Convingerea scepticilor pare sa fi fost ideea principala a celor de la BMW care, dupa un ciclu scurt de viata de doar 4 ani de zile, au lansat anul trecut cea de-a doua generatie a lui X4. Aceasta nisa controversata a automobilelor a luat nastere in 2008, atunci cand BMW a dezvaluit provocatorul design al lui X6. Acest model se afla deja la a doua generatie, iar X4, costruit pe platforma generatiei secunde a lui X3, l-a urmat in 2014. De-a lungul celor 4 ani de viata X4 s-a vandut in peste 200.000 de exemplare la nivel global, dovedindu-se astfel a fi un motiv suficient pentru a-si continua existenta.
Un motiv de succes il constituie si faptul ca doar cei de la Mercedes-Benz au “copiat” aceasta formula, lansand in 2015 modelul GLE Coupe, un rival pentru X6 si, dupa doar un an, modelul GLC Coupe, rivalul direct al lui X4. Restul actorilor principali din piata par sa se fi inteles sa lase deoparte aceasta nisa si au continuat sa-si produca SUV-urile in versiuni mai mult sau mai putin sportive. Astfel, SUV-urile coupe nu par a fi extrem de populare, nici in randurile constructorilor si nici al fanilor, ceea ce ne-ar putea duce cu gandul la faptul ca noul X4 s-ar putea sa fie un model pe care clienti il pot ocoli usor si pe nedrept, strict din punct de vedere al principiilor. Noi am decis sa ne formam propria parere, astfel ca am testat de-a lungul catorva zile modelul X4 M40d.
Cum arata?
Atunci cand vrei sa-ti cumperi un BMW X4, ori iti place, ori nu! Si multora nu le place daca ne luam dupa discutiile purtate in cercurile de prieteni. Totusi, cei care isi cumpara un X4 o fac cu toata inima. Trecand pe langa aceasta filosofie controversata prima generatie de X4 s-a dovedit a fi un SUV foarte bun, iar cea de-a doua se doreste a fi peste. A fost rafinata dincolo de ambitiile initiale, este rapida si sigura, avand o manevrabilitate la care prima generatie doar putea visa si a fost imbunatatita in toate aspectele care conteaza.
La fel ca si in cazul noului X3, X4 este cu 81mm mai lung, cu 37mm mai lat, in timp ce ampatamentul a crescut cu 54mm. Toate aceste schimbari au creat un spatiu interior mai mare, mai ales pentru zona picioarelor pasagerilor de pe bancheta spate care a crescut cu 27mm, un portbagaj mai mare (525 litri), devenind un model mai practic, poate chiar atat de practic incat sa devina principalul mijloc de transport al unei familii.
Pentru pretul premium platit in cazul lui X4 vei primi o masina cu un look premium. Chiar daca stilul partii din spate nu atrage pe toata lumea, cu siguranta iese in evidenta. Adauga la asta noua grila dubla din fata, curajoasa si impozanta, si cele patru cercuri cu lumini LED pentru mersul pe timp de zi si cu siguranta toata lumea va stii ca conduci un BMW. Din punctul nostru de vedere partea din spate este oarecum cam plata, iar noul design necesita putin timp pentru adaptare. Totusi, nu putem sa nu admiram noile stopuri in forma literei L care sunt inspirate de la modele precum Seria 8 sau Z4.
La interior senzatia este cea specifica unui model BMW, cu aceleasi standarde inalte in materie de design si calitate. Pur si simplu este aproape imposibil sa gasesti ceva de reprosat felului in care materialele sunt imbinate si cum se simt la atingere. Poate doar liniei mai joase a plafonului si vizibilitatii spate restrictionate usor li se pot aduce critici, insa chiar si asa BMW a avut grija sa inconjoare masina de senzori si camere care sa compenseze la aceste capitole.
Instrumentarul digital al bordului este clar si lizibil in orice conditii, iar cea de-a sasea generatie a sistemului de infotainment iDrive este disponibila in compania unui ecran cu touch de 10,5 inch. Pe langa intreg pachetul de dotari standard ale lui X4, extrem de bogat, versiunea M40d vine cu cateva tuse specifice modelelor M, printre care volanul si scaunele.
Cum se conduce?
