Drive test BMW Seria 6 Gran Coupe – 640d

Daca te numeri printre cei care cred in iertarea pacatelor, ai face bine sa-ti cumperi noua carte de rugaciuni care are BMW Seria 6 Gran Coupe pe coperta. Bavarezii au pacatuit prin lansarea dizgratiosului, ciudatului si deloc atragatorului Seria 5 GT, model care a incercat sa se ia la tranta, in acelasi timp, cu Mercedes CLS si R-Class si a pierdut pe ambele fronturi. Cand va ganditi la asta aduceti-va aminte ca R-Class este o prezenta extrem de rara pe drumuri.

 

Din fericire, Seria 6 Gran Coupe nu poate fi caracterizata prin atributele de mai sus. Este un rival direct pentru CLS, A7, iar cei de la BMW i-au luat in vizor si pe Maserati Quattroporte si Porsche Panamera. Daca Audi si Mercedes nu se apropie de Maserati si Porsche nici cu cele mai performante versiuni, BMW Seria 6 Gran Coupe reuseste acest lucru, cu o usurinta debordanta.

 

Pentru a scapa cat mai repede de cifre, iata-le: pretul de pornire este de 85.932 euro la care se mai adauga pachetul Individual si restul optionalelor prezente pe masina din test, pretul final fiind unul foarte mare, 125.912 euro. Chiar, nici nu v-am spus, Seria 6 Gran Coupe din testul nostru avea un motor diesel bi-turbo de 3 litri, care dezvolta 313 cai putere si un cuplu fenomenal de 630 Nm, disponibil inca de la 1.500 rpm.

 

 

Cum arata?

Ideea a fost lansata initial in 2007, la Salonul Auto de la Shanghai prin prezentarea unui studiu de Gran Turismo in patru usi. Se vorbea atunci despre reinvierea Seriei 8 insa criza financiara care s-a amplificat in 2009 a pus capat oricarui plan indraznet. Un coupe in patru usi poate parea o contradictie dar asta nu i-a oprit pe constructorii de masini din goana lor pentru astfel de modele. Ultimul care s-a alaturat grupului este Seria 6 Gran Coupe.

 

Avand la baza platforma Seriei 6, atat din punct de vedere al designului cat si al dinamicii, Gran Coupe-ul este un produs surprinzator de elegant. Desi are doua portiere in plus, designul coeziv pastreaza silueta unui coupe. Noul model face mai mult decat sa umple spatiul dintre Seria 5 si Seria 6, celor de la BMW plancadu-le sa spuna ca Seria 6 Gran Coupe intruchipeaza perfect sportivitatea Seriei 6 cu luxul Seriei 7. Si, intr-o proportie covarsitoare, au dreptate.

 

Sa spui ca Seria 6 Gran Coupe este o masina luxoasa este ca si cum ai spune ca Avatar s-a descurcat bine in box-office. Optiunile de customizare sunt aproape nelimitate si printre cele mai interesante se afla sistemul audio Bang&Olufsen, al carui subwoofer te saluta de deasupra plansei de bord. Germanii au prevazut si un pachet Individual, special pentru noua masina, care se traduce printr-o culoare unica si finisari interioare exceptionale. Vorbind de vopseaua de la exterior aceasta se cheama Frozen Bronze Metalic si costa 8.544 euro, cu tva, daca asta va incalzeste. Pentru sistemul audio surround de la Bang&Olufsen va trebui sa mai scoateti din buzunar deloc neglijenta suma de 5.158 euro iar elementele Individual costa „doar” 2.917 euro.

 

Seria 6 Gran Coupe are patru locuri bine definite desi pe bancheta spate sunt montate trei centuri de siguranta. Daca pliezi cotiera din spate, poti inghesui acolo un al treilea pasager, insa doar pentru perioade scurte. Din fericire asta mi s-a parut singura ciudatenie. In rest, ma bucur ca Gran Coupe-ul a pastrat portierele fara rame de la modelul Coupe. Si familistii pot sta linistiti. Portbagajul are un volum de 460 litri care la nevoie poate fi marit pana la 1.265 prin rabatarea locurilor din spate, insa ma indoiesc ca cineva o va face.

 

 

Cum se conduce?

Sub frumoasa caroserie, Seria 6 Gran Coupe are acelasi ecartament pentru rotile fata si spate ca modelul Coupe insa ampatamentul este mai mare, avand 2.968 mm, identic cu seria 5. Cum spuneam la inceputul materialului, nu trebuie sa fiti surprinsi de atitudinea increzatoare pe care o ai la volan sau de spatiul suficient pentru ca Seria 6 are doi parinti foarte buni.

