Favoriti deveniti spectatori dupa prima bucla

Prima bucla a celei de a doua zi a Raliului Aradului 2011 a cernut serios, mai ales in randul romanilor. Astfel, dupa trei probe speciale, Dan Girtofan, Gergo Szabo si Vlad Cosma s-au transformat in spectatori. Primul a fost nevoit sa se retraga dupa a doua speciala a zilei, din motive mecanice, iar Szabo a fost tradat de sistemul electric al bolidului sau. Astfel, cei doi au pierdut ocazia de acumula puncte importante, si, mai mult, despre Szabo se poate spune ca a iesit din lupta pentru titlul national din 2011.

 

 

E bine si asa rau

Nici restul pilotilor nu au fost scutiti de emotii, multe masini ajungand „barbierite” in service. Astfel, Bogdan Marisca, liderul in clasamentul romanilor, a facut „inventarul” chiar la intrare in parcl service. „Am sarit, am iesit in decor, am luat apa intr-o balta imensa si am mers in doi cilindri. Mi s-a indoit ventilatorul de la radioator si radiatorul s-a fisurat. Mai am ceva probleme si cu suspensia, dar, daca ma uit la timp, a fost bine. Acum, in service, punem sper sa punem totul la punct”a precizat pilotul clujean, care are un avans de 3,8 secunde in fata lui Vali Porcisteanu.

 

 

Dictare fara intercom

Nici „Vallino” nu a fost scutit de emotii, intrucat a ramas fara comunicare cu copilotul sau. „Am pus bateriile invers, in criza de timp, si ne-am trezit ca nu ne auzim. Astfel Dan dobre a strigat toata dictarea. Apoi, am avut probleme si cu aderenta. Pe prima speciala a fost noroi, iar urmatoarele doua au fost uscate. Nici macar nu stiu ce «gume» sa aleg pentru a doua «bucla». Oricum, mai este loc, intrucat nu am ajuns la limita”, a spus Porcisteanu.

 

 

Tempestini nu a nimerit „gumele”

Al treilea, Marco Tempestini, care a fost incantat de probele speciale, dar surprins total de noroiul de pe prima speciala. „A fost bine, dar foarte mult noroi. Ungurii merg pe gume moi si au un mic avantaj. Sa vedem ce va fi pe probele lungi, pentru ca acum urmeaza partea grea”, a punctat Tempesta, care, in clasamentul provizoriu al Campionatului National este urmat, in ordine, de Edwin Keleti, Denny Ungur si Titi Aur.

 

 

„Ori noi, ori ei”

La intrarea in service, Aur si-a examinat masina, si a tras concluziile: „A fost haos total. Am iesit in decor la o sicana, am lasat scutul intr-o balta in care mi s-a oprit motorul,  am mers in doi cilindri, s-a spart radiatorul. A fost groaznic. Acum, trebuie sa gasim solutiile pentru a remedia defectiunile”, a afirmat Titi Aur, care apoi i-a spus copilotului sau: „Daca am ajuns pana aici, trebuie sa si plecam. Ori plecam noi in cursa, ori mecanicii se duc acasa”.

 

Dupa PS 4 : Marisca 17:55.7; Porcisteanu +3.8; Tempestini +7.8

 

 

 

Ceasul de la gara…

Evident, ungurii sunt cei care domina copios Raliul Aradului, si primii 9 piloti in clasamentul intermediar al cursei sunt vecinii nostri. Diferenta dintre primul intr-un clasament open, adica Janos Toth, si cel dintai roman, Bogdan Marisca, este de aproape 40 de secunde. Se pot gasi multe scuze, dar, pe aproximativ 30 de kilometri de probe speciale sa fie o diferenta demna de… ceasul de la gara. Si asta chiar daca la speciala ungurii au scos secunde importante, fiind favorizati de pneuri.

 

 

Toth a mers retinut

Janos Toth, liderul clasamentului provizoriu, a fost incantat de probele speciale, desi nu le cunoaste asa de bine.  „Probele sunt fantastice. Sunt incantat de ce am vazut. Dar, avand in vedere ca la noi nu este asa ceva, mergem mai retinut. Inca nu am auns la limita”, a punctat Toth.

 

 

Butor are probleme cu acomodarea

Butor Robert, care a venit la Arad cu un superb Peugeot 207 S2000, nou-nout, cea veche luandu-i foc  la o cursa acum 2 saptamani, desi pornea ca favorit, este abia pe locul 9. „Inca nu ne-am obisnuit cu noua masina. Mergem de parca am avea ochelari de cal. Mai trebuie multe setari puse la punct, dar acest lucru nu se poate intampla decat dupa probele speciale”, a precizat Butor.

 

 

„Nu stiu daca mai iesim”

Spitzmuller Csaba este al treilea in ierarhia provizorie, dar inca mai are multe de spus in acest raliu. „Prima proba speciala a zilei a fost o joaca. Apoi, a inceput sa fie mai dificil. Dar, este foarte frumos si incercam sa mergem la maximum”, a spus Spitzmuller, care apoi ne-a relatat emotiile de la superspeciala, atunci cand le-a aratat spectatorilor cum arata un Mitsubishi pe dedesupt: „Am scapat masina, am simtit ca se ridica, si cand incercam sa o redresez, i-am spus navigatorului: «Tine-te bine, ca nu stiu daca mai iesim de aici»”.

 

 

foto 1 : Bogdan Rosca | Napoca Rally Academy