Romania face pasi importanti catre motorsportul mondial prin Junior NRA

Dupa participarile lui Titi Aur sau Claudiu David in Campionatul Mondial de Raliuri, prezentele pilotilor romani la startul unor etape de aceasta talie au devenit foarte rare. Participarea la un raliu din WRC sau ERC era privita ca un cadou primit in urma unui sezon fructuos, sau chiar mai degraba un moft. Iata ca in 2014 steagul Romaniei va fi prezent in mod constant in cele mai importante campionate de raliuri din lume, cel mondial si cel european. Si pentru ca totul sa fie “ca la carte”, Romania va fi reprezentata de catre doi piloti juniori.

 

Aseara, la Bucuresti, intr-un cadru familiar si dominat de ceasurile pub-ului Clocks din Centrul Vechi, Napoca Rally Academy si-a prezentat in mod oficial planurile pentru cei doi mezini ai echipei, Simone Tempestini si Florinel Tincescu. Chiar daca programul acestora nu mai reprezinta vreun secret, aceasta a fost modalitatea oficiala de a explica celor prezenti planurile celor doi pentru urmatori doi ani. Pentru Florinel Tincescu si Iulian Nicolaescu campania europeana a inceput deja odata cu Rally Liepaja desfasurat in Letonia la sfarsitul lunii ianuarie. FIA ERC Junior Championship a debutat anul acesta la initiativa promotorului Eurosport Events si este o competitie rezervata pilotilor sub 25 de ani care concureaza pe masini in configuratie R2 si care nu au luat niciodata startul in Campionatul Mondial de Raliuri sau cel European ca pilot prioritar P1.

 

Calendarul ERC Junior Championship este alcatuit din 7 etape iar campionul va fi stabilit ca urmare a celor mai bune patru rezultate, din care cel putin unul pe macadam sau zapada. Concurentii din ERC-J vor lua startul in mod compact, in urma masinilor cu tractiune integrala, astfel incat Eurosport Events sa-i poata promova cat mai bine, pilotilor fiindu-le rezervat un spatiu de 5 minute in cadrul rezumatelor de la fiecare etapa. Castigatorul ERC-J va putea concura in sezonul urmator pe o masina in configuratie R5 la cateva etape din Campionatul European de Raliuri, insa toate detaliile vor fi dezvaluite pe parcursul acestui sezon. 

 

CRS_2266

 

“In acest sport cel mai important lucru este continuitatea si ma bucur ca programul se intinde pe urmatorii doi ani. Concurenta in Junior ERC este foarte mare, dar pentru mine este o oportunitate uriasa si voi profita de aceasta sansa la maximum”, a spus Florin Tincescu, care va concura impreuna cu Iulian Nicolaescu.

 

Calendar ERC Junior 2014

01 Rally Liepāja (Latvia) Gravel/snow 31 January-2 February 2014
02 Circuit of Ireland Rally (United Kingdom) Asphalt 17-19 April 2014
03 49th SATA Rallye Açores (Portugal) Gravel 15-17 May 2014*
04 Geko Ypres Rally (Belgium) Asphalt 19-21 June 2014
05 Barum Czech Rally Zlín (Czech Republic) Asphalt 29-31 August 2014
06 Rallye International du Valais (Switzerland) Asphalt 23-25 October 2014
07 Giru di Corsica-Tour de Corse (France) Asphalt 6-8 November 2014**

 

Simone Tempestini, impreuna cu copilotul sau Dorin Pulpea, vor lua startul la toate cele 6 raliuri din Campionatul Mondial incluse in Junior WRC cu un Citroen DS3 R3T. Inca de cand a fost infiintat, Junior WRC a fost o rampa de lansare pentru piloti, multiplul campion mondial Sebastien Loeb fiind primul castigator al acestei competitii. “Este o oportunitate uriasa si voi incerca sa profit de ea la maximum. Am inceput deja testele cu noua masina si de abia astept sa concurez alaturi de cei mai buni piloti din Junior WRC. Programul meu din WRC este stabilit pentru urmatorii doi ani, iar in primul sezon obiectivul meu este sa adun cat mai multa experiente cu modelul DS3 R3T, o masina complet noua pentru mine, iar apoi in 2015 sa ma lupt pentru titlu“, a spus Simone Tempestini.

 

 CRS_2257

 

Junior WRC a suferit cateva modificari notabile pentru sezonul 2014, cea mai importanta fiind schimbarea masinilor in configuratie R2 cu cele in configuratie R3 si schimbarea preparatorului oficial M-Sport cu mai multe echipe tehnice agreate de Citroen Racing. J-WRC este deschis pilotilor care nu au implinit varsta de 28 de ani si gratie masinilor pe care iau startul, Citroen DS3 R3, acestia se vor putea lupta si pentru titlul de la WRC 3 (campionat rezervat exclusiv masinilor in configuratie R3) cat si pentru Citroen Top Driver. Calendarul din acest an cuprinde sase etape, la care echipajele vor parcurge toate probele speciale. Nu se vor mai acorda puncte bonus pentru victoriile de proba speciala si toate cele sase rezultate vor fi luate in calcul pentru altcatuirea ierarhiei finale. Premiul pentru campion consta intr-un program de sase etape in WRC2 -2015 la bordul unui Citroen Ds3 – R5.

 

2014 FIA JUNIOR WRC CALENDAR

3-6 April: Rally de Portugal
26-29 June: Rally Poland
31 July – 3 August: Rally Finland
21-24 August: Rallye Deutschland
2-5 October: Rallye de France-Alsace
13-16 November: Wales Rally GB

 

Din punct de vedere sportiv, cei mai cunoscuti piloti care au castigat JWRC au luat startul pe modele Citroen: Sébastien Loeb (2001), Dani Solà (2002), Dani Sordo (2005), Sébastien Ogier (2008) si Martin Prokop (2009). Noua nu ne mai ramane altceva de facut decat sa sustinem neconditionat incercarea pilotilor Junior NRA din acest sezon si sa speram ca si voi veti face acest lucru.