MINI Coupe – conectat pe circuit

2011 este anul MINI.

 

In acest an am avut parte de revenirea in Campionatul Mondial de Raliuri a celor de la MINI, in anii ’60 constructorul dominand scena raliurilor cu victorii in Raliul Monte Carlo, Raliul celor 1000 de lacuri (Finlanda), Raliul Acropole sau RAC Rally (Raliul Marii Britanii).  

 

Pentru ca MINI isi are radacinile strans legate de competitii, ce alta cale mai buna exista de a prezenta un nou model al marcii decat intr-o competitie pe un circuit. Astfel, inainte de lansarea oficiala pe piata din Romania a modelului MINI Coupe, care va avea loc sambata, 1 octombrie, modelul a fost prezentat presei din Romania pe circuitul AMCKart din capitala. Reprezentantii media au avut la dispozitie doua zile in care au putut sa descopere noul MINI Coupe si totodata sa isi demostreze spiritul competitiv si creativ. Competitiv, pentru ca cei care au urcat la volanul noului model au parcurs doua tururi de circuit cronometrate si creativ, pentru ca tot la volanul acestei masinii, “pilotii” au compus o melodie cu ajutorul functiei Dynamic Music de la MINI Connected. Cu ajutorul acestei functii automobilul creeaza o melodie unica, in functie de stilul de condus. La fel ca intr-o veritabila competitie au existat si premii, iar marele premiu acordat pentru locul 1 a fost un telefon iPhone 4 oferit de Orange Romania.

 

Proba cronometrata a fost coordonata de pilotul Claudiu David, instructor acreditat BMW Driver Trening, sustinut de co-pilotul sau din participarile in raliuri, Mihaela Beldie si de Dragos Profir, acestia asigurandu-se ca toti participantii vor parcurge in siguranta tururile de circuit si totodata au si oferit sfaturi pentru imbunatatirea timpilor realizati.

In proba „creativă” a concursului, care a folosit functia Dynamic Music de la MINI Connected, utilizatorul a putut alege o tema muzicala aspecifica (rock, pop, disco, house) si sistemul, in functie de actiunile de la volan (viteza, rotatia volanului, semnalizare), realizandu-se astfel un mix, o melodie unica cu beat-uri din cadrul acelei teme. Toate aceste teme pot fi descărcate on-line pe telefonul mobil pentru a fi folosite,iar utilizarea telefonului mobil ofera posibilitatea facila de update-uri, fara a fi necesara o interventie in service, de exemplu. Prin MINI Connected, MINI a fost prima marca care a oferit functii internet pe un automobil în Romania. Alaturi de Dynamic Music, mai sunt disponibile si alte aplicatii precum Facebook, Twitter sau WebRadio. Unic pentru MINI sunt MINIMALISM Analyzer, o aplicatie care da note pentru sistemul de condus, realizeaza un clasament on-line al tuturor utilizatorilor si permite evaluarea individuala a fiecarui traseu. Jurizarea probei de muzică a fost asigurată de Nono Semen (DJ ProFM) si Dragos Vulgaris (Music director, MTV Romania). 

Dupa ce începand cu 2007 au debutat pe rand MINI Clubman, MINI Cabrio, MINI Countryman, in acest an a venit randul unui nou membru in familia MINI. Noul model, MINI Coupe va fi disponibil in trei variante de motorizare pe benzina(Cooper, Cooper S si John Cooper Works) si o varianta diesel (Cooper SD). Varianta pusa la dispozitia presei in cele doua zile a fost cea sport, Cooper S cu un motor de 1,6 litri care dezvoltă 135 kW (184CP) la 5500 rpm şi un cuplu maxim de 240 Nm între 1600 şi 5000 rpm (cu overboost la 260 Nm). Aceste performante ajuta noul model să accelereze de la 0 la 100 km in 6,9 secunde. La baza performantelor propulsorului stau tehnologiile Valvetronic (pentru controlul supapelor de aer) si Twin-Scroll Turbo (alimentarea turbinei se face individual de la cate doi cilindri, pentru un flux constant de aer şi un raspuns foarte prompt). In premieră pentru gama MINI, noul model vine cu un eleron spate care se deschide automat la peste 90 km/h pentru o forta de apasare suplimentara si mai multa stabilitate in viraje la viteze mari. Pentru inca un plus de agilitate, garda la sol a fost redusa cu 29 mm fata de modelul hatchback. Multumita tehnologiilor MINI MINIMALISM, care includ Auto Start Stop si recuperarea energiei la franare, noul model are un consum în ciclu mixt conform normelor de masurare EU de 5,8 litri pentru 100 km si emisii de 136 grame per km.

 

La finalul celor doua zile de intreceri, Costin Giurgea, BBC TopGear Romania, conducea competitia cu cel mai bun timp pe circuit – 1:22:15, la aproape 1 secunda de următorul clasat, Constantin Ciobanu, ProMotor (1:23:07), urmat pe trei de Adrian Dragan, auto motor si spor (1:23:70), dar dupa evaluarea minutioasă a melodiilor de catre membrii juriului Adrian Dragan a reusit sa rastoarne clasamentul si sa ocupe in final primul loc in clasamentul general.