Sa nu faci ca mine!

Dupa ce m-am dat doi ani in cursele de coasta, brusc m-am trezit mare specialist. Nu in pilotaj, nu in mecanica, pneuri sau altele din astea. Ci in managementul costurilor unui debutant. Sau cum ar scrie pe cartea de vizita, MCD. Suna misto numele dar e cam la fel cum e cu asistant manager, si de fapt e vorba de o secretara.

 

Ce inseamna acest MCD? Simplu. Am luat tot ce am auzit de la oameni cu experienta in motorsport si am combinat cu ce am invatat pe propria piele. Si cu foarte mici exceptii, cele doua categorii de invataminte erau la extreme diferite.

 

Toti marii oameni de bine care au experienta in sportul nostru minunat imi spuneau acelasi lucru. Ca iti trebuie 250 de cauciucuri ca sa te poti prezenta la o cursa. Ca iti trebuie duba, platforma, sa te antrenezi, sa faci minim 100 de urcari de recunoastere si daca nu ai investit cel putin 15.000 de euro in revizia generala a masinii inainte de sezon ar trebui sa fii impuscat. Pentru ca el, cel care iti spune din suflet, si cu mare generozitate aceste sfaturi, decat sa se prezinte cu masina asa cum vrei sa o faci tu, mai bine nu se duce.

 

Unii dintre ei imediat iti vin cu o oferta sa iti pregateasca masina. Pentru ca ei au experienta si decat sa o dai pe mana unor nepriceputi mai bine o duci la ei. Ca lucreaza profesionist, poti sa intrebi. Stii masina de 1000 de cai pe care a pilotat-o x-ulescu la Abrud? Ei bine, ei au pregatit-o.

 

 

Eu am invatat altceva. Ca sportul cu motor e foarte scump dar nu atat de scump precum pretind unii. Poti sa debutezi si cu o masina de 3000 de euro. Poti sa iti cumperi opt cauciucuri de competitie si sa faci tot sezonul de coasta. Patru pentru uscat si patru de ploaie. Nu 30, nu 250. Nu o duba intreaga de piese, ca nu mergi la Raliul Sibiului. Poti sa mergi si cu o masina fara autoblocant, fara cutie scurta, fara suspensie reglabila pe sapte cai. E adevarat ca nu vei lupta pentru rezultate mari dar eu cred ca debutantii vor sa participe. Si doar dupa o vreme isi doresc rezultate.

 

Nu e rau daca debutezi pe o supermasina, daca iti permiti tot ce scrie in manual. Dar e la fel de adevarat ca poti sa debutezi si fara sa iti nenorocesti toate proprietatile si economiile.

 

Asadar, ultimul cuvant pe acest subiect: Nu asculta doar de lupii batrani si smecheri daca vrei sa te apuci de coasta. Mai intreaba si cativa baieti mai mici, care s-au descurcat cu putin. Ca sunt multi MCD-isti in tara. Nu o sa iti ofere servicii, nu o sa te certe daca vrei sa mergi pe cauciucuri de strada la cursa si pe slick-uri pe strada. O sa-ti spuna ce au gresit ei. Si concluzia o tragi singur. Bine?

3 thoughts on “Sa nu faci ca mine!”

  1. Addevarul e ca doar de tine am auzit ca mergi cu anvelopele de cursa sute de kilometri pana la locatie, te dai , si apoi te intorci tot cu alea de curse.

    1. deci se poate. nu e bine, le strici, nu e deloc profesionist. dar decat sa nu te dai mai bine asa. nu o sa spun nimanui sa faca asta. dar nici nu o sa spun ca asa ceva nu se face si ca e cea mai mare blasfemie.

      1. Despre ce ai povestit tu aici , gasesti in orice domeniu……Ca sa faci asta iti trebuie 10 ore de studiu/antrenamet/ pe zi , ca sa faci alta iti trebuie n mii de euro,etc.etc. Nu stiu de ce fac asta "specialistii"! Ce-or avea de pierdut daca sunt mai multi care incearca????In cazul povestit de tine unii vor sa castige, e clar. Dar nu-i prost cine ofera e prost cine cumpara.

Comments are closed.