Vali Porcişteanu este cel mai SPECTACULOS pilot din Campionatul Naţional de Raliuri

 

Conform sondajului de opinie referitor la Campionatul Național de Raliuri derulat  pe parcursul a 2 săptămâni (27.06.2011 – 10.07.2011) și completat de 342 de respondenti, VALI PORCIȘTEANU este pilotul considerat cel mai spectaculos din Campionatul Național de Raliuri Dunlop.

 

 

Chestionarul a rulat numai online, iar răspândirea lui s-a realizat prin intermediul site-ului www.motorsportnews.ro și al evenimentului „Ne plac raliurile?” creat pe Facebook – motiv pentru care înainte de prezentarea rezultatelor doresc să mulțumesc tuturor prietenilor care m-au sprijinit în acest demers, și în egală măsură tuturor respondenților.

 

 

Datorită faptului că sondajul a fost completat strict online, se regăsesc respondenți din toată țara- cei mai mulți fiind din Brașov -110 (trebuie să mulțumesc prietenilor) și București -81; Cluj-Napoca – 31; Pitești și Sibiu – câte 17; Iași – 11, Târgu Mureș  – 7; Bacau și Arad – câte 2; 64 de respondenti din diferite alte localități din tară: Oradea, Targu Secuiesc, Alba Iulia, Constanța, Timișoara, Hunedoara, Ploiești, Câmpulung Muscel și câțiva respondenți de peste hotare.

 

 

Dintre cei 342 de respondenți  313 au răspuns afirmativ la întrebarea „Ați auzit despre Campionatul Național de Raliuri?”, iar 29 au spus că nu au auzit de CNR.

 

Din cei 313 care știau despre CNR, 256 au și fost spectatori cel puțin o dată, în timp ce 57 de respondenți nu au fost vreodată la o etapă de raliu.

 

Frecvența prezențelor la etapele din CNR a celor 256 de spectatori participanți la sondaj se poate vedea în graficul următor:

 

 

A fost catalogat ca fiind cel mai important criteriu ce determină prezența unui spectator la o etapă din CNR : „locația raliului să fie în apropierea localității de domiciliu”. Acest criteriu a fost catalogat de 81 de respondenti  cu calificativul „foarte important”. Un alt criteriu care s-a distins vizibil a fost: „spectaculozitatea probelor”, 101 respondenti catalogându-l ca fiind „foarte important”. În același timp, „participarea anumitor piloți” la o etapă din CNR nu determină prezența respondentilor la raliul respectiv,  60 de respondenti au calificat acest criteriu ca fiind cel mai puțin important, 37 ca fiind puțin important, 43 ca fiind nici important, nici neimportant, 41 l-au clasificat ca fiind important, iar 47 l-au calificat ca fiind foarte important.

 

 

Din perspectiva disponibilității unei mașini pentru a se deplasa și a disponibilității prietenilor de a-i însoți se remarcă un oarecare echilibru în clasificarea acestor criterii; totuși se evidențiază răspunsul „cel mai puțin important” notat de 72 de respondenti pentru criteriul „disponibilitatea prietenilor de a vă însoți”.

 

Între motivele care determină prezența unui spectator la o etapă din CNR alese în mod liber de către respondenți se pot întâlni următoarele: participarea unor concurenți din alte țări, înscrierea unui nou model de mașină sau a unei mașini mai speciale, precum și numărul de probe ce pot fi vizionate pe parcursul unei zile. De asemenea și starea vremii și suprafața de rulare (mai mulți respondenti au menționat că evită raliurile de macadam din cauza prafului) au fost unele dintre motivele enumerate de către respondenți la întrebarea: „Aveți și alte criterii în baza cărora alegeți să mergeți la un raliu în Campionatul Național de Raliuri? Care sunt acestea?

 

 

Criteriul pe care respondenții l-au clasificat în proporție de 41.2% (94 de calificative „foarte important”) ca fiind cel care le displace cel mai mult atunci când merg la o etapa de raliu este „faptul că nu primesc informații legate de clasament”. Alte aspecte menționate la întrebarea: „Sunt și alte lucruri care vă displac atunci când mergeți la un raliu în Campionatul Național de Raliuri? Care sunt acestea?” sunt: prezența spectatorilor indisciplinați, lipsa indicatoarelor către probele speciale, pentru unele probe SS nu este vizibilitate bună pentru spectatori. Două aspecte au fost menționate independent de mai mulți respondenți: unul dintre acestea a fost lipsa comunicării de către organizatori/oficiali a faptului că o probă specială a fost anulată; iar cel de al doilea se referă la faptul că pe parcursl unei zile de raliu nu se pot vedea mai  multe probe speciale.

 

 

80% dintre respondenti urmăresc un anumit pilot pe parcursul unui raliu; iar măsura în care piloții se bucură de aprecierea respondenților poate fi remarcată în tabelul următor:

Există un pilot anume pe care doriți să îl vedeți în timpul unui raliu? Care este acesta? Dacă preferați mai mulți piloți, vă rugăm să îl selectați pe cel pe care îl preferați cel mai mult

 

Pilot Nr. selectii
Valentin PORCIȘTEANU (Vali – 2) 92
Bogdan MARIȘCA (4) 20
Gergo SZABO (1) 15
Constantin AUR (Titi Aur – 5) 9
Vlad COSMA (13) 7
Edwin KELETI (99) 6
Marco TEMPESTINI (4) 4
Dan GÂRTOFAN (Giri – 3) 3
Manuel MIHALACHE (Manu – 41) 2

 

Respondenții au avut opțiunea de a alege ca și pilot pe care îl apreciază cel mai mult și alte nume decât cele menționate mai sus- astfel că între numele menționate independent de fiecare respondent, Claudiu David a fost selectat de 4 ori.

