Drive test BMW 120d xDrive

Ideea unui sistem de tractiune integrala pe o masina de familie nu ar trebui sa va surprinda. Cei care au o memorie buna, pot sa-si aduca aminte cu usurinta de moda starnita de succesul sistemului quattro la jumatatea anilor `80. La acea vreme, aproape toti constructorii aveau in oferta un astfel de model. Ford Sierra, Peugeot 405, Mazda 323, Lancia Delta, Renault 21, pe toate le puteai cumpara in versiuni cu patru planetare. Ba chiar puteai cumpara si un BMW 525ix, dar la fel ca cei de la Mercedes-Benz, BMW parea impacat cu gandul ca aceasta nisa a pietei le apartine celor de la Audi si stateau in expectativa sa vada cum se vor desfasura ostilitatile.

 

In mare parte, aceasta nebunie s-a stins. Tehnologia pneurilor s-a imbunatatit, design-ul suspensiilor fata a devenit mai inteligent iar sistemele electronice de control al tractiunii au fost rafinate. Toate astea au condus la existenta unor masini puternice cu tractiune pe rotile din fata, a caror aderenta era tinuta sub control. BMW a continuat sa dezvolte in liniste un sistem de tractiune integrala pe care dorea sa-l ofere celor care nu erau fani ai tractiunii spate, mai ales iarna.

 BMW 120d xDrive-21

Anul trecut de exemplu, o treime din modelele vandute au fost dotate cu sistemul xDrive, adica mai exact 370.000 de astfel de masini. Bineinteles, suspectii traditionali sunt cei ale caror nume incepe cu X, adica X1, X3, X5 si X6. Acum, parca mania unui astfel de sistem revine la moda. BMW are in oferta nu mai putin de 68 de versiuni ale modelelor sale, pe care este disponibil acest sistem. Seria 1 nu se afla printre acestea, pana acum! Avand si impulsul de la vechii rivali de la Audi, care ofera quattro pentru A3, BMW a decis ca acesta este cel mai potrivit moment sa introduca xDrive in oferta pentru Seria 1.

 

Lansarea neconventionala pentru piata din Romania a fost facuta la Predeal, pilotul Claudiu David urcand si coborand de mai multe ori partia Cocosul cu aceiasi masina ca cea din testul nostru de astazi. Ce-i drept, a beneficiat de aportul unor pneuri cu tinte, dar la cat de mare era zapada, sa stiti ca acestea nu fac minuni. Am decis astfel sa plecam in cautarea zapezii, pentru a ne convinge pe propria piele de eficienta sistemului xDrive de pe Seria 1 si ne-am trezit rapid, cu doua snowboard-ere strecurate in portbagaj pe drumul catre Transalpina Ski Resort, unde in apropierea lacului Vidra a fost inaugurata anul trecut o noua partie.

 

Aflandu-ne la a doua experienta alaturi de Seria 1, o sa trecem peste detaliile legate de design si ne vom concentra exclusiv asupra comportamentului masinii. Dupa ce vremea ploioasa pusese stapanire pe zona capitalei tarii noastre, nici escapada noastra care incepea pe A1 nu parea sa fie mai norocoasa. Imediat dupa ce am facut stanga la Brezoi, traficul s-a redus semnificativ iar dupa ce am iesit din Voineasa, pana la partie, aproape ca am fost singuri pe sosea. Si ce sosea! Nu stiu daca existau portiuni de linii drepte mai mari de 100-200 metri! Dar si despre drumul acesta, un fel de antreu pentru Transalpina (care apropo, era impracticabila datorita stratului foarte mare de zapada) am mai vorbit cu alte ocazii, asa ca indemnul nostru ramane acelasi. Mergeti pana acolo!

