David Botka a castigat Raliul Iasului Dunlop 2013

Pilotul maghiar David Botka a castigat etapa de la Iasi, dupa o evolutie de senzatie in a doua zi a Raliului. Vineri, in prima zi, Francois Delcour a castigat trei etape, Tempestini – una, dar Botka anunta revenirea inca de la Super Speciala de la Rapa Galbena. Campionul en-titre, Francois Delcour a pierdut primul loc in clasamentul general, inca de la PS 6 castigata de Marco Tempestini. Italianul nu a putut prinde mai mult de locul 3 in PS 7 – Madarjac (cea mai lunga proba a etapei), primii doi clasandu-se Gergo Szabo si David Botka.

Raliul Iasului 2013  Botka

David Botka avea sa urce pentru prima data in fotoliul de lider al Raliului Iasului dupa PS 8 Sinesti, pe care a castigat-o in fata lui Tempestini si Szabo. Simtind ca poate da lovitura la Iasi, David Botka a fortat pe Probele Speciale 9 si 10 pe care le-a si castigat facand un pas mare spre victoria suprema. Inaintea ultimei probe de la Iasi, Botka avea un avans de 18 secunde fata de Tempestini si de 27 fata de Szabo. Chiar si asa, Botka putea pierde primul loc chiar pe ultima proba speciala, in care pilotul maghiar s-a clasat abia pe locul 6. Proba avea sa fie castigata de Dan Gartofan, pe locul secund clasandu-se revelatia acestei etape, Simone Tempestini. Pana la urma insa, echipajul David Botka – Peter Mihalik (Mitsubishi Lancer Evo IX R4) s-a impus la Iasi, cu un avans de 16 secunde in fata lui Marco Tempestini si de 26 de secunde in fata lui Gergo Szabo. Pilotul maghiar a fost insa penalizat doua locuri (si a cazut de pe 3 pe 5) pentru o greseala elementara, dupa o intrare in avans la punctul de control orar CO10. In aceste condi]ii, pe locul 3 a urcat francezul Delcour.

 

In clasamentul general, Francois Delcour ramane lider, fiind deja campion national pentru a doua oara, David Botka si-a asigurat locul secund, in timp ce Marco Tempestini a transat lupta cu Vali Porcisteanu, pentru al treilea loc pe podiumul Campionatului National. Vali Porcisteanu a abandonat la Iasi si din cate se pare nici nu va participa la Raliul Harghitei, ultima etapa a Campionatului National. 

 

David Botka a declarat ca s-a simtit foarte bine la Iasi. “A fost o etapa foarte frumoasa si ma bucur ca am reusit sa obtin prima victorie in Romania. Nu stiam probele de la Iasi si cred ca am avut un usor dezavantaj din aceasta cauza. Dupa prima zi in care ne-am acomodat putin, sambata am reusit sa mergem foarte tare si sa castigam. Abia astept sa revin la Iasi”, a spus David Botka.

 

Raliul Iasului este a opta etapa a Campionatului National de Raliuri DUNLOP, organizat de Federatia Romana de Automobilism Sportiv si s-a disputat la Iasi, in perioada 3-5 octombrie 2013. Masina oficiala a Raliului Iasului DUNLOP a fost FORD.

 

Final2RM  FinalCl2  FinalCl3  FinalCl5  FinalCl9  FinalCl11  FinalDacia  FinalDaciaDeb  FinalDeb  

FinalEchipe  FinalFIA  FinalSuzuki