A 12-a editie a Red Bull Romaniacs, 14-18 iulie, Sibiu

Polul hard enduroului se mută, în perioada 14-18 iulie, la Sibiu pentru cea de a 12-a ediție a Red Bull Romaniacs. Pentru că vorbim despre cel mai dur raliu hard enduro din lume, vă imaginați că nici această ediție nu este o „plimbare prin parc“. De fapt, va fi una dintre cele mai dure.

 

Rideri din 37 de țări vor participa la provocarea supremă din acest an. Împreună cu prietenii, familiile și echipele de asistență competiția de enduro extrem va aduce aproximativ 1.200 de persoane în inima Transilvaniei. Aceștia vin din toate colțurile lumii. Marea Britanie, Germania și Austria sunt prezente cu cel mai mare număr de piloți. Sunt urmate îndeaproape de Noua Zeelandă, Olanda și Africa de Sud.

Wade Young performs during the Red Bull Romaniacs in Sibiu, Romania on July 15th, 2014.
Wade Young performs during the Red Bull Romaniacs in Sibiu, Romania on July 15th, 2014.

Pentru cei mai mulți dintre rideri, ajungerea la finiș în fiecare dintre cele patru zile de off-road va fi o sarcină greu de gestionat. Faptul că se vor ridica în dimineața următoare și vor revenii pe motocicletă pentru a finaliza traseul total de 600 km, este o altă poveste … Cu creșterea nivelului de dificultate pentru diferitele clase și mai ales clasa Gold trecerea prin unele secțiuni va fi mult mai grea în 2015 . Echipa din jurul directorului de traseu Klaus Sorensen a fost ocupată timp de un an cu găsirea traseelor și a descoperit porțiuni pe care orice montaniard ar fi refuzat să pășească! Ca de obicei, traseele au de toate: de la capcane ascunse, drumuri vechi de pe vreme romanilor, cărări făcute în urma coborârii lemnelor din pădure până la poteci pe care pot umbla doar caprele, râuri neiertătoare, etc.

 

Până să ajungă în munți, concurenții trebuie să facă față provocării urbane numită Prolog. Marți, 14 iulie, la ora 17:00, Bd-ul Coposu din centrul Sibiului devine arena unde cei mai buni rideri din enduro extrem vor face un show indedit și vor lupta pentru o poziție cât mai avantajoasă pe lista de start de miercuri.

 

Cine va câștiga Clasa Gold?

Anul trecut am văzut cum Jonny Walker, după o luptă foarte strânsă cu Graham Jarvis, a devenit cel mai tânăr rider care câștigă Red Bull Romaniacs. De fapt, după 4 zile de off-road și 600 de kilometri cei doi rideri britanici erau separați de doar 12 minute. Acum s-a întors în România și este hotărât să-și păstreze titlul. Graham Jarvis, pe de altă parte, este cunoscut ca „Regele Carpaților“, dupa ce a câștigat de 4 ori evenimentul și vrea să obțină al cincilea titlu. Wade Young (19 ani) din Africa de Sud a luat lumea prin surprindere după ce a terminat pe locul trei anul trecut și este hotărât să demonstreze că locul lui este pe podium. Alfredo Gomez revine în România după o accidentare care l-a împiedicat să concureze anul trecut și intenționează să demonstreze că prezența sa pe podiumul din 2013 nu a fost „norocul începătorului“. Andreas Lettenbichler este câștigătorul din 2009, iar la vârsta de 40 de ani este hotărât să se întoarcă pe podium, deși va trebui să fie atent și la fiul său Manu. Manuel Lettenbichler, în vârstă de 17 ani, a decis să concureze la Romaniacs la clasa Gold – cea mai dificilă. Bavarezul și David Cyprian din Cehia sunt tinerii de urmărit în acest an la clasa Gold.

 

Chris Birch și Paul Bolton sunt amândoi hotărâţi să lupte pentru podium. Neozeelandezul a câștigat raliul în 2008 și vrea să ajungă din nou pe podium. În același timp, Bolton a fost de atâtea ori aproape de Top 3 încât acum pare a fi anul său.

