Test drive Nissan X-Trail 1.6 dCi

Pentru cei care la auzul cuvantului X-Trail gandurile le zboara la caroseria patratoasa a celor de la Nissan nu le putem spune decat sa uite cat mai repede aceasta asemanare. De ceva timp, X-Trail este cu totul diferit fata de predecesorul sau, iar eleganta pe care acesta o afiseaza in prezent il situeaza in clasa lux alaturi de rivali precum BMW X3 sau Range Rover Evoque.  

 

Recent, X-Trail a primit si un binemeritat facelift, afisand un exterior proaspat, cu o grila frontala “V-Motion” ceva mai masiva, o bara redesenata cu faruri rectangulare, fiind modificata inclusiv semnatura luminilor de zi cu LED. Partea din spate a primit de asemnea o bara modificata, cu detalii cromate, in timp ce nuante noi pentru vopseaua caroseriei si-au facut prezenta in oferta.

 

Pana noul model va fi disponibil si in Romania, noi am facut un test cu actualul X-Trail care se poate confunda extrem de usor cu fratele sau mai mic Qashqai, inscriindu-se astfel in noua linie de design implementata de Nissan, producatorul nipon aliniindu-se tendintei mondiale a constructorilor de masini, in care majoritatea modelelor din diferite clase pastreaza identitatea vizuala a marcii.  

Cum arata?

Daca modelul anterior era apreciat pentru spatiul interior pe care il oferea pasagerilor, acest lucru datorandu-se unei caroserii patratoase, actualul model este cu siguranta apreciat datorita elegantei si confortului cu care isi intampina pasagerii. Interiorul este atat de chic incat diferentele fata de modelele mai scumpe cu cateva mii de euro este aproape inexistenta. 

 

La interior esti intampinat de o pielea de o calitate ireprosabila, iar noul habitaclu are un aspect elegant si mult mai premium decat generatia anterioara. 

 

Cu optiuni precum camera panoramica 360 grade pentru asistenta la parcare, camera pentru mersul inapoi, plafon panoramic electric, sistem de avertizare pentru unghiul mort, sistem de avertizare la parasirea benzii de mers, sistem de infotainment cu ecran tactil de 7 inch, interior de piele cu scaune incalzite si multe altele Nissan X-Trail dovedeste ca este un competitor serios in clasa medie a SUV-urilor.          

 

La fel ca fratele mai mic, Qashqai, exista disponibile doua versiuni, cu 5 sau 7 locuri. Scaunele fata inglobeaza tehnologia zero-gravity a celor de la Nissan (au ca scop reducerea oboselii si durerilor de spate) iar bancheta spate, fractionabila 40-20-40 dispune de un spatar reglabil.

Cum se conduce?

Modelul pe care l-am avut la dispozitie a beneficiat de un motor de 1,6 litri, care dezvolta mai putin cu 20 de cai putere, mai precis 130 cp, fata de predecesorul sau echipat cu motorul de 2.0 litri. Cuplul insa s-a mentinut la aceleasi valori de 320 Nm si este atins mai devreme, la 1.750 rpm fata de 2.000 rpm la generatia anterioara.

 

Noul Nissan X-Trail poate fi comandat in compania unei cutii de viteze manuale in 6 trepte sau alaturi de o cutie Xtronic CVT. Tractiunea integrala All Mode 4×4-i este disponibila pe lista de dotari suplimentare a noului X-Trail, insa aceasta nu poate fi comandata alaturi de cutia Xtronic CVT, ci doar in compania unei cutii de viteze manuale. Suspensiile moi se dovedesc foarte confortabile pentru pasageri, insa masina are un ruliu deloc de neglijat in viraje. 

 

Ce am apreciat extrem de mult a fost sistem de avertizare pentru unghiul mort care este plasat ingenios si extrem de vizibil la interior in dreptul oglinzilor exterioare, unde un mic beculet portocaliu se aprinde avertizandu-te de prezenta unei masini in lateral.   

 

Nu am parasit niciun moment drumurile asfaltate de accea nu vom face referire la abilitatile de off-road ale masinii, insa impresia lasata de configuratia care beneficia modelul nu parea sa incurajeze parasirea carosabilului atat de des. Confortul pe care ti-l ofera insa modelul la un drum mai lung este laudabil si aici cred ca cei de la Nissan au lucrat intens. Pentru cei care au de facut drumuri lungi si dese pe parcursul anului, configuratia prezenta pe modelul testat a fost perfecta.

 

Din punct de vedere al consumului, modelul testat s-a apropiat destul de mult de cifrele oferite de producator, in sensul ca am inregistrat un consum de aproximativ 5,9% in afara orasului fata de datele din fisa de 4,8%. De mentionat ar fi ca tractiunea s-a realizat pe rotile din fata, fiind cuplat numai modul 2WD.

 

Concluzia finala

Nissan a facut un pas important prin noul model X-Trail raspunzand cerintei si tendintei pietei fata de nevoile consumatorilor. Noul X-Trail este un SUV cu dotari pe care le intalnesti pe masini din clasa lux, fara insa a fi nevoit sa platesti pretul acestora. Confortul prezent la bordul noului model este total diferit de generatia anterioara. De aceea va recomandam sa va duceti la cel mai apropiat dealer pentru a programa un test si a va convinge ca noul model este absolut nou in comparatie cu generatia veche si ofera mai mult decat te astepti.