

Aceste rezultate se reflectă în activitățile derulate de Dacia, preponderent pe platforma industrială de la Mioveni. Ce ne puteți spune despre cifra de afaceri la nivelul tuturor activităților pe care Groupe Renault le are în România?
Pentru 2017, Grupul Renault România a avut o cifră de afaceri consolidata de 5,7 miliarde de euro.

Care este valoarea investițiilor la nivelul Groupe Renault România
Cumulând, din anul 2000, investițiile realizate de către Grupul Renault în România se ridică la 2,8 miliarde de euro. Vorbim atât de investiții în noile noastre produse (mașini, motoare, cutii de viteze etc.), cât și de investiții în optimizarea procesului de producție (condiții sociale, automatizare, calitate, reducere de costuri si integrarea de noi tehnologii).

Ce estimări aveți pentru 2018 în ceea ce privește cifra de afaceri?
Estimările cu privire la vânzări sau la indicatorii financiari depind de foarte multe elemente in continuă evoluție. Ne dorim să păstrăm cursul dinamic al activităților si mai ales competitivitatea pe termen lung a acestora.