Break Me

Companiile iti ucid spiritul. Stiu, nu vorbesc din carti. La un moment dat am jurat ca nu voi mai lucra cu carte de munca. Sa nu mai am sefi sau colegi inculti si comunisti care nu vad decat vanzari si roboti. Nu respecta deloc creativitatea, personalitatea sau pasiunea ci doar lozincile pe care le reproduc mecanic.

 

Acesti produsi ai lipsei de caldura familiala combinata cu o incompetenta crasa nu fac altceva decat sa-si gaseasca placerea in a dobori pe cei liberi, pe cei care cumva se simt bine la serviciu. Care isi fac job-ul cu pasiune.  Esti un om cu pareri, cu barba, cu tatuaje sau monarhist, esti dusmanul lor. Nu iti place sa bei, vorbesti deschis despre sentimente, ai prieteni de sex opus cu care nu faci sex, esti o persoana ciudata.

 

La un moment dat, roboteii astia imprumuta conduita de la serviciu si in viata personala. Devin obsedati de corectitudinea politica. E momentul in care la serviciu se discuta doar prin email. Totul se paseaza in curtea celuilalt printr-un forward cu “rog rezolvare situatie”.

 

Toti visam sa fim liberi si sa facem ce ne place dar nu mai suntem de mult in stare sa ne mutam trupurile imbacsite de rapoarte, stres si targeturi imposibile inspre o pauza in care sa ascultam o melodie care ne place. Pentru ca nu mai stim ce ne place. Ne complacem in ce le place celorlalti. Cei care decreteaza ca e normal sa dansezi pe manele daca e petrecere. Iar tu nu stii sa te distrezi daca preferi sa pleci acasa.

break me

Cei care se duc la curse sunt impartiti in doua categorii. Cei care isi permit si eventual mai si fac bani din asta si ce care isi vand si ultimul nasture ca se mai concureze o data. Primii fac performanta si raman in sistem , ceilalti cad rapusi rand pe rand. Cativa razbesc, depasesc greutati si sunt cooptati in echipe puternice. Devin aroganti si fitosi. Intr-un fel, echipa e ca o companie care are un target. Nu sa mergi tare conteaza, ci sa ai masina curata la superspeciala. La fel, stiu, nu vorbesc din auzite.

>>> 

Esti creativ, te joci cu cuvintele, cu mesajele. Te pricepi la lucruri la care nimeni nu se pricepe. Esti de folos companiei dintr-o suta de motive. Nu va dura mult pana vei fi inregimentat. Incartiruit intr-un excel care sa le spuna lor daca meriti banii pe care ii primesti.  Te opintesti la promisiunea ca vei incerca sa te supui, sa le completezi casutele in fiecare cinci secunde cu rapoarte de activitate, cu planuri cincinale, cu draci impielitati. Si asa ajungi sa te stingi. Sa nu mai ai talent la vorbe. Sa capitulezi in fata sedintelor interminabile care iti arata ca nu esti mai bun decat ei. Ei care te verifica pe tine si au visteria plina cu bani.

 

Dar tu esti mai bun.  Pentru ca tu ai cursele. Si daca nu ai curse, ai vise. SI daca iti omoara visele, la un moment dat vei exploda. Si vei  pleca. La mica ta companie, care iti vinde exuberanta si talentul celor care le vor.

 

Doar un lucru nu uita. Daca ajungi sus incurajeaza-le pasiunile celor care lucreaza pentru tine. Nu-ti fie frica sa-i lasi sa zboare. In elanul lor te vor impinge si pe tine. Tu, cel care ai reusit sa ajungi in tabara celorlalti!        

7 thoughts on “Break Me”

  1. BUUUUN ! Tocmai am inchis telefonul mobil ( pacat …inainte puteai sa trantesti receptorul in furca ) cu o agentie de publicitate care nu intelegea de ce nu pot sa rezum avantajele prezentei la curse a unui partener – prezentare Cupa DACIA cu peste 14 masini anuntate – in cazul de fata , intr-un …..Tabel XCEL !?
    BUUUUN ! si consideratiile despre parvenitii in sportul auto care s-au vazut brusc incartaruiti intr-o mare echipa si care rapid au uitat vremea cand se bucurau de un set de slick-uri uzate, crapate , de 8 ani vechime .
    Salutari sportive
    GxG

  2. Andrei, tu tot timpul ai fost in stare sa o iei de la capat si sa te urci din nou in trenul care pleca de la alta linie decat aceea unde asteptai tu. Important este ca ai reusit sa faci din motorsport un mediu de exprimare libera si sa fii altfel. Dar imi aduc aminte de un pilot bun, foarte bun chiar, care nu a devenit arogant dupa ce s-a urcat in varful piramidei. Acum nu mai concureaza pentru ca nu are sponsori. Este vorba despre Claudiu David. Un castigator de proba speciala in WRC care nu are loc in CNR. Bizar, nu? Ei bine, dupa ce citeste cineva ce ai scris tu, intelege de ce: nu a stiut sau nu a vrut sa se vanda. Nici tu nu te-ai vandut pentru ca am observat ca nu ai reusit sa te aliniezi in CNR decat cu un Logan, nu cu vreun Evo sau STi. Poate, cine stie, cineva va intelege ca odata ajuns sus nu trebuie sa-i uite pe cei cu spiritul liber. Si, ca sa-i raspund lui George (sper ca nu voi supara pe nimeni) ii aduc aminte ca doar rareori in firmele cu bani au existat oameni prin venele carora sangele era pe un circuit de curse si nu intr-un Excel. Dar ei exista si vor exista. Din pacate, nu toti au si bani pentru motorsport.

  3. sfirsitul articolului mi-a amintit de sfatul cuiva : mai bine sa ai oameni competenti care-ti pleaca , decit incompetenti care ramin cu tine.

  4. Din pacate cursele inseamna in primul rand bani si dupa aia talent, si daca ai nevoie de bani de la altii trebuie sa aduci un beneficiu. Cei liberi sunt cei care-si acopera singuri costurile si asta nu este nou iar cei mai mari sponsori din motorsport sunt parintii (a se vedea cazurile Senna, Schumacher, Hamilton din strainatate si multor alergatori din Romania). Pina si parintii investesc cu speranta unui beneficiu (sa devina copilul campion, vezi tipetele de la orice etapa de karting).
    Deci daca nu ai avut parinti care sa-ti plateasca cursele pleci cu un handicap si te duci la firmele blamate sa te ajute. Aceeasi marie cu alta palarie 🙂

Comments are closed.