Excelent pentru un SUV si cu siguranta demn de indicatiile producatorului conform carora e mai sportiv si mai satisfacator fata de un X3! SUV-urile in general si cele diesel in particular nu prea sunt asociate automat cu sportivitatea, iar aceasta combinatie de cuvinte nu da nastere unui entuziasm exagerat, fie si in cazul alaturarii lor. Totusi, in cazul noului X4, motorul de 3 litri cu ai sai sase cilindri dispusi in linie si alaturi de o cutie automata cu 8 trepte de viteze, este capabil sa livreze 326 cai putere si un cuplu maxim de 680 Nm, disponibil inca de la o turatie scazuta de 1.750 rpm. Pe langa performantele dinamice admirabile pentru SUV-ul de “doar” 1.970 kg, respectiv 0-100 km/h in sub 5 secunde si viteza maxima limitata la 250 km/h, noul X4 M40d s-a dovedit a fi extrem de rafinat si eficient in consumul de carburant. Astfel, cu un plin al rezervorului de 68 litri, noi am reusit sa parcurgem peste 750 km, testul incluzand portiuni bune de autostrada si drumuri nationale, dar si un trafic urban lejer, rezultand un consum mixt de aproximativ 9%.
Chiar daca imparte platforma cu X3, BMW a depus suficiente eforturi pentru a modifica componentele mecanice ale noului X4, iar daca e sa-l comparam cu generatia anterioara, cea noua se conduce mai bine ca niciodata! Noul X4 utilizeaza suspesia M-Sport de pe X3, dar si aceasta cu cateva optimizari specifice modelului. Directia asistata a fost de asemenea recalibrata pentru a se potrivi mai bine spiritului mai sportiv al lui X4, in timp ce ecartamentul spate este mai lat cu 30mm fata de generatia anterioara. Pe modelul din testul nostru franele si diferentialul blocant spate sunt de origine M-Sport, iar sistemul de tractiune integrala xDrive, la fel ca pe restul modelelor din gama, a fost updatat pentru a fi mai orientat unui stil specific tractiunii spate.
Cu toate “dadacele” de siguranta electronice activate noul X4 este o masina extrem de magulitoare. Condusa spre limite, sistemele intervin cat se poate de tarziu facandu-te uneori sa te simti un pui de pilot. Chiar si ABS-ul este orientat catre un condus sportiv si spunem asta pentru ca nu l-am simtit niciodata intervenind chiar daca s-ar fi impus. Pur si simplu cei de la BMW au ajuns sa construiasca niste modele performante de care se poate bucura toata lumea! Noul X4 M40d este extrem de capabil atunci cand se iveste o oportunitate de a conduce intr-un stil entuziast. Are resurse mari de putere si cuplu, iar cutia de viteze stie exact in ce treapta trebuie sa fie, indiferent de situatia in care te aflii. Este atat de buna incat nu am utilizat nici macar o data padelele din spatele volanului!
Un alt aspect care merita mentionat este cel al sunetului pe care-l produce motorul. BMW are deja o traditie in a face versiuni performante de unitati diesel, cum ar fi X6 M50d, care fac totul intr-un mod spectaculos insa fara un sunet decent sub capota. Cu X4 M40d pare sa fi fost rezolvata si aceasta “problema”. In sfarsit un diesel se aude asa cum ti-ai dori, masculin si morocanos, mai ales atunci cand este utilizat din plin. Bineinteles, sunetul unei unitati asemanatoare pe benzina este mai placut in continuare, insa M40d se apropie foarte mult si asta inseamna vesti bune pentru modelele ce vor urma.
Concluzia
Trecand peste dezbaterile filosofice vei descoperi ca cea de-a doua generatie a lui X4 este una reusita, cu spatiu mai mare pentru picioare pentru pasagerii din spate, manevrabilitate crescuta, sunet mai placut al motorului si o tinuta de drum impecabila. S-ar putea ca aceasta generatie sa reprezinte un punct incepand cu care aceasta nisa a SUV-urile coupe sa devina mai acceptate. Bineinteles, rotile de 20 de inch, caroseria musculoasa si vopseaua flamenco red ajuta, dar suntem tentati sa afirmam ca este unul dintre cele mai atragatoare modele de acest gen.
Are un echilibru impresionant al sasiului si performante dinamice excelente, alaturi de tot rafinamentul, comfortul si echipamentele de top pe care le-ai astepta de la un model premium al carui pret incepe de la aproximativ 70.000 euro cu toate taxele. Noul X4 este mai bun decat predecesorul sau, asta este clar, dar la fel de clar e si faptul ca inca naste polemici. Totusi, parca in cazul actualei generatii, sunt mai multe motive care sa-i justifice existenta.