Adi Iliescu în producţia ˝Furnica Atomică˝

Cartierul Furnica, Sinaia, iulie 2014: cu mai puţin de o lună până la serbarea majoratului, Adi Iliescu a luat cu asalt cartierul Furnica din Sinaia pentru a-şi trece în palmares încă o evoluţie de excepţie în sezonul 2014 al naţionalului de viteză în coastă.

 Adi Iliescu - Trofeul Sinaia Forever 2014 - 06

Vineri seara, la pas prin parcul de ˝odihnă˝ al automobilelor înaintea startului oficial de sâmbătă, puştiul filiform de doar 17 ani analiza îngândurat cerul: ˝o ploua, n-o ploua?˝. Trofeul Sinaia, singura întrecere din Campionatul Naţional de Viteză în Coastă Dunlop ce se desfăşoară pe un circuit stradal; limitările impuse de traseul îngust, ce se desfăşoară frumos printre construcţiile semeţe din staţiunea etalon a turismului montan românesc, pun pe gânduri toţi piloţii, mai ales dacă se aleargă cu gume de ploaie. Iliescu era la doar a patra cursă cu un automobil de acest nivel, Mitsubishi Lancer Evo IX, aşa că frământările lui erau pe deplin justificate.

 

Sâmbătă, ziua în care antrenamentele au rolul de a seta atât automobilul cât şi pilotul. Şi, mai nou, ziua care vine cu punctele bonus din manşele cronometrate de calificare. Adi avea pentru prima dată în carieră un invitat. Toate pregătirile premergătoare primului start au mers ceas, dar, ca-ntr-o poveste scrisă de un dramaturg prăpăstios, prima urcare avea să se termine înainte de a începe, maşina oprindu-se din senin şi refuzând să mai pornească. O privire nervoasă, un pumn în volan, o rezolvare demnă de finalul unui film american. În sprijinul puştiului au sărit mai mulţi specialişti din parcul de service, fără a mai ţine cont de culorile pe care ˝le apără˝. 10-15 minute şi defecţiunea (una electrică) a fost remediată cu brio. ˝Treaba voastră, a concurenţilor, este să vă duelaţi între linia de start şi cea de sosire. În rest… toţi suntem o familie!˝, a explicat cu înţelepciune unul dintre cei care a sărit benevol în ajutorul lui Adi.

 

Cu maşina reparată şi cu orgoliul provocat constructiv, Iliescu junior a avut o primă zi de concurs perfectă, cu o singură ezitare, în care i-a cântat prohodul unei jante de aliaj, dar şi cu un rezultat foarte bun: locul I în clasamentul timpilor Grupei A. Duminică, ziua concursului propriu-zis, a fost începută de Adi cu un zâmbet pe buze, în ton cu vremea frumoasă. Se simţea în formă şi ştia că poate spera la repetarea rezultatului bun de la ultima etapă de la Reşiţa. Prima manşă de concurs a fost alergată la limită, a doua mult mai cerebral, iar timpii cumulaţi i-au permis juniorului să termine Trofeul Sinaia pe cea mai înaltă poziţie a podiumului Grupei A. Şi asta nu a fost tot, timpul din prima manşă fiind un record al traseului pentru un automobil de grupă A sau N. Depăşit în clasamentul Open doar de un monopost de Grupa D şi de cinci turisme de Grupa H, Iliescu jr. a marcat la Sinaia şi cel mai bun rezultat al scurtei sale cariere de vitezist în coastă (locul 7 la general) şi un loc I în clasamentul juniorilor. În clasamentul echipelor, gruparea Autotehnica, din care Adi face parte împreună cu Paul Andronic, s-a clasat pe un binemeritat loc doi. La jumătatea stagiunii 2014, Adi Iliescu se află în fruntea clasamentului Grupei A, poziţie la care nici măcar el nu se aştepta, după cum recunoaşte fâstâcit.

 

˝Aveam aşteptări mari de la Trofeul Sinaia, îmi place mult aici. De altfel aici am alergat prima dată şi cu Clio şi pot să spun că traseul, unul tehnic, este printre preferatele mele. Dar îmi era şi teamă totodată. Ştiam că venind după două etape câştigate la Grupa A, la Braşov şi Reşiţa, presiunea va fi pe umerii mei. Am reuşit cumva să mă deconectez de ea în momentul în care am văzut prima oară ceasul de start. Tot la această etapă am avut primul invitat în dreapta, un jurnalist. Deşi nu era pentru prima dată când aveam copilot, acum am simţit o responsabilitate mai mare şi mă bucur că, la final, s-a dovedit o experienţă foarte plăcută pentru el. Ţin, în primul rând, să le mulţumesc tuturor celor care mi-au sărit sâmbătă dimineaţă în ajutor şi care m-au uimit cu mobilizarea lor! Fără ei poate că nici n-aş mai fi luat startul, aşa că victoria aceasta este în primul rând a lor. Mă bucur că am reuşit să terminăm toţi cursa cu bine şi că anul acesta Grupa A este atât de disputată. Urmează o jumătate de campionat de foc, în care îmi doresc să evoluez ca pilot şi să fiu la înălţime pentru toţi cei care au crezut de-a lungul timpului în mine˝, a declarat la finalul întrecerii pilotul care s-a aflat la ultimul concurs înainte de a face pasul în rândul majorilor.