Reguli noi pentru sezonul 2013 al WRC

FIA, organismul mondial de specialitate in motorsport, a publicat noile regulamente pentru sezonul 2013.  Toate modificarile aduse au ca scop reducerea costurilor si atragerea a cat mai multi participanti. Iata principalele modificari:

 

– nu mai este necesara inscrierea pilotilor si copilotilor in WRC. Oricine ia startul pe o masina cu omologare poate aduna puncte. Nu mai exista un minim de etape.

 

– constructorii trebuie sa se inregistreze pana pe 14 decembrie 2012, iar Echipele pana la momentul inchiderii inscrierilor pentru cea de-a sapta etapa a WRC, Raliul Italiei.

 

– constructorii trebuie sa participe la toate etapele cu minim 2 echipaje iar echipele trebuie sa ia startul in cel putin 7 runde, inclusiv 1 in afara Europei, cu 1 echipaj sau 2 in componenta acestora.

 

– in clasamentul constructorilor vor fi luate in calcul rezultatele ambelor echipaje.

 

– pentru echipe, pot puncta 1 sau 2 echipaje in cele 7 etape.

 

– in campionatele suport, orice etapa este eligibila pentru WRC 2 ( ex SWRC) si WRC3. In momentul depunerii cererii de inscriere, echipajul trebuie sa specifice daca nominalizeaza acel raliu ca unul pentru care isi doreste sa marcheze puncte.

 

–  WRC 2 este destinat masinilor cu tractiun integrala R5, R4, S2000 si N4 iar concurentii trebuie sa participe la 7 etape, clasamentul alcatuindu-se pe baza celor mai bune 6 rezultate. Este necesara participare intr-o singura etapa pentru a figura in clasamentul final al WRC 2.

 

– va fi acordata o cupa pentru masinile de productie ( ex PWRC) pentru cei care iau startul pe masini N4.

 

– WRC 3 este destinat masinilor cu tractiune pe 2 roti – 2WD ( R1,2,3). Echipajele vor trebui sa participe la minim 6 etape, clasamentul fiind alcatuit din cele mai bune 5 rezultate. La fel, pentru a figura in clasamentul de final de sezon, un echipaj trebuie sa ia startul in minim 1 raliu.

 

– nu se aplica nicio penalizare pentru neprezentarea la o etapa din WRC 2 si 3.

 

– FIA WRC Academy redevine Junior WRC ( JWRC). Pilotii trebuie sa aiba varsta sub 26 de ani si sa ia startul pe masini in configuratie R2 ale unui singur constructor la cele 6 etape. M-Sport a obtinut prelungirea contractului astfel ca in 2013 pilotii din JWRC vor merge tot cu Ford Fiesta R2 preparate in Polonia.