 

Motivul principal pentru care respondenții apreciază un anumit pilot este: „îmi place felul în care merge(165 de respondenți) și apoi „îl cunosc personal(78 de respondenți).

 

Tendința cea mai des întâlnită  de apreciere a pilotului preferat al respondenților a fost faptul că acesta merge foarte repede (131 de respondenti au apreciat că pilotul lor preferat- indiferent care- merge foarte repede) și este spectaculos (134 de respondenti au apreciat spectaculozitatea pilotului lor preferat, indiferent care a fost pilotul menționat ca fiind preferat).

 

 

În schimb la întrebarea „Pe care dintre următorii piloți îl considerați cel mai SPECTACULOS?”,  clasamentul arată putin mai diferit fată de clasamentul de mai sus:

 

Pilot Nr. selectii
Valentin PORCIȘTEANU (Vali – 2) 114
Gergo SZABO (1) 34
Constantin AUR (Titi Aur – 5) 18
Bogdan MARIȘCA (4) 16
Manuel MIHALACHE (Manu – 41) 15
Dan GÂRTOFAN (Giri – 3) 8
Vlad COSMA (13) 4
Marco TEMPESTINI (4) 4
Edwin KELETI (99) 3

 

În privința achiziționării produselor inscripționate cu numele pilotului preferat mai degrabă decât răspunsul „aș achiziționa produse inscripționate cu numele pilotului meu preferat știind că în felul acesta îmi exprim preferința” (83 de respondenti au apreciat  că sunt în acord total cu această afirmație), a fost adoptat răspunsul: „aș achiziționa produse inscripționate cu numele pilotului meu preferat știind că în felul acesta îi acord un sprijin pentru a concura” (128 de răspunsuri în acord total cu această afirmație).

 

 

Ce părere aveți despre numele companiilor care apar pe mașinile de raliu participante în Campionatul Național de Raliuri?

 


Respondenții consideră în proporție de 30% (70 de selecții) că acestea „sunt companiile care sprijină piloții pentru ca aceștia să aibă buget să participe la curse”   și în proporție de 33% că „Sunt companii care au ales să se promoveze prin această modalitate” (75 de selecții).

În proporție de 70.9%, participanții la sondaj apreciază că rețin numele companiilor prezente pe mașinile de curse, iar dintre companiile pe care le rețin enumerăm într-o ordine aleatorie: Jack Daniels, Alexandrion, Valvoline, Repsol, Nokia, Colina, MotecX, Motul, Cosmote, Vodafone, Orange,  Banca Transilvania, BCR Asigurari , OMV, Rompetrol, Lukoil,  Michelin, Dunlop,  Baumax, TESS Brasov, Vallino, BKP etc.

 

92% dintre respondenți ar participa la evenimente organizate de diferite echipe de raliu sau diferite echipaje, iar tipurile de evenimente preferate ar fi în proporție de 50% cele dedicate fanilor de raliuri (rally show, teste, etc), preferința următoare fiind pentru evenimentele în cadrul cărora ar putea cunoaște echipajele (31.1%).

 

 

Între cei 114 respondenți care nu au auzit de Campionatul Național de Raliuri, nu au fost spectatori la nicio etapă de raliu din CNR sau merg la un raliu o dată la 2 ani sau mai rar se remarcă faptul că cea mai populară competiție automobilistică internațională este Formula 1 (110 selecții), iar apoi Campionatul Mondial de Raliuri WRC (70 de selctii).

 

 

La întrebarea „Dacă ați știi că în România se desfășoară competiții automobilistice ați dori să aflați mai multe informații?” răspunsul a 94 dintre cei 114 participanți la sondaj a fost afirmativ. Ceea ce i-ar determina pe aceștia să participe ca și spectator la un raliu ar fi să aibă un amic/prieten/coleg care să îi însoțească și să le ofere informații pe parcursul raliului, dar și  să cunoască un pilot / copilot din Campionatul Național de Raliuri.

 

 

Cei 20 de respondenți care nu ar dori să afle mai multe informații despre CNR au motivat acest lucru prin lipsa de interes față de acest sport, catalogându-l drept plictisitor.

 

 

În speranța că aceste rezultate v-au intrigat și v-au stârnit interesul și dorința de a schimba în bine câteva mici detalii în Campionatul Național de Raliuri Dunlop, vă mulțumesc foarte mult tuturor celor care ați răspuns la acest chestionar, dar și susținătorilor și vă aștept și la cercetări viitoare.

 

 

Pentru mai multe informații referitoare la rezultatele sondajului, dar și cu sugestii și critici constructive, vă aștept pe pagina de facebook a evenimentului „Ne plac raliurile?”  sau pe pagina mea – Angela Stanescu.