Neuville reuseste prima victorie in WRC alaturi de Hyundai

Echipa Hyundai Shell World Rally a obtinut prima victorie din Campionatul Mondial de Raliuri FIA (WRC), in Raliul Germaniei. Thierry Neuville s-a impus pe specialele de asfalt din Germania, belgianul fiind secondat de colegul sau de echipa, Dani Sordo, cei doi obtinand astfel o dubla istorica pentru echipa in mondialul de raliuri, in cea de-a noua cursa de la debut.

 Rally Germany Hyundai 2014

Infiintata in urma cu 18 luni, echipa Hyundai Motorsport are sediul in Alzenau, la aproximativ 225 kilometri de cartierul general al Raliului Germaniei din Trier, iar rezultatul obtinut in acest weekend este cu adevarat remarcabil.

 

Desfasurarea raliului a fost una de poveste si a inceput cu un accident in shakedown, in care  masina lui Thierry Neuville a fost aproape distrusa. Dupa 18 ore de munca, mecanicii echipei au rezolvat toate problemele si belgianul a putut lua startul vineri dimineata in raliul pe care l-a castigat apoi duminica dupa amiaza. 

 

Neuville (#7 Hyundai i20 WRC, copilot Nicolas Gilsoul) a trecut repede peste incidentul de joi si nu a mai comis nicio greseala in cele trei zile din Raliul Germaniei. Duminica, inaintea ultimelor patru probe speciale, Neuville era in lupta pentru un loc pe podium, iar dupa abandonul celor doi piloti aflati in fata sa, a trecut pe prima pozitie in clasamentul general. Neuville si-a pastrat concentrarea pe ultimele probe si a reusit sa castige prima etapa din cariera in WRC. Belgianul a mai obtinut si doua puncte suplimentare pentru performanta din Power Stage, ultima proba a raliului, unde a terminat cu cel de-al doilea timp. 

 Neuville Rally Germany 2014

Sunt foarte bucuros pentru toata echipa Hyundai Shell World Rally si pentru toti cei care lucreaza la uzina din Alzenau. Toata lumea a muncit din greu in ultimul an pentru a ajunge in acest punct si este un sentiment special ca pot sa sarbatoresc prima mea victorie din WRC alaturi de ei. Este o senzatie si mai frumoasa, datorita dublei obtinute in cursa de casa. Cei din echipa au facut o treaba excelenta dupa accidentul nostru de joi si victoria este si mai incredibila dupa tot ce s-a intamplat. Am avut trei zile in care am fost foarte competitivi si am reusit sa punem presiune pe adversarii nostri. Desigur, este pacat ca Jari Matti (Latvala) si Kris (Meeke) au abandonat de dimineata, dar acest lucru ne-a reamintit ca trebuie sa ramanem concentrati pana la finalul raliului. Conditiile au fost foarte dificile si tocmai de aceea este un rezultat extraordinar, intr-un raliu pe care cu siguranta nu-l voi uita niciodata”, a spus Neuville.          

 

Si Dani Sordo (#8 Hyundai i20 WRC, copilot Marc Martí) a avut o evolutie buna in Raliul Germaniei, o etapa pe care a castigat-o in 2013 cu cei de la Citroën. Spaniolul, aflat la prima cursa din WRC dupa Raliul Argentinei din luna mai, s-a reacomodat repede cu masina si a obtinut timpi foarte buni pe probele speciale. La sfarsitul zilei de vineri se afla in lupta pentru un loc pe podium, dar sambata a pierdut timp dupa o rasucire pe una din probe. Sordo a continuat raliul si in final a reusit sa termine pe locul secund, dupa colegul sau de echipa, acesta fiind primul sau podium din 2014. Cu performanta lui Dani Sordo, echipa si-a asigurat si prima dubla din istoria sa.

 

Este un rezultat excelent pentru intreaga echipa si o datoram tuturor celor care muncesc in uzina de la Alzenau. Este fantastic ca am obtinut prima dubla chiar aici in Germania. In mod normal as fi preferat sa fiu eu cel care castiga, dar sunt foarte multumit si cu locul secund si sunt bucuros ca Thierry a castigat prima cursa din cariera. A fost un raliu foarte dificil si principalul nostru obiectiv a fost sa ajungem la sosire. Echipa a evoluat mult de la ultima mea prezenta intr-o etapa din WRC si cu siguranta rezultatul de aici este unul care va impulsiona si mai mult lucrurile. Este un an in care avem multe de invatat si informatiile obtinute aici ne vor ajuta sa facem progrese si mai mari in anul nostru de debut din WRC”, a spus Dani Sordo.

 Sordo Rally Germany 2014

Bryan Bouffier (#20 Hyundai i20 WRC, copilot Xavier Panseri) a luat startul in ultima zi din Raliul Germaniei conform regulamentului Rally 2, dupa ce pe ultima proba de sambata a lovit un celebru hinkelstein. Mecanicii au reusit sa repare masina, dar din pacate francezul a iesit in decor pe ultima speciala a raliului si a fost nevoit sa abandoneze.

 

Inca cred ca visez. Nu ne-am imaginat niciodata ca aici, in cea de-a noua etapa din WRC, vom obtine prima noastra dubla. Este incredibil si am un sentiment cu adevarat special. Pentru noi, a fost un weekend dificil in care toata lumea a dat totul. Echipa noastra este una de top si cu ajutorul tuturor, cei aflati aici sau la uzina din Alzenau, am obtinut acest rezultat extraordinar in Raliul Germaniei. Pilotii nostri au fost foarte competitivi inca de pe prima proba si cu siguranta au meritat acest succes. Sa-l vad pe Thierry obtinand prima sa victorie, iar pe Dani alaturi de el pe podium este minunat. Pentru noi, acesta este un an in care trebuie sa acumulam experienta si chiar si dupa acest succes trebuie sa ramanem cu picioarele pe pamant. Am reusit sa facem progrese la fiecare etapa, iar modelul Hyundai i20 WRC a fost imbunatatit permanent. Chiar daca am beneficiat de abandonul unor piloti, ne-am luptat pentru un loc pe podium pe tot parcursul raliului si asta arata progresele pe care le-a facut echipa noastra. Acum ne vom bucura de acest succes si le multumesc tuturor celor care ne-au sustinut”, a spus Michel Nandan, directorul echipei.

Rally Germany 2014

Podiumul a fost completat de Andreas Mikkelesen care a reusit sa aduca al treilea loc in Raliul Germaniei pentru constructorul Volkswagen, dupa ce pilotii principali ai echipei, Sebastien Ogier si Jari Matti Latavala, au avut parte de iesiri violente in decor fara insa urmari neplacute pentru componentii echipajelor. 

 

Rezultate Raliul Germaniei 2014

1. T. Neuville / N. Gilsoul (Hyundai i20 WRC)  3:07:20.2

2. D. Sordo / M. Martí (Hyundai i20 WRC) +40.7

3. A. Mikkelsen / O. Floene (Volkswagen Polo R WRC) +58.0

4. E. Evans / D. Barritt (Ford Fiesta RS WRC) +1:03.6

5. M. Hirvonen / J. Lehtinen (Ford Fiesta RS WRC) +1:10.5

6. M. Østberg / J. Andersson (Citroën DS3 WRC) +1:22.7

7. M. Prokop / J. Tomanek (Ford Fiesta RS WRC) +4:52.8

8. D. Kuipers / R. Buysmans (Ford Fiesta RS WRC) +9:18.1

9. P. Tidemand / E. Axelsson (Ford Fiesta R5) +11:35.4

10. O. Tanak / R. Molder (Ford Fiesta R5) +11:37.2