Revenire cu victorie. Bogdan Cuzma a câştigat Trofeul Total

Campionatul Naţional de Viteză în Coastă Dunlop şi-a desfăşurat în 27 şi 28 mai, la Braşov, etapa secundă. La volanul unui Mitsubishi Lancer Evo IX, Bogdan Cuzma a obţinut cei mai buni timpi în ambele manşe de concurs ale Trofeului Total, adjudecandu-şi victoria. Lui Paul Andronic i-a revenit al doilea loc iar lui Lucian Răduţ cel de-al treilea. Cel mai rapid pilot al primei zile şi unul dintre favoriţii la victorie, Lyuben Kamenov, a fost nevoit să abandoneze înainte de a doua manşă de concurs din cauza problemelor tehnice ale maşinii sale.

 

 

Cel mai popular traseu al campionatului a atras şi în acest an un număr mare de concurenţi, 92 de maşini aliniindu-se la startul Trofeului Total. Dacă ziua de sâmbătă a avut parte de o vreme capricioasă, în care ploaia şi soarele îşi făceau concurenţă unul altuia, ziua de duminică a fost una perfectă. Parcul de service din Livada Poştei a fost luat cu asalt de spectatori, foarte mulţi fiind prezenţi şi pe marginea Drumului Poienii.

 

 

După o prima zi nefastă, în care maşina nu i-a funcţionat cum trebuia, Bogdan Cuzma a avut o evoluţie excelentă în manşele de concurs de duminică. Campionul en titre a parcurs cei 5 km ai traseului de pe Drumul Poienii în 2 minute şi 17.7 secunde în fiecare din cele două runde finale, diferenţa dintre proprii timpi fiind de doar 22 de sutimi. Deşi nu a participat în etapa de debut de la Râşnov, Cuzma a luat maximum de puncte la Braşov, unde anul trecut învingea pentru prima dată în clasamentul OPEN. “Mă bucur că am revenit cu victorie aici şi că mi-am demonstrat, în primul rând mie, că primul loc de anul trecut nu a fost o întâmplare, aşa cum credeam atunci.” a declarat la finalul întrecerii Bogdan Cuzma. “Îmi place foarte mult Poiana, este un traseu extraordinar! Cu siguranţă, o să revin aici de fiecare dată cu plăcere. Am lucrat mult la maşină, am schimbat-o aproape în totalitate iar lipsa testelor s-a văzut în prima zi. Poate din noroc, am reuşit să o reglăm bine chiar pentru concurs. Vreau să îi mulţumesc lui Paul Andronic care m-a ajutat foarte mult şi care a fost aproape de mine, a făcut un motor extraordinar, un setup namaipomenit, totul ieşind minunat.” a adăugat câştigătorul Trofeului Total.

 

Al doilea timp al primei manşe de concurs i-a revenit lui Lyuben Kamenov însă pilotul bulgar nu a mai efectuat urcarea finală din cauza probelemlor apărute la maşină sa. Pe a doua poziţie, la peste 4 secunde în urma lui Cuzma în clasamentul cumulat al celor două manşe de concurs, s-a clasat Paul Andronic (Mitsubishi Lancer EVO V). “A fost o cursa grea dar frumoasă. O cursa care mi-a adus bucurii pe mai multe planuri, atât sportiv cât şi profesional. Maşina câştigătoare este construită tot de către mine, aşa că nu pot fi supărat pe acest rezultat. Din contră, chiar mă bucură rezultatul lui Bogdan şi sper ca de acum încolo să ne batem împreună pentru primul loc.” a spus Paul Andronic la finalul concursului.

 

 

Lucian Răduţ a ocupat doar a treia treaptă a podiumului însă şi-a mărit avansul în fruntea clasamentului general după primele două etape. “A fost superb aici. Mă aşteptăm la o clasare în primii 4; sperăm la mai mult, dar cred că am obţinut maximum posibil. Am învăţat din anii trecuţi că fiecare punct adunat contează. În ultimele două sezoane am avut parte de mai multe abandonuri care s-au văzut în clasamentul final, aşa că este foarte important că am strâns puncte.” a declarat Lucian Răduţ.

 

 

Lui Armando Battocchi (Ferrari 458 Challenge) i-a revenit a patra poziţie a clasamentului OPEN şi prima în cel al maşinilor GT. Pe a cincea poziţie “la general” s-a clasat Cornel Gardean (Subaru Impreza WRX), urmat de Costi Stratnic (Dacia Logan STCC), Alexandru Mirea (Audi A4 quattro) şi Alexandru Piţigoi (Porsche 911 GT3). Alexandru Mitroi (Mitsubishi Lancer Evo X) a câştigat grupa N, fiind mai rapid pe ambele urcări decât deja clasicul sau rival Călin Manitiu (Subaru Impreza). Deşi a fost performant în prima zi, Andrei Caşcaval a fost nevoit să abandoneze la startul primei manşe de concurs. Istvan Soos (Subaru Impreza) a ieşit câştigător al grupei A. Pilotul braşovean a fost urmat în clasamentul grupei de Adi Iliescu (Mitsubishi Lancer Evo VII) şi Octavian Ciovică (Mitsubishi Lancer Evo X).

 

Claudiu Ciucă (Renault Megane) a fost cel mai rapid pilot al unei maşini cu tracţiune pe două roţi (F2). Pe următoarele poziţii în această categorie au încheiat Gabriel Ene (Honda Civic EP3) şi Riccardo Tarabelli (Renault Clio). La volanul frumoasei Alfa Romeo Alfetta GTV, Cătălin Cedric Ghigea nu a avut rival în campionatul autovehiculelor istorice. El a fost mai rapid cu aproape 17 secunde decât ocupantul locului secund, Costin Ganescu (Fiat X1/9). Ultima treaptă a podiumului i-a revenit tot unei Alfa Romeo, modelului GTAm pilotat de Dan Spuderka. Cu 75 de puncte, WOT Racing a câştigat etapa braşoveană în clasamentul destinat echipelor. Pe a doua poziţie s-a clasat echipa WOT Racing 2 iar pe cea de-a treia, Yacco Racing Team.

 

 

Total România a fost partener oficial al evenimentului iar Serus – dealer autorizat Dacia, Renault, Nissan, a fost partener principal. Trofeului Total a fost susţinut şi de Pro-X, Dunlop, Zizin – Ape Minerale Naturale, Omniasig, Comprest şi Hotel Aro Palace. Partener tehnic: Cyclon Motorsport. Trofeul Total a fost organizat de Auto Blic împreună cu Primăria şi Consiliul Local Braşov, sub egida Federaţiei Române de Automobilism Sportiv. Evenimentul s-a desfăşurat cu sprijinul Poliţiei Rutiere Braşov, al Brigăzii de Jandarmi Mobilă Braşov, al Inspectoratul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Braşov şi al Regiei Autonome de Transport Braşov.