Drive-test MINI Clubman Cooper S ALL4- 2.0 192 CP

Cine spune ca un MINI trebuie sa fie….mini? Desigur, puristii au gemut si suspinat la fiecare interpretare a modelului iconic. Dar, in era SUV-urilor, nimeni nu prea isi doreste cu adevarat sa conduca o masina foarte mica. Asa, MINI a continuat sa creasca, la fel cum au facut-o si numarul exemplarelor vandute. Astfel, am ajuns la cel mai mare MINI (de pana acum) care este totusi mai mic decat o …Mazda 3 hatchback sa zicem. Cum vi se pare asta, puristilor?

 

Nu l-am condamnat pe baiatul de la spalatorie care l-a confundat pe Clubman cu Countryman. Mai mare ca niciodata, Clubman este break-ul gamei MINI, pozitionandu-se exact intre modelul cu cinci usi si Countryman, un fel de mini SUV. Este, daca vreti, cel mai matur model al producatorului, care se potriveste stilului de viata a cat mai multor familii. Si totusi, care este scopul lui MINI Clubman veti zice…?

 DSC_0203

Ca brand, MNI a crescut substantial fata de momentul cand producea acele mici hatckback-uri cu design iconic. Cu noul Clubman, marca se aventureaza mai departe decat a facut-o vreodata. Bineinteles, modelul nu este unul complet nou, generatia anterioara fiind produsa intre 2007-2014 in timp ce originalul a fost construit intre 1969 si 1982.

 

Totusi, in viata de zi cu zi, generatiile anterioare erau niste MINI-uri cu un sasiu putin mai lung si portiere suplimentare. Noul Clubman, desi imparte in proportii considerabile arhitectura sa cu modelul hatckback, are propria sa identitate intr-o mai mare masura.

 

Cu ale sale dimensiuni de 4,253 mm lungime, 1800 mm latime si 1441 mm inaltime, noul Clubman este mai lung cu 270 mm si mai lat cu 90 mm decat modelul in cinci usi (au aceeasi inaltime) iar proportiile sale arata diferit fata de ceea ce te-ai astepta de la un MINI.

 DSC_0214

Partea din spate este complet noua si daca ati ignora partea frontala si laterala, nu prea are legatura cu brand-ul. Cred ca asta si-au si dorit, sa divulge o parte din noua directie de design a constructorului. Scopul lui Clubman, asa cum ni se spune, este sa concureze in segmentul masinilor mici, premium, impotriva unor rivali precum Audi A3, Mercedes-Benz A Class si chiar BMW Seria 1. Motivul pentru care ai face aceasta alegere? Nonconformismul!

 

Privindu-l fara perspectiva competitorilor, MINI Clubman are un spatiu rezonabil in fata si, poate pentru prima oara, scaune adecvate in spate care pot gazdui confortabil doi adulti, poate chiar trei pentru drumuri scurte. Portbagajul este oarecum suficient (pentru acest segment) cu ai sai 360 litri (putand fi marit pana la 1250 litri prin plierea banchetei sapte) iar atmosfera de la interior este foarte …MINI, ceea ce in aceste vremuri este un lucru chiar mare!

 

La fel ca in cazul unui MINI „normal”, interiorul lui Clubman are parte din plin de acel farmec retro, pornind de la gurile de ventilare pana la comutatoarele in stilul celor de avion. In mijlocul plansei de bord se afla ecranul de 10 inch pe care ruleaza sistemul de infoitaiment bazat pe iDrive-ul de la BMW. Poti alege dintr-o paleta larga de culori felul in care vrei sa fie luminat interiorul fetelor de usi si bordul iar acest lucru iti va asterge un zambet tamp pe fata, fiind o abatere de la norma. Desigur, acest lucru nu este pe gustul tuturor, si este posibil sa cheltuiesti o gramada de bani pentru a-ti personaliza modelul, dar daca esti un fan MINI, Clubman nu te va dezamagi!

 

Intorcandu-ne la ale noastre, interiorul este o copie marita la 110% a modelului hatcback, fapt ce se traduce printr-un bord care este curbat usor in jurul tau, facand masina sa se simta mai compacta decat este. Totusi, intre scaunele fata, si-a gasit loc prima consola adevarata care este montata pe un MINI. Asta inseamna ca butoanele de inspiratie BMW se vor afla exact acolo unde te astepti si nu pe podea, intre scaune, ca la generatia anterioara.