 

Martin Freinademetz (fondatorul și managerul general al competiției): Am depus mult efort pentru a veni cu cele mai uimitoare trasee văzute vreodată. Managerii de traseu au explorat numeroase rute și secțiuni noi foarte îndepărtate, dar publicul are de foarte multe ori posibilitatea să experimenteze acțiunea de talie mondială la doar câteva sute de metri de sate și drumurile principale. Acesta este motivul pentru care conceptul funcționează atât de bine și mult mai multe persoane decât locurile disponibile își doresc să vină să concureze. Un alt motiv pentru care Romaniacs este atât de bine cunoscut este că din 2004 ne-am concentrat pe difuzarea la televiziunile din lumea întreagă. În acest an ne așteptăm să vedem show-ul tv Red Bull Romaniacs în peste 200 de țări din întreaga lume. Acest lucru sporeşte renumele cursei și oferă totodată mai multor milioane de oameni șansa de a vedea imagini din natura României.“

 

Iată ce spun favoriții înainte de start

Jonny Walker (Marea Britanie): În acest an caut să repet ceea ce am făcut anul trecut, dar știu că nu va fi ușor cu Graham și Alfredo, însă voi da tot ce am mai bun. Am câștigat toate cursele outdoor la care am participat în acest an, așa că mă simt încrezător la întoarcerea în România.

Red Bull Romaniacs 2014
Red Bull Romaniacs 2014

Graham Jarvis (Marea Britanie): ”.

 

Wade Young (Africa de Sud): Cred că Romaniacsul din acest an va fi o mare provocare ca întotdeauna. Vremea va juca și ea un rol important dar să sperăm că va fi totuși bună”.

 

Alfredo Gomez Cantero (Spania): Ei bine, sper să mă simt la fel de bine ca la prima mea ediție și să lupt pentru podium în fiecare zi pentru ca sâmbătă să fiu cât mai sus posibil.

 

Andreas Lettenbichler (Germania): Îmi plac condițiile extreme, așa că sper să facem mai mult decât anul trecut. Pentru această ediție, am făcut o mulțime de antrenamente extreme în pădure și în albii de râuri. Mă antrenez mult mai bine; am şi un nou partener de antrenament. Manuel lucrează din greu la aptitudinile sale și avem dueluri foarte interesante pe traseu. Am făcut unele antrenamente pentru GPS împreună și cred că este pregătit să lupte pentru o poziție bună.

 

Piloții români
17 piloți români vor lua startul în acest an la Romaniacs dar, din păcate, niciunul nu s-a înscris la clasa Gold. Emanuel Gyenes, singurul rider din lume care a terminat toate cele 11 ediții Red Bull Romaniacs desfăşurate până în prezent, a decis să meargă la Silver pentru că acum se concentrează în principal pe rally-raid și trebuie să se antreneze pentru al șaselea său Dakar. Robert Szakacs și Norbert Jozsa sunt doi piloți tineri și talentați, care speră să concureze în viitor la cea mai dură clasă. Ambii pot termina în acest an în Top 10 la Silver. Tot la Silver îl găsim și pe Ștefan Popescu un fost pilot de motociclism viteză care se poate spune că a ajuns să îndrăgească enduroul datorită iubitei sale Andrea Goga, fostă concurentă la Romaniacs.

 

Romeo Dunca și Marcel Butuza, doi dintre piloți români care au concurat în Raliul Dakar, au decis că nu pot rata această aventură extremă și vor lua startul la clasa Bronze.

 

Autograf & sesiune foto:
Cei mai buni piloți de enduro extrem din lume: Jonny Walker, Graham Jarvis, Wade Young, Alfredo Gomez, Andreas Lettenbichler, Chris Birch și Mani Gyenes (câștigător al Dakar 2015 la clasa Maraton și singurul pilot din lume care a terminat toate edițiile Red Bull Romaniacs) vin să se întâlnească cu fanii acestui sport, marți, 14 iulie între orele 16.00 și 17.00. Locația: Cortul Canon situat chiar înainte de traseul de la Prolog (bd-ul Coposu, Sibiu), în zona de acces din direcția hotelului Ramada.

 

Conferința de presă ce precede debutul competiției este programată luni, 13 iulie, ora 12.00 pe traseul de la Prolog. Cei prezenți vor avea ocazia să îi vadă pe rideri evoluând pe o secțiune a traseului urban și să discute cu aceștia tete a tete.