Miko, Loeb is faster than you. Do you understand?

Mai tineti minte ce faceau Senna si Prost in zilele lor bune? Asta ne-am dori si acum sa se intample cu Vettel, Alonso si Hamilton. Dar chiar daca toti trei au sange de razboinic in ei nu se mai pot desfasura nici daca ar vrea. Pentru ca FIA intrat cu bocancii in toate campionatele si a reglementat cu strictete nu numai caracteristicile masinilor dar si un cadru foarte restrans in care pilotii se pot intrece.

In Formula1, de exemplu, nu ai voie sa faci mai multe manevre stanga-dreapta ca sa te aperi de cel din spatele tau. Mie unu, nu prea imi place regula asta. Si sper ca nici voi nu o gasiti binevenita. Doar pentru ca ai un monopost mai rapid nu inseamna ca trebuie sa treci in fata unui pilot care stie sa se apere.

Mai mult decat atat, cu noul eleron ajustabil, cel din spate te va intrece sigur daca e aproape de tine. Dar uite ca nu e chiar asa. Massa a reusit duminica sa-l tina in spate pe Button pana acesta a facut o prostie. E discutabil cine era in fata cui in momentul in care Button a scurtat traseul. Oricum Massa a facut o treaba excelenta. Si camerele au fost pe ei. Mai mult decat pe Red Bull.

Dar Button l-a acuzat pe Massa ca l-a incetinit, ca i-a ruinat cursa. Pai, nene Button, nu de asta sunteti voi acolo? Ca sa incercati sa-i depasiti pe cei din fata iar daca nu se poate sa-i impiedicati pe cei din spate sa va depaseasca. Peste doua sezoane parca vad ca o sa fie obligatorii semnalizatoarele in Formula1, ca sa-i semnalizeze Barrichello lui Schumacher sa nu intre pe langa ziduri. Ca pe acolo e periculos. Si acum, ca a venit vorba, precis Barrichello a vrut atunci sa-l faca ingeras pe Schumi pentru ca el avea un tanc si Schumi o tricicleta.  Yeah, right!

La fel de frustrat ca Button a fost si Loeb in Portugalia. Hirvonen nu s-a dat la o parte ca sa treaca marele campion de praful lui. Ete na! De parca Hirvonen e un tinerel pe o Fiesta R2 care a fost ajuns din urma de un WRC. Da, domnule, a facut pana, s-a oprit sa schimbe roata si a continuat chiar in fata lui Loeb. Asta e raliul, cu regulile lui, si praful lui Hirvonen este la fel ca si pietrisul de sub masina primului concurent. Adica te incetineste dar nu ai ce sa-i faci. Ma mir totusi ca nu este o regula care spune ca daca te-ai oprit pe traseu trebuie sa te asiguri inainte sa te repui in miscare. Sa nu vina cineva din spate pe care l-ai putea incomoda. La naiba, cand o spun asa parca nu suna asa deplasata regula asta! Trebuie neaparat sa citesc odata tot regulamentul WRC! Ceva nu pusca.

In fine, sunt de acord ca regulile sa ajute cursele sa-si stabileasca ierarhiile cat mai aproape de performantele brute ale echipajelor dar trebuie sa-i lase si pe piloti sa se lupte intre ei. Sa-si arate mana, nu doar banii echipei. In 2005, Alonso l-a tinut in spatele lui pe Schumacher la Imola printr-un pilotaj genial si total schimbat fata de ce facea el de obicei. Si astazi ar fi in limita legalitatii acel pilotaj defensiv. Nu as vrea ca  in viitor sa avem cazuri de genul “Alonso, Vettel is faster than you, dou you understand? Let him pass! Jean Todt and Bernie said that.”

Asa ca eu am fost de partea celor de la Ford la faza din Portugalia. Wilson i-a zis lui Miko “Miko, Loeb e in spatele tau, se ineaca in praful tau. Ai inteles mesajul?”.”Da, sefu. Acolo va si ramane pana la finalul probei. Sa traiti!”

Si asta vrem de la piloti: sa mearga cat pot de tare si sa nu se dea la o parte. Ca daca nu fac asta, care e mai e diferenta intre curse si drum public?