 BMW 120d xDrive-20

Revenind la masina noastra, xDrive foloseste un ambreiaj umed multi-disc, spre deosebire de quattro si al sau diferential Torsen. In conditii normale, xDrive trimite 60% din putere catre rotile din spate. Atunci cand senzorii detecteaza cea mai mica pierdere de aderenta, acestia pot trimite, in anumite conditii si intr-o zecime de secunda, toata puterea catre oricare dintre axe, fata sau spate. Cei de la BMW au fost nevoiti sa adapteze suspensia spate pentru Seria 1 deoarece xDrive inseamna o crestere in greutate cu 40 de kg, insa rezultatul este exact acela pe care-l asteptam: un BMW care se conduce aproape la fel ca cel cu tractiune doar pe rotile din spate, dar cu un control imbunatatit si o predictibilitate mai buna, mai ales pe suprafete alunecoase.

 

Sub capota masinii din test s-a aflat un diesel de doi litri, cuplat la o cutie manuala de viteze in sase trepte, capabil sa dezvolte 184 de cai putere si un cuplu de 380 Nm. Sprintul pana la prima suta de kilometri este realizat in acelasi timp ca si modelul fara sistemul xDrive, adica in exact 7,2 secunde, in ciuda cresterii usoare de greutate. Ce este important de stiut este faptul ca xDrive, chiar daca-ti ofera o accelerare si un control superior in conditii de carosabil alunecos sau zapada, nu are cum sa-ti puna la dispozitie o aderenta laterala imbunatatita sau o franare mai eficienta. Pentru acestea, luati in calcul o investitie in niste cauciucuri de iarna foarte bune, care permit masinii sa ofere tot ce are mai bun!

 

Datorita pachetului M, cat si a vopselei albastru Estoril, nu putini au fost cei care au intors capetele admirativ dupa modelul entry-level in gama BMW. In parcarea de la partie a trebuit sa facem fata si ironiilor celor care nu observasera logo-ul xDrive de pe hayon: „Ai grija domle`, ca nu am chef sa-ti adun bara de pe jos sau sa te imping pe aici”. Prostii! In niciun moment nu am avut vreo urma de emotie ca 120d xDrive ne poate insela asteptarile. Si nu a facut-o.

 BMW 120d xDrive-5

Odata crescut tempoul pe serpentine, concomitent cu trecerea pe modul Sport si dezactivarea primei trepte a sistemului electronic de control al stabilitatii, distractia poate incepe. Daca exagerezi cu viteza de intrare in viraj, masina va subvira puternic, insa zambetul iti reapare subit prin simpla apasare mai puternica a pedalei de acceleratie. Pentru ca tabloul sa fie complet, masina din test era dotata si cu sistemul de directie sport variabila, disponibil pentru Seria 1 incepand cu aceasta a doua generatie.

 

120d s-a dovedit a fi si practic, tinand cont de portbagajul incarcat la capacitatea maxima in care s-au strecurat si doua snowborduri, gratie banchetei spate fractionabile. Fata de prima generatie, Seria 1 este acum cu 83mm mai lunga, 14mm mai lata si are un ampatament marit cu 30mm. Toate astea se traduc printr-un spatiu marit in zona picioarelor pasagerilor spate cu 20mm dar si cu 30 de litri adaugati la volumul portbagajului, care are acum 360 l. Odata pliata bancheta spate, spatiul poate creste pana la 1.200 litri.

 

Asadar, iarna poate deveni intr-o mare masura anotimpul vostru preferat atunci cand va petreceti vremea la volan, mai ales daca o faceti alaturi de un model adecvat. Sistemul de tractiune integrala xDrive de la BMW ii confera Seriei 1 o aderenta imbunatatita fara sa afecteze consumul de carburant sau emisiile de noxe prea mult. Tot ce va ramane de facut este sa decideti daca pretul premium merita platit, insa cu siguranta 120d xDrive este o masina mai capabila decat versiunea cu tractiune doar pe rotile din spate. Si apropo, daca voi stiti alt hatch-back mai bun decat Seria 1, dati-mi si mie un semn!