 

Sub capota de dimensiuni generoase s-a aflat si de data aceasta o foarte buna cunostinta a noastra, motorul diesel de 3 litri bi-turbo. De data aceasta el s-a prezentat cu 313 cai putere si un cuplu de 630 Nm. Surprinzator sau nu, acesta realizeaza sprintul pana la prima suta de kilometri in exact acelasi timp ca „fratele” pe benzina de pe versiunea 640i, desi cel din urma are 320 de cai putere. Dieselul este mai greu cu 40 de kilograme, Seria 6 Gran Coupe din testul nostru avand o masa de 1.865 kg, in timp ce comparatia a fost facuta utilizand aceasi cutie de viteze, automata in 8 trepte.

 

In aceasta configuratie, motorul si cutia fac o echipa imbatabila si la capitolul consum. Ne-a placut atat de mult masina, incat am reusit sa adunam intr-o singura zi 1.276 de kilometri pe drumuri romanesti. Seara tarziu, computerul de bord ne indica un consum de 8,2 %, care mi se pare imposibil, tinand cont de faptul ca niciodata masina nu a rulat pe modul Eco, preferand mai mereu ultimele doua setari ale sistemului Adaptive Drive, adica Sport si Sport+.

 

Nefiind un adept al dictonului „hotul neprins, este negustor cinstit” n-o sa spun exact vitezele pe care le-am inregistrat pentru ca asta ar insemna sa ma duc sa-mi predau permisul de conducere. 🙂 Glumind, sau poate nu, am ajuns in toiul noptii mai odihnit decat m-as fi asteptat vreodata dupa un asemnea drum, care a inclus scurte vizite in nordul Moldovei si pe malul Marii Negre, plecand si intorcandu-ma in Bucuresti.

 

Cand mergi repede pe drumuri cu o singura banda pe sens, Gran Coupe-ul parca nu are acelasi feelingul cu coupeul, in sensul ca nu ti se mai mare o masina atat de mare. Desi ramane asa, noul model pare mai stabil in timp ce tinuta de drum iti ofera o incredere si mai mare. Deloc ciudat este si faptul ca ampatamentul marit face masina mult mai permisiva in virajele stranse sau in cele rapide. Poti abuza cu mai putine griji de cauciucurile rotilor din spate si daca te chinui s-ar putea sa-ti iasa si un mic drift 🙂 Chiar daca te afli intr-o masina luxoasa de cinci metri, acest coupe in patru usi demonstreaza ca cei de la BMW nu au uitat faptul ca Seria 6 Gran Coupe trebuie sa-ti ofere bucurie la volan!

 

 

Concluzia finala     

In 1976, pe atunci recent lansatul Seria 6 avea de infruntat o competitie serioasa, mai ales din curtea proprie acolo unde exista modelul 3.0CS in doua usi. La acea vreme, succesul s-a datorat unui mix excelent intre reflexele pe care le puteai avea si confortul la drum lung pe care ti-l oferea masina. Dupa 36 de ani, primul coupe in patru usi al bavarezilor utilizeaza o reteta foarte asemanatoare pentru a-si face un nume.

 

Chiar asa, urasc acest nume! Gran Coupe imi suna cu ceva pe care Oldsmobile l-a ales pentru un model al lor de prin anii `70 si l-a respins in cele din urma. Pe cat de aiurea mi se pare numele, pe atat de devastatoare mi se pare frumusetea noului model, care este si agresiv si care arata mai bine chiar decat versiunea in doua usi. Cred ca este cea mai frumoasa masina pe care BMW o produce la ora actuala. E atat de frumoasa, incat cei de la Mercedes ar trebui sa-i faca de urgenta o operatie de rinoplastie lui CLS. Si din spate mi se pare si mai misto si i-as sfatui pe cei de la Audi sa se apuce de indata sa deseneze niste pampersi pentru A7!

 
Cu o manevrabilitate de invidiat, un rafinament deosebit al motorului, care poate fi considerat si „verde” pentru cele 148 g/km de CO2 emanate, Seria 6 Gran Coupe este o masina aproape perfecta. Datorita faptului ca spatiul din spate este doar „suficient”, Gran Coupe-ul evita pacatul de a fi perfect! Dar sa-i ia naiba de germani, de data asta au fost foooarte aproape!