Start in Red Bull Romaniacs 2014

Ediția din acest an a celui mai dificil raliu hard enduro din lume este una record în care 350 de rideri își vor testa abilitățile pe cele 21 de obstacole pregătite pentru Prolog. Marți, 15 iulie, la ora 09:00 dimineața riderii de la clasa Bronze Single vor deschide sesiunea de calificări. Primii 35 de rideri de la fiecare din clasele (Gold – cel mai dificil traseu), Silver Single, Silver Team, Bronze Single și Bronze Team se vor califica pentru Prologul propriu-zis programat să înceapă la ora 17:30, pe Bd-ul Coposu din centrul Sibiului. Clasa Iron (cel mai ușor traseu) nou introdusă în raliu are ca opțional Prologul, însă sigur vom vedea și de la această categorie rideri care vor dori să își măsoare forțele.

Chris Birch - iesire din padure Prolog

Pentru ediția cu nr.11 Andy Fazekas și echipa sa au gândit un traseu care include 21 de obstacole printre care și Evolution. Acesta alături de Pădure este considerat cel mai spectaculos obstacol de la Prolog. Show-ul urban care stabilește ordinea de start pentru prima zi în munți a fost gândit pentru a le oferi spectatorilor o imagine cât mai amplă asupra dificultăților pe care riderii le întâmpină în cele patru zile de off-road. Tocmai din acest motiv organizatorii s-au gândit să ”planteze” pe mijlocul bulevardului o pădure. Riderii vor trece printre brazi și apoi vor ajunge în mai puțin de 2 metri la obstacolul numit Sibiu – o secțiune de bușteni așezați în forma literelor care compun numele orașului din inima Transilvaniei.

 

Având în vedere că la Prolog se stabilește ordinea de start pentru prima zi din munți și nu este ușor să fi primul pe traseu atunci vom asista la punerea în aplicare a strategiei lui Jonny Walker. Britanicul învârstă de 23 de ani are șanse să câștige în acest an și să îl detroneze pe Graham Jarvis din postura de ”rege al Carpaților”, așa că nu își dorește să riște nimic și a declarat că nu are ca obiectiv câștigarea Prologului. În același timp și riderul Husqvarna preferă să nu fie primul pe traseu așa că putem asista la o luptă între Paul Bolton câștigătorul Prologului din 2013 și debutantul Cory Grafunder. Canadianul este înlocuitorul accidentatului Alfredo Gomez iar după evoluțiile din competițiile americane pare a fi familiarizat cu obstacole asemănătoare cu cele utilizate la Red Bull Romaniacs.

 

Pentru majoritatea riderilor români din acest an Prologul va fi o premieră. Dacă Mani Gyenes, Dani Oțil, Sorina Sandu, Paul Harpa sau Călin Radu au mai evoluat pe traseul de la alte ediții piloți precum Emanuel Rogojan sau Zsolt Varga sunt debutanți. Emanuel este campion al României la juniori în 2013 și singurul român care a conurat anul acesta la The Tough One. La cei 20 de ani maramureșeanul debutează la cel mai dificil raliu hard enduro din lume și va concura la clasa Expert Single. Zsolt Varga are doar 18 ani și în 2013 a terminat pe trei în Campionatul de Hard Enduro al României.

 

Înainte să concureze la Prolog cei mai buni rideri din lume vor participa la sesiunea de autografe programată la ora 17.00. Fanii vor putea să îi întâlnească pe Bd-ul Coposu în partea stângă, chiar înainte de traseul de la Prolog, (direcția de acces dinspre Hotel Ramada) la cortul Red Bull.

 

Program Red Bull Romaniacs 2014

Marți, 15 iulie

09:00  – Calificări Prolog clasa Bronze Single

10:30 – Calificări Prolog clasa Bronze Team

11:30  – Calificări Prolog clasa Silver Single

12:30 – Calificări Prolog clasa Silver Team

13:00 – Calificări Prolog clasaGold

13:30 – Calificări clasa Iron

17:00 – Sesiune de autografe în zona special amenajată pe Bd-ul Coposu, acces dinspre Hotel Ramada, chiar lângă traseul Prologului.

17:30 – Prolog – finalele tuturor claselor (se califică primii 35 de rideri din fiecare clasă)

17:30 – Bronze Single

18:00 – Bronze Team

18:25 – Silver Single

18:45 – Silver Team

19:10 – Gold

 

Miercuri, 16iulie

–          Prima zi de off-road start și finiș în Sibiu

 

Joi, 17 iulie

–          A doua zi de off-road, start în Sibiu, finiș Voineasa

 

Vineri, 18 iulie

–          A treia zi de off-road, start Voineasa, finiș Petroșani

 

Sâmbătă, 19 iulie

–          Ultima zi de off-road și finișul raliului.

–          Start Petroșani,

11:30 – Finiș Gușterița

22:00 – Party și festivitatea de premiere a celor care au ajuns la finișul raliului – Casa de Cultură din Sibiu