Drive test Dacia Dokker Stepway – 1.5 dCi – 90 Cp

Dupa ce au fost prezentate publicului larg la Salonul Auto de la Paris din toamna anului trecut, incepand cu luna aprilie a acestui an versiunile Stepway ale modelelor Dacia Dokker si Dacia Lodgy pot fi comandate de catre clienti in reteaua dealerilor Dacia din Romania. Pentru cei nefamiliarizati, versiunea Stepway a fost lansata pentru prima oara in anul 2009 pentru modelul Sandero si datorita succesului de care s-a bucurat atat in tara, cat si in Europa, aceasta a ajuns sa reprezinte pe unele piete peste 50% din totalul vanzarilor de Sandero.

 

Dacia Dokker Stepway, masina din testul nostru de astazi, se remarca fata de restul gamei constructorului din Mioveni prin nuanta albastru Azurite, cat si prin adaugirile de tip cross-over, asa cum sunt scuturile cromate, plasticul negru pentru pasajele aripilor, ornamentele luminilor de ceata si metalul de culoare inchisa al barelor de pe plafon si al oglinzilor. Dokker Stepway propune clientilor si un set nou de jante, construite dintr-un aliaj gri inchis iar imaginea distinctiva a modelului este completata de emblemele Stepway care se regasesc atat la exterior cat si la interior.

 Dacia Dokker Stepway-5

Cum arata? 

Designerii de la Dacia nu au avut o sarcina atat de simpla pe cum ne-am astepta pentru cineva care trebuie sa deseneze o masina cu personalitate duala. Designul exterior este acelasi pentru Dacia Dokker cat si pentru Dokker Van, versiunea utilitara a modelului produs la fabrica din Maroc, singura diferenta fiind inlocuirea geamurilor cu panouri de tabla. 

 

Dokker a imprumutat partea frontala de la Lodgy si a reusit sa nu aibe un aspect butucanos gratie unor linii simple dar moderne. Astfel, masina din testul nostru de astazi poate fi considerata una placuta ochiului, ba chiar agreabila. Singurul lucru la care putem stramba usor din nas sunt rotile, care par foarte mici in comparatie cu proportiile generale ale masinii.

 

La interior, lucrurile stau si mai bine. Dacia Dokker are o pozitie relativ inalta de condus si care impreuna cu o suprafata vitrata generoasa iti creeaza senzatia unei masini extrem de aerisite. Ergonomia comenzilor este foarte buna si toate functiile pot fi accesate extrem de intuitiv si usor. Pana si butoanele geamurilor electrice au fost mutate de pe consola centrala pe manerul usilor!

 

Masina testata de noi beneficiaza de broderia speciala Stepway dar si de culoarea Carbon Fonce care completeaza tusele de culoare albastra de la interior regasite la nivelul instrumentelor de bord si de la nivelul aeratoarelor. Ce mai merita mentionat este faptul ca, in acest segment, Dacia este singurul producator care ofera o astfel de versiune pentru modelul sau, competitorii nepunand accent pe latura de life-style a unei astfel de masini.

 

Volumul portbagajului este cel mai mare din segment, 800 litri, nefiind necesara rabatarea banchetei pentru a atinge aceasta valoare. Spatiile de depozitare sunt numeroase si se gasesc pe plansa de bord, fetele de usi sau pe plafon. Bineinteles ca exista si cateva compromisuri si aici ne referim la materialele din plastic dure dar placute la atingere. Personal mi s-a parut ca pentru versiunea Stepway a lui Dokker au fost aduse imbunatatiri si la capitolul insonorizare. 

 

Se poate trece cu vederea foarte usor peste multe din aceste compromisuri, Dacia Dokker Stepway dispunand de sistemul multimedia si navigatie MediaNav. Sunt de foarte mult timp un fan al acestui sistem din cauza meniului intuitiv, al graficii si al contrastului pe care-l ofera.

 Dacia Dokker Stepway-13

Cum se conduce?

Motorul diesel dCi de 1,5 litri si 90 de cai putere nu mai are multe secrete pentru noi sau pentru potentialii clienti. Toata lumea ii cunoaste abilitatile, in cazul modelului Dokker Stepway cuplul maxim de 200 Nm fiind atins la o turatie de doar 1.750 rpm. 

 

De-a lungul testului nostru, Dacia Dokker Stepway a reusit sa ne surprinda placut in primul rand prin prisma consumului redus de carburant, computerul de bord afisand o valoare de 4,5 % fata de cifra oficiala de 4,1% pentru mediul extraurban, atunci cand am evitat drumul pe autostrada. Daca sprintul pana la 100 km/h nu este punctul forte al lui Dokker, fiind atins in 13.9 secunde, etajarea cutiei de viteze si timoneria acesteia sunt mult mai bune decat in cazul unor masini cu pretentii din ziua de astazi!

 

La capitolul suspensie inginerii Dacia iarasi au gasit raportul perfect intre stabilitate si confort. Dokker Stepway absoarbe cu brio micile denivelari si gropi specifice drumurilor din Romania si, pana la un moment, iti ofera o calatorie odihnitoare. Nu la fel de bine stau lucrurile si in cazul virajelor, atunci cand ruliul este destul de pronuntat iar masina are putin de suferit si din cauza unei asistari exagerate a sistemului de directie, care sufera la capitolele feedback si precizie. 

 

Toate acestea puncte slabe sunt vizibile in cazul unui condus mai sportiv, adica exact opusul pentru care Dokker Stepway a fost construit. Chiar si asa, gratie sistemului ASR-ESP , care corecteaza orice tendinte subviratorii sau supraviratorii ale lui Dokker Stepway, grijile trebuie sa vi le lasati acasa!

 Dacia Dokker Stepway-1

Concluzia finala

„Dock worker” –ul din testul nostru de astazi s-a dovedit a fi o masina care ofera un echilibru bun intre puteree, simplitate si rezistenta, reusind sa aiba succes datorita unei infatisari care transmite durabilitate. Dacia Dokker Stepway este un model confortabil, care ofera cel mai mare volum al portbagajului din segmentul sau, fiind in acelasi timp o masina fiabila si robusta.

 

Spatiu mare la pret redus. Aceasta caracteristica nu este noua pentru cei de la Dacia. De data aceasta insa, in cazul lui Dokker Stepway, aspectul de low cost nu mai este atat de descurajant pentru cumparatori. De fapt, Dokker Stepway este o masina aspectuoasa iar atunci cand deschizi cele doua usi culisante esti placut surprins de un design interior pe masura ecranului cu touch screen al sistemului de infotaiment!