Rezultate finale Tess Rally 2010

Dupa ce a terminat ziua de  ieri in fotoliul de lider, cu putin “ajutor” din partea diferentialului defect al lui Gergo Szabo,   Bogdan Marisca a dovedit azi ca  se afla intr-o forma de invidiat , reusind sa-si managerieze foarte bine avansul, ba chiar marindu-l dupa cele doua probe speciale de duminica . Desi  a participat cu un Subaru Imprezza N15  cu care nu a facut deloc teste si cu un buget credem noi aparut ca prin minune , Marisca s-a impus si astazi  in fata pleiadei de piloti  brasoveni aflati pe teren propriu .

Astfel pe prima parcurgere a celei mai lungi probe speciale din intreg raliul, Babarunca ( 28,10 km) Marisca s-a impus in fata principalului urmaritor , Vali Porcisteanu , cu 4,7 secunde . La exact 5 secunde a terminat proba campionul de anul trecut Gergo Szabo .

La intoarcere, pe ultima proba speciala Cheia ( 27,80 ) practic aceeasi proba Babarunca parcursa in sens invers , Marisca a mai semnat un nou timp scratch reusind sa castige prima etapa a Campionatului National de Raliuri 2010 – Tess Rally Brasov .

Castigatorul de anul trecut, Vali Porcisteanu s-a clasat la final pe locul doi, dupa ce s-a inscris in ultima saptamana premergatoare startului . Acesta a dovedit din nou ca se simte bine la Brasov, si in ciuda absentei totale a unui buget care sa-i permita sa evolueze la potentialul sau maxim, poate realiza timpi extraordinari .

Pe ultimul loc al podiumului s-a clasat echipajul Marco Tempestini – Dorin Pulpea cu al lor Peugeot S 2000 . Dupa ce ieri au acuzat probleme de setup al cutiei, viteza lor maxima pe liniile drepte fiind inferioara celorlalte masini de la N, astazi au terminat Ps7 si Ps8 la 11,0 secunde respectiv 09,3 secunde fata de castigatorul acestora, coechipierul lor Bogdan Marisca .

Remarcabila din punctul nostru de vedere a fost evolutia brasoveanului Manuel Mihalache . Acesta vine dupa un sezon 2009 in care a fost prezent la doar trei raliuri . Manu a reusit sa impace si spectatorii si cronometrul clasandu-se la final pe locul 5 , la mai putin de cinci secunde de ocupantul locului patru, Gergo Szabo . Alaturi de puternicul sau sponsor, Repsol, brasoveanul va fi anul acesta unul dintre pretendentii la victorii .

Revenit dupa un an in care a participat doar in Campionatul de Viteza in Coasta , Titi Aur se afla la primul raliu din 2010 , alaturi de un navigator nou si concureaza pe o masina noua . Nefiind un fan al asfaltului sau cel putin nu al celui curat si uscat , Titi Aur s-a clasat la final pe locul 7 .

Clasamentul general al Grupei N :

1   B. MARISCA   –    00:50:55.1 min

2   PORCISTEANU   +   21.3

3   TEMPESTA           +   32.3

4   G. SZABO              +   36.2

5   MIHALACHE      +   41.0

6   D. GIRTOFAN     +   1,18.0

7   T. AUR                  +   2,16.3

8   H. SAVU               +   2,25.3

9   J. TATU                +   3,59.8

10DIMITRIU           +   05,03.4

Grupa A ne-a oferit o senzatie de deja-vu . Edwin Keleti a realizat un parcurs fara greseala, reusind sa se impuna in cadrul grupei dar sa se si claseze pe locul 9 in clasamentul general FIA ( N+A ) .

Principalii contracandidati ai acestuia sunt cele trei Citroen C2R2 , desi exista o evidenta diferenta de putere , atat pe hartie cat si in realitate, intre Renault Clio R3 si Citroen , in favoarea primului .

Urmatorul clasat dupa Keleti este Danny Ungur , care este si beneficiarul versiunii MAX , un upgrade al micutului C2R2 . Ultimul loc al podiumului grupei A este ocupat de brasoveanul Alexandru Mitroi care a concurat cu o Honda Civic Type R .  Pe locul 4 s-a clasat vicecampionul de anul trecut Alex Filip, care de la urmatoarea etapa va beneficia si el de versiunea imbunatatita MAX  a C2R2-ului sau . Pe locul 5 il regasim pe clujeanul Vlad Cosma , victima  unei pene pe Ps7 , pana care l-a scos din lupta pentru podium.

Inca nu stim de ce la aceasta etapa nu a avut loc si Citroen Racing Trophy , astfel ca posesorii de C2R2 nu s-au mai duelat si intre ei .

Clasament general Grupa A :

1     E. KELETI      54,12.5 min

2     DANNY         +   51.2

3     A. MITROI   +   1,09.8

4     A. FILIP        +   1,17.6

5     V. COSMA     +   4,13.7

Grupa H a fost altcatuita la acest raliu din numai cinci echipaje din care unul a abandonat ( Dragos Argeseanu ) iar altul a fost exclus ( Florin Crisan ) . Grupa a fost castigata de brasoveanul Gunther Graef cu a sa Toyota Cellica , acesta reusind o evolutie puternic aplaudata de spectatori dar si timpi foarte buni , care l-ar fi clasat pe locul 7 intr-un virtual clasament Open . Locurile doi si trei au fost ocupate de Dorin Banciu – Toyota Cellica GT4  si Sorin Iliescu- Mitsubishi Lancer Evo 6 .

In singura cupa monomarca de la acest raliu , Cupa Dacia Logan , primul loc pe podium este ocupat de Ivan Viorel , acesta reusind o evolutie foarte buna , distanta la final fata de locul doi fiind de 2.46,2 min. Locurile doi si trei au fost ocupate in ordine de Raul Olesch si Tanase Marius . Dintre cele 7 automobile Dacia Logan inscrise la start 3 au abandonat .

Nou infiintata grupa K a numarat cinci echipaje cu unul mai mult decat traditionala grupa H , din care unul a abandonat.

Lupta dintre ocupantii primelor doua locuri a fost foarte stransa , la sfarsit acestia fiind despartiti de doar 3.4 secunde, dupa parcurcerea celor 101,60 km totali de probe speciale . Primul a terminat Groza Elisei pe un Subaru Imprezza STI N10 , pe locul doi clasandu-se Catalin Berari pe un Mitsubishi Lancer Evo 10 . Ultimul loc pe podium a fost ocupat de Victor Baldescu ( Mitsubishi Lancer Evo9 ) iar pe locul 4 a incheiat Adrian Moraru ( Mitsubishi Lancer Evo 8 ) .

In Clasamentul Echipelor s-au impus clujenii de la Napoca Rally Academy cu 80 de puncte in fata celor de la Jack Daniel`s Rally Team care au adunat 52 puncte .

Tess Rally 2010 a fost sustinut de companiile : TESS – distribuitor Audi si Volkswagen, Lubexpert Romaniadistribuitor Mobil 1, si Hotel Aro Palace ca si parteneri principali si de companiile Espavo Brasov, Kampur Service Brasov si Vectra Service in calitate de parteneri. Partener asociatal Tess Rally este compania Goodyear Dunlop Tires Romania sponsor national al campionatului de raliuri.

Clasamentele complete si detaliate le puteti gasi pe : www.autorally.ro ; www.raliulbrasovului.ro