 DSC_0854

In acest moment cred ca este corect sa va spun si pretul de plecare pentru aceasta versiune de MINI Cooper S ALL4 Clubman, adica 30.480 euro (tva inclus). Modelul din imagini are dotari suplimentare de 14.667 euro (tva inclus), impingand pretul final la un total de 45.147 euro (tva inclus). Pentru un MINI, sau pentru orice masina de aceste dimensiuni, este extrem de mult. Buna parte din dotarile suplimentare au fost cheltuite pe cutia automata in 8 trepte (2139 euro), pe toate detaliile spectaculoase de la interior  (pachet Chili – 4125 euro), si capata sens in pachetul final.

 

2 litri, 192 cai putere (5.000 rpm), un cuplu motor de 280 Nm (1.250 rpm), tractiune integrala si o masa de 1.525 kg, sunt principalele caracteristici tehnice ale modelului testat de noi. Fiind mai lung si mai greu decat modelele in 3-5 usi, Clubman a pierdut un pic din verva cu care poti conduce in forta celelalte modele. Acestea fiind spuse, Clubman este totusi mult mai distractiv decat orice alt model din acest segment, iar daca comuti rotita din jurul cutiei automate pe modul Sport, directia se intareste iar pedala de acceleratie raspunde mult mai prompt.

 

Gratie tractiunii integrale, a latimii crescute a masinii si a rotilor de 18 inch, ai parte din plin de aderenta pe viraje, iar ruliul abia se simte atunci cand devii agresiv, acesta fiind singurul motor care dispune de puterea necesara pentru a-ti asterne un nou zambet pe fata. Practic, subvirarea este eliminata, desi masina a fost conceputa la baza cu tractiunea fata in minte.

 

Arhitectura usilor cu deschidere dubla in spate iti poate crea o mica problema in materie de vizibilitate, acestea unindu-se undeva pe directia mijlocului oglinzii retrovizoare. Este poate singura problema a masinii, pentru ca directia directa si motorul responsiv o fac o masina de incredere care te inspira sa te angajezi intr-un trafic aglomerat.

 

ADN-ul pentru care MINI este recunoscut se regaseste din plin si in cazul lui Clubman. Revenind la modul Sport, senzatiile sunt amplificate de evacuarea care pufneste atunci cand retrogradezi din padelele minuscule amplasate in spatele volanului. Spiritul unui Cooper S a fost oarecum rafinat iar de acest lucru te vei bucura din plin in cazul drumurilor din oras sau pe autostrada. Suspensia de inspiratie BMW face ca, la nivel de confort si servilism, Clubman sa se comporte in spiritul segmentului din care face parte.

 DSC_0242

Redesenarea completa de care a avut parte Clubman inseamna ca acest model a devenit mai versatil si mai practic in lumea reala. Cresterea in dimensiuni se simte cel mai bine la interior, dar si in felul in care se conduce masina. Sunt si cateva minusuri la capitolul acceleratie insa Clubman pastreaza suficient de mult din spiritul MINI pentru a continua sa atraga oamenii care au alte nevoi, mai mari decat un coupe.

 

Din cele mai multe puncte de vedere, Clubman isi indeplineste scopul, indreptandu-se catre familii, fara a-si pierde din spiritul de distractie si placut la condus.

 

Personal, desi nu ma asteptam, Clubman si-a facut loc in inima mea fara sa-mi dau seama. Producatorul a mers in varful degetelor si a mentinut o gramada din lucrurile care fac un MINI sa fie MINI, inclusiv unele lucruri mai ciudatele, precum usile cu deschidere dubla din spate (pe care trebuie sa le deschizi/inchizi in secventa corecta – dreapta intai, apoi stanga si invers) dar i-au conferit masinii un nivel calitativ extraordinar si un spatiu demn de o masina de familie mai altfel.

 

Chiar daca pretul versiunii testate de noi este foarte mare, in versiunea de baza MINI Clubman merita luat in calcul pentru ca vine cu multe dotari in standard care in cazul concurentilor sunt extra. Asadar, daca te impaci cu felul in care arata si iti doresti putin din nebunia MINI, cautand sa te abati de la drumul batatorit al altora, Clubman merita sa-l analizezi mai bine!