Despre fotografi si fitzele lor

Fotografia e ca pilotajul, marketingul sau decoratiunile interioare. Adica toti suntem experti. La un moment dat am stat langa unul de a facut grafica pentru un flyer si am prins ideea cu logo-urile. Pe urma ne-am gandit la un slogan de genul “Nicu Galbenus Auto, avem grija de masina ta”. Asa ca din acel moment ne-a fost clar. Stim marketing.

 

La fel e si cu fotografia. Unul din cei doisprezece invitati la un chef se sustrage intotdeauna distractiei ca sa caute cadre pentru galeria foto ulterioara. Aia care se va pune pe facebook. Unde vor fi 14 like-uri si comment-urile“ foarte faine pozele, tu le-ai facut?” si ”a fost caterinca, pozele sunt mega”. La care va veni si raspunsul “ Mersi, dar nu am avut aparatul celalalt, D2 Max SLR Penta 514 XLR-ul si nu mi-au iesit cum ar fi trebuit”. Deci, cei 14 isi vor da seama cum ar fi iesit pozele daca Gigel avea aparatul celalalt! Plus ca, evident, toata lumea e obligata sa stie exact ce e si ce stie sa faca un D2 Max SLR Penta 514 XLR. Asadar, Gigel este chiar mai tare decat cel mai Bumbutsimai Hennessey dintre fotografi.  Pilotii, la fel ca fratii lor, fotografii, incep la fel de des sa iti povesteasca cum au montat un kit stroker si au pus un soft Motec in locul celui SKN… pentru ca, nu-i asa, toti stim ce sunt alea.  

 

Dar de abia acum ajungem la greii fotografiei. Cei care deja au scos un ban de la doua nunti. Au primit laudele mirilor si a nasilor si au decis implacabil. Au talent. Si cu doua aparate destul de scumpicele si-au facut aparitia la o etapa de coasta sa faca niste fotografii. Nu poze, mare atentie! Dupa care au dat din “poze” in stanga si in dreapta pentru ca pilotii au si ei o slabiciune. Sa isi vada masina pe trei roti. Si apare poza cu pilotul 731 pe un site.  Dar mare grozavie. Nu se specifica a cui e poza, credit foto, prin bunavointa, copyright, folosita cu acordul… deci, crima.  

 

PS. In poza e un bun prieten din Cluj, Mircea Rosca. Fotograf, nu pozar. Pitbull cu experienta. Poate ca o sa se indure sa vina la o etapa de coasta in 2012. Ar fi un castig pentru toti.

 

Adica va imaginati. Omul a investit in camera lui foto, s-a deplasat, s-a cazat, s-a stresat, a prelucrat poza si acum 731 isi face reclama pe spatele muncii unui fotograf care nici macar nu a fost platit. Poza lui cu masina inghetata pe un viraj! Asa cum mai sunt alte zece miliarde de poze cu masini inghetate pe acelasi viraj.

 

Mda. In fond, are o anumita dreptate mister snapshot. Cu toate ca nici el nu a platit vreun bilet ca sa vada o cursa de masini. Iar cei din poze nu au sarit in sus sa se specifice cine e in fiecare poza si pe ce loc a iesit sau alte lucruri stupide pentru Romania sau in general. Si pilotii au investit, s-au stresat, s-au cazat, au facut o scoala…. Aiurea.  

 

Si ajungem la ultima categorie. Fotografii adevarati. Cei care chiar fac fotografii pentru Mediafax, revista Tabu sau care au scoala de fotografie. Carora le dai bani pentru fotografii si te bucuri ca vin in fundul Romaniei sa te prinda cu 25km/h dar din fotografiile lor ai impresia ca ai spart viteza sunetului. Cei care se baga sub masina ta cand sari de tampit ce esti la o saritoare. Sau se se baga in interiorul virajului pe care tu nu stii sa il iei si te duci direct spre el. Dar el nu si nu. Sta acolo pana in ultima secunda sa te prinda pe tine ranjind a disperare.

 

Mai sunt ei care fac poze din placere si ti le trimit cu placere. Si cu asta basta. Faci ce vrei cu ele. Profesionistii iti fac fotografiile asa cum le-ai cerut si culmea, nu se supara daca ai dat un comunicat in care apare o fotografie facuta de ei si nu se specifica cine a facut-o. Desi ar fi trebuit. Chiar ar fi trebuit.    

 

Fotografia e o meserie mult mai complicata decat o investitie intr-un aparat si un deget “trigger happy”. Asa cum si pilotajul e mai mult decat sofatul cu o masina cu roll-bar. Macar atat am invatat si eu la scoala Freelancer, pe vremea cand nu era scoala ci tzarc de pitbuli. Dar cum cei mai multi dintre noi suntem niste soferi naufragiati pe probele de coasta si raliu, nu ar trebui sa ne mire ca pozarii de nunti se cred corespondenti National Geografic. Desi daca noi acceptam ca suntem niste impostori pe probe, nu inteleg de ce le e atat de greu nuntasilor sa faca la fel?    

 

6 thoughts on “Despre fotografi si fitzele lor”

  1. Tark de pittbuli! Asta e tare…parca imi si imaginez o tarina de-aia mocirloasa cu un gard amarat din spatele caruia latra niste pittbuli cu vise. Not bad Traschka!

Comments are closed.