Hai sa-ti dau un pont !

2008. Rally show la Tg Jiu cu Mihai Leu, Titi Aur si Edwin Keleti. Fieful lui Victor Ponta care era proaspat incoronat la vremea aceea campion in Cupa Dacia alaturi de pilotul Edwin Keleti. Eram si eu pe acolo. Evenimentul era organizat de Constantin Ciufrila, cel care se ocupa si de coasta de la Ranca de ani buni. Acea coasta careia i s-a spus Raliul Gorjului, anul trecut.

Asadar eram si eu in multimea de oameni adunata intr-o parcare sa ne uitam cum pilotii cu experienta fac spectacol. Si se termina spectacolul si se anunta un concurs. Zece dintre spectatori vor concura pe Dacia campioana pentru a-l impresiona pe Keleti si a opri cronometru cat mai devreme dupa o tura in jurul supermarketului cu pricina. Celui mai bun dintre ei urma sa i se ofere un curs de pilotaj gratuit la scoala lui Titi Aur.

Pe atunci, Titi Aur isi abuza masinile de la scoala pe pietrele de la Ciolpani iar distractia te costa 1000 de euro pentru doua zile pline. Victor Ponta era campionul generos ( si din motive electorale ) dar foarte curios sa vada cine urma sa-l usureze de acesti bani.

Si vine la mine organizatorul si ma intreaba “Stiu ca te pasioneaza cursele, nu vrei sa incerci si tu?”. Vrei calule ovaz, m-am gandit eu. Si am parcurs pe jos traseul impreuna cu Edwin Keleti, noi cei zece norocosi. Edwin ne explica abordari, capcane, tehnici de pilotaj. Asa pe intelesul tuturor. Eu ii sorbeam fiecare cuvant.

Cand am ajuns la start cu Edwin in dreapta, l-am intrebat daca mergem la limita sau la risc minim. El mi-a spus sa incerc sa merg cat mai tare ca de aceea sunt acolo. Daca se poate sa nu lovesc masina dar sa-i dau talpa. Si am pornit si nu am iertat-o. Edwin m-a temperat la un moment dat dar, inainte de ultimul viraj, mi-a poruncit sa incetinesc. Eu nimic, blana. Dupa ce am trecut de sosire am oprit.  Am stiut ca am scos un timp bun dar aud cuvintele profesorului : ”Ai mers tare. Dar prost! ”. Si in ziua de azi imi rasuna cuvintele astea in cap si nu cred ca am scapat de complexul inoculat de ele.

La scoala la Titi nu am invatat foarte multe lucruri care sa-mi foloseasca la coasta. Dar am recomandat cursurile oricaui mi-a cerut parerea. Victor Ponta mi-a spus sa-i multumesc lui Constantin Ciufrila si nu lui pentru cursul gratuit. Eu i-am trimis “micului Titulescu” un sms de multumire in care mi-am declarat disponibilitatea pentru a-i fi de ajutor in orice fel. Nu ca as fi simpatizat cu PSD. Doamne Fereste! In sufletul meu sunt monarhist iar la prezidentiale l-am votat pe Nicolae Manolescu. Mai demult.

Deci nici nu se putea o formatiune mai indepartata de convingerile mele ca PSD. Poate doar PRM. Totusi, culmea este ca dintre toate partidele si candidatii tocmai Victor Ponta a facut ceva concret pentru mine.

Dupa un an ne-am intalnit la Ranca. Toti trei. Ponta, Keleti si cu mine. Concurenti pe singurele masini de grupa A3. Mi-au tras o bataie de toata frumusetea. Dar pentru ca atunci nu am avut curajul sa-l abordez imi fac acum si zic “Draga Edwin, te rog promite-mi ca intr-o zi, candva, o sa faci o urcare cu mine pe un traseu de coasta sa-mi spui ce gresesc! Nu am nici o sansa sa ajung departe daca eu in continuare merg tare si prost!