DTM… varianta moderna a anilor 90?

Cu siguranta nu cred ca exista fan al DTM-ului si in general al curselor de turisme care sa nu isi doreasca sa asiste din nou la spectaculoasele curse din anii ’90. Spectacolul era garantat atunci prin implicarea numerosilor constructori in campionatul german de turisme precum BMW, Mercedes-Benz, Audi, Alfa Romeo, Opel, iar duelurile dintre BMW si Mercedes-Benz erau mai ceva decat un derby Steaua – Dinamo.

 

Incepand cu 2012 avem parte de vesti bune in ceea ce priveste acest campionat, BMW anuntand in urma cu ceva timp revenirea in DTM. Vom avea asadar parte de trei constructori importanti in acest campionat de la anu’ si probabil alti constructori nu vor ezita sa apara (exemplul cel mai bun este si intentia Ford de a se implica in WTCC).

 

Ieri s-a incheiat cu succes la Aschheim primul test cu modelul BMW M3 DTM care se va alinia la startul acestei competitii incepand cu anul viitor. Acesta este probabil cel mai important eveniment de pana acum din programul de dezvoltare al celor de la BMW, urmand ca in perioada imediat urmatoare sa inceapa programul complet de teste in aceasi locatie. Un numar mai mare de masini vor fi testate in acest program inainte ca ele sa ajunga in mana celor trei echipe care vor reprezenta BMW in sezonul 2012 din DTM: Schnitzer, RMB si RMG.

O mare contributie pentru aceasta revenire o are si organizatorul si detinatorul drepturilor DTM compania ITR, care nu a stat degeaba si a introdus noi reglementari de greutate al masinilor, rezultatul fiind vizibil inca din primele curse ale acestui sezon, cand Martin Tomczyk a reusit doua victorii la volanul unui Audi A4 DTM cu specificatii 2008 demonstrandu-se astfel ca toate masinile prezente in campionat pot fi competitive datorita noilor reglementari.

 

In prezent se lucreaza la noi reglementari in privinta securitatii astfel ca, incepand cu sezonul urmator, DTM va continua sa fie ca si pana acum unul din campionatele etalon, cu cele mai inalte standarde de securitate. Presedintele ITR Hans Werner Aufrecht impreuna cu directorii diviziilor de motorsport ale celor trei constructori Mercedes-Benz – Norbert Haug, Audi – Dr. Wolfgang Ullrich si BMW – Jens Marquardt, au prezentat zilele trecute noul concept de structura de securitate pentru masinile DTM din 2012. O noua structura monococa din fibra de carbon, roll-cage din otel si 6 puncte de absorbtie in caz de impact sunt elementele care au fost dezvoltate cu ajutorul celor trei constructori.

 

Jens Marquardt directorul BMW Motorsport declara: “Noile reglementari precum si costurile care au fost reduse, egalizeaza sansele pentru toti constructorii implicati in acest campionat. Masini spectaculoase,  inalte standarde de siguranta si aplicabilitatea reglementarilor internationale au contribuit la decizia BMW de a reveni in DTM.

 

Dr. Wolfgang Ullrich directorul Audi Motorsport spune ca : “Din pacate am vazut la Le Mans cele doua accidente spectaculoase si nu ne doream sa testam asa masinile noastre, insa conceptul de siguranta a functionat. Inginerii nostri au fost si ei implicati in dezvoltarea noilor standarde de securitate din DTM. Totusi, nu am fost singurii implicati in aceste noi propuneri. A fost un proiect in care s-au cautat cele mai bune solutii in mod constructiv.”

 

Norbert Haug directorul Mercedes-Benz Motorsport precizeaza: “Atunci cand ne-am asezat la masa impreuna cu partenerii nostri un lucru a fost clar: nu exista compromisuri atunci cand vine vorba de siguranta. DTM este o lume unica si a avut parte de perioade grele insa din acesta cauza am devenit mai puternici. Toate partile implicate in acest proiect au lucrat eficient si in mod constructiv.”

 

Cu siguranta campionatul german de turisme a fost si va fi unul dintre cele mai spectaculoase campionate de turisme din lume, iar tehnologia folosita este una de ultima generatie si probabil este urmatoarea dupa cea din Formula 1, dovada fiind si numarul mare de piloti care au trecut din acest campionat in F1 si invers. Revenirea BMW din 2012 pare sa anunte din nou o mare batalie intre cei doi constructori Mercedes-Benz si BMW asa cum ne-au incantat in anii de glorie ai DTM-ului.