Drive test Dacia Duster Facelift 1.5 dCi 110CP 4X4 Laureate

Dupa 820.000 de exemplare vandute de-a lungul primilor patru ani de la lansarea primului SUV compact al celor de la Dacia, perioada in care acesta a devenit foarte popular in Romania dar mai ales in Europa, in septembrie 2013, la Salonul Auto de la Frankfurt producatorul de la Mioveni a prezentat faceliftul pe care toata lumea il astepta.

 

Totusi, cei de la Dacia nu au facut prea multe schimbari la designul exterior al noului Duster, mizand pe faptul ca acesta are un aspect destul de expresiv si apreciat de clienti, cele mai vizibile la acest capitol fiind blocurile optice noi. In schimb, cele mai multe imbunatatiri au avut loc la interior, acolo unde plansa de bord a fost preluata de la modelul Logan impreuna cu ceasurile de bord. Alaturi de alte modificari estetice, introducerea sistemului MediaNav, mutarea comenzilor geamurilor pe fetele de usi, introducerea unui mortor pe benzina turbo, modul ECO si pilotul automat si limitatorul de viteza au facut din Duster o masina careia cu greu poti sa-i gasesti un cusur. Haideti sa-l cunoastem mai bine!

 

Facelift-ul l-a schimbat pe Duster la exterior atat cat trebuia, modelul reusind sa-si pastreze identitatea cat si capacitatile off-road. Acum, gama de accesorii oficiala include si un bull-bar, disponibil pe modelul testat de noi, insa acesta poate fi utilizat mai mult din considerente estetice decat practice, deoarece reuseste sa reduca considerabil garda la sol a masinii. In rest, designerii s-au multumit sa schimbe doar grila fata, farurile si sa redeseneze usor spoilerul frontal.

 DSC_0056 copy

Schimbarile majore in cazul facelift-ului operat pe Duster se observa cel mai bine la interior. Aici, asa cum spuneam mai sus, avem de a face cu o noua plansa de bord iar in locul afisajului pe care era prezentata temperatura lichidului de racire, acum se afla temperatura exterioara, prezentata in noul format al instrumentarului de bord de la Dacia, lansat cu odata cu Lodgy, Logan si Sandero.

 

Despre sistemul MediaNav de pe Duster am mai vorbit cu ocazia altor teste. Prin acesta avem acces la sistemul audio, cel de navigaţie, la telefon şi la alte funcţii legate de surse audio externe. Din punctul meu de vedere, în cazul noului Duster, minunatul ecran tactil color de şapte inch a fost amplasat prea jos, pentru ca cel de la volan să poată citi uşor informaţiile afişate sau fara sa-si distraga atentia de la drum.

 

În lista noilor dotări au intrat sistemul de asistenţă la parcare şi cruise controlul care vă ajută să rulati la o viteza constanta pe autostrazi dar si limitatorul de viteza care va pazeste de amenzi. ESP-ul este oferit şi el acum standard, pentru toate versiunile Duster! O altă noutate este volanul maşinii, care are un design schimbat însă acesta nu poate fi ajustat pe adâncime, ci doar pe înălţime! Noul Duster facelift oferă mai multe spaţii de depozitare, în special în partea de sus a planşei de bord, în timp ce portbagajul şi-a păstrat volumul de 475 de litri!

 

Pe masina din testul nostru a fost disponibila echipa formata din motorul 1.5 dCi de 110 cai putere, cutia manuala de viteze in sase trepte si tractiunea integrala decuplabila, echipare care si-a imbunatatit usor performantele. Motorul da impresia unei crestri mai usoare in turatii iar zgomotul la relanti, dar mai ales in mers, este acum mai agreabil, chiar daca vibratiile inca se mai simt atunci cand astepti culoare verde a semaforului.

DSC_0035 copy

De capacitatile sistemului de tractiune integrala ne-am bucurat din plin in scurta noastra incursiune ce leaga drumul Sinaia – Targoviste de Cabana Piatra Arsa si Babele. Zapada cazuta la altitudinea ridicata din zona la jumatatea lunii decembrie ne-a oferit posibilitatea sa testam cu adevarat Dusterul. Aceeasi zapada ne-a adus si cu picioarele pe pamant, amintindu-ne ca desi masina dispune de functia lock, totusi nu se transforma intr-un Batmobil si o lopata aflata in portbagaj te scoate din incurcaturi atunci cand te avanti mai mult decat e cazul 🙂 Economia de carburant a crescut in conditii reale de trafic, fara sa fie activat modul ECO, iar pe durata testului am reusit sa obtinem un consum de 6,5 l/100 km in afara orasului si un consum de aproximativ 8 l/100 km in modul urban.

 

Suspensia Dusterului cu facelift a fost usor recalibrata, spune producatorul, insa tinuta de drum de-a lungul testului nostru mi s-a parut identica cu cea a primului model. Cat timp cunosti limitele masinii si nu ai asteptari exacerbate, poti avea o calatorie agreabila la bordul lui Duster, sistemul de directie avand un nivel potrivit de asistare iar feedback-ul oferit celui aflat la volan fiind decent.

 

Dacia a învăţat foarte repede să asculte parerile clienţilor. Dovada este faptul că pe noul Duster am găsit multe modificări simple, dar atât de necesare pentru mai mult confort! Maşina nu a pierdut din calităţile sale de off road, acesta fiind un alt avantaj al SUV-ului de Mioveni. Cât priveşte neajunsurile, mi-aş dori să văd atât pe Duster, cât şi pe alte modele Dacia, o suspensie mai bine setată pentru abordarea virajelor în viteză! Evident, toate acestea luate la un loc ar creste preţul, iar potrivit celor de la Dacia, clienţii mărcii nu sunt pregătiţi pentru aşa ceva.