Publicitate

O privire rapidă la cele mai importante momente ale poveştii de succes pe care BMW Seria 3 a scris-o în sporturile cu motor.

De-a lungul celor cinci generaţii de la lansarea sa, BMW Seria 3 s-a bucurat de o carieră extrem de impresionantă. Acest lucru este valabil cu privire la succesul pe piaţa auto, dar în special referitor la cariera în motorsport. De-a lungul ultimilor 35 de ani, modelele din Seria 3, caracterizate de dimensiuni compacte, motoare dinamice şi suspensii sportive, au contribuit considerabil la performanţele dinamice şi reputaţia excelentă pe care marca le-a dovedit şi pe circuite. Cu asemenea atribute, modelele din gama mediană BMW sunt alegerea ideală pentru o utilizare de succes în motorsport. Prin revenirea în DTM – o competiţie de top din motorsport -, care se va petrece în 2012, BMW intenţionează repetarea succesului anterior cu modelul BMW M3 DTM, aflat în prezent în faza de dezvoltare.

 

 

Un start impresionant: BMW 320i pentru BMW Junior Team.

Prima generaţie a modelului BMW Seria 3 Sedan se lansase pe piaţă de numai doi ani în momentul în care a creat senzaţie şi pe circuite. Obiectivul a fost transformarea noii game în “nava-amiral” a mărcii în ceea ce priveşte sportivitatea prin implicarea cu succes în sporturile cu motor. BMW Motorsport GmbH, divizie înfiinţată în 1972, a dezvoltat BMW Seria 3 într-o maşină de curse destinate turismelor, în deplină conformitate cu Grupa 5, care avea un regulament tehnic extrem de sofisticat. Maşina a fost propulsată de un motor de curse care-şi dovedise potenţialul – propulsorul cu patru cilindri, cu patru supape per cilindru şi capacitatea de 2,0 litri, dominase competiţiile de Formula 2 de-a lungul mai multor ani şi dezvolta deja 300 CP în momentul în care a echipat maşina de curse BMW 3. Preparate astfel încât să ofere o ţinută de drum cât mai bună – lucru reuşit printr-o construcţie uşoară, rigiditate torsională şi eleroane foarte mari în faţă şi în spate -, cele trei maşini vopsite exclusiv pentru BMW Junior Team, care era alcătuită din tinerii talentaţi Manfred Winkelhock, Marc Surer şi Eddie Cheever, au fost principala temă de discuţie cu ocazia primei curse ce a avut loc pe circuitul de la Zolder, ce găzduia Grand Prix-ul Belgiei, la 13 martie 1977. Dar unul din cei trei juniori BMW, elveţianul Marc Surer, a depăşit concurenţa consacrată şi a câştigat cursa respectivă, ceea ce a însemnat un start perfect. Pe circuit, BMW Seria 3 a reuşit un start excepţional.

 

În primul său sezon şi în anii următori, drumul spre victorie în categoria respectivă s-a intersectat întotdeauna cu maşinile de curse BMW Seria 3. Modelul a fost implicat în nenumărate campionate naţionale şi, de cele mai multe ori, campionul de la finalul stagiunii era un pilot BMW. În timp, piloţi de top precum Hans-Joachim Stuck sau Ronnie Peterson şi-au demonstrat talentul extraordinar la volanul acestei maşini de curse. Modelele Seria 3 omologate pentru Grupa 5 au fost implicate cu succes şi în Campionatul Mondial al Constructorilor.

 

În 1978, campionatul de automobilism din Germania a fost câştigat de o versiune turbo aliniată de echipa Schnitzer din Freilassing. Întâmplător, maşina care dispunea de această tehnologie a fost una a echipei BMW oficiale, cu motor de 1,4 litri – putere maximă de 410 CP -, şi îi încuraja pe susţinătorii ideii de a realiza performanţe şi mai mari: motorul de la acel BMW Seria 3 a fost, ca să spunem aşa, predecesorul propulsorului care, în 1983, l-a transformat pe brazilianul Nelson Piquet în primul “campion mondial turbo” din istoria Formulei 1, sud-americanul pilotând un monopost Brabham BMW. Spectaculosul capitol al modelelor omologate conform regulamentului Grupei 5 s-a încheiat în 1982, dar următorul capitol din istoria BMW Seria 3 în motorsport era deja început.

 

 

Goana după victorii în Campionatul European şi cel Mondial rezervat turismelor.

Şi în cazul celei de-a patra generaţii BMW Seria 3, versiunea sedan cu patru uşi a reprezentat încă o dată baza pentru varianta de curse concepută pentru a participa în competiţiile pentru turisme şi în cele de anduranţă. Pe lângă numeroasele campionate naţionale, Campionatul European de turisme (ETCC) şi ulterior Campionatul Mondial (WTCC) au fost principalul punct de atracţie pentru BMW. Din 1999, BMW Motorsport GmbH a dezvoltat BMW 320i, propulsat de un motor cu şase cilindri dispuşi în linie, patru supape per cilindru, care iniţial furniza aproximativ 200 CP (ulterior peste 250 cai-putere) – o maşină de curse care a devenit o garanţie a succesului. Modelele de curse Seria 3 au furnizat departamentului sport de la München cele mai bune clasări la piloţi şi la constructori. 2005 a însemnat un punct de atracţie al acelor ani, sezon în care BMW a câştigat, cu BMW 320i, nou-înfiinţatul Campionat Mondial pentru turisme, triumf completat de Andy Priaulx, al doilea campion mondial de turisme din istoria motorsportului, după Roberto Ravaglia, un alt pilot BMW. A doua “armă” bazată pe a patra generaţie BMW Seria 3 a fost BMW M3 GTR. Datorită acestei maşini de curse foarte valoroasă, BMW a înregistrat un succes deosebit în întrecerile de anduranţă (inclusiv două duble, în 2004 şi 2005, în cursa de 24de ore de la Nürburgring), precum şi în American Le Mans Series.

 

Viitorul a început deja.

Ca şi în trecut, cea mai recentă generaţie BMW Seria 3 – cea de-a cincea – a pus accentul pe versiunile sedan şi BMW M3. Din nou, programul a cuprins principalele campionate de turisme şi cursele de anduranţă. Acum, BMW 320si dispunea de un motor cu patru cilindri, iar pentru cursele de 24 de ore, naţionale şi internaţionale, BMW a venit cu ceva cu adevărat impresionant: realizările sportive pentru maşinile de curse ale acestei generaţii au inclus victorii în cursa de 24 de ore cu un model foarte puternic şi fiabil, BMW M3 GT2.

 

 

Momentul culminant: victoria în clasamentul general al clasicei din regiunea Eifel, ediţia 2010, la care au luat parte peste 200 de concurenţi. Alte puncte de atracţie: titlurile mondiale din 2006 şi 2007, locul al doilea la Nürburgring în 2011, locul al treilea în cursa de 24 de ore de la Le Mans şi titluri în ALMS (echipe şi constructori în 2010, piloţi şi echipe în 2011).

 

Şi viitorul modelului BMW Seria 3 în motorsportul de elită se află abia la început: din 2012, BMW va reveni în campionatul german de turisme (Deutsche Tourenwagen Masters – DTM) cu trei echipe şi BMW M3 DTM. La mijlocul lunii iulie, BMW M3 DTM Concept Car a fost prezentat la München în faţa presei. Datele tehnice: monococă realizată din CFRP (plastic ranforsat cu fibră de carbon) cu structură rollbar, motor V8 atmosferic, de 4,0 litri, ce dezvoltă o putere maximă limitată la 480 CP cu ajutorul unui restrictor. Acceleraţia 0-100 km/h în circa trei secunde, viteză maximă de aproximativ 300 km/h. Primii piloţi oficiali au fost deja desemnaţi: multiplul campion mondial de turisme Andy Priaulx (Marea Britanie) şi tânărul Augusto Farfus (BR).

Comentarii

comentarii

Publicitate

Motorsportnews.ro