“Marele Circ” se muta la antipozi

Caravana Formulei 1 s-a urcat in avioane spre Melbourne, unde duminica va avea loc a doua cursa a Campionatului Mondial 2010. De data aceasta circuitul este unul nepermanent, amenajat in Albert Park, un traseu mult mai frumos decit cel din desertul arab.

Toata lumea asteapta sa vada daca va continua tendinta din Bahrain, de cursa “procesiune”, fara evenimente si plicticoasa. Din fericire, datele problemei sint mult diferite, in primul rind din punct de vedere al configuratiei circuitului: un traseu de viteza medie-mare, cu asfalt “de strada”, cu “pereti” foarte apropiati si zone de esapare mici, unde greselile de pilotaj duc de obicei la abandonuri. O alta schimbare este adusa de prognoza meteo, care anunta ploaie, ceea ce va face spectacolul mai atractiv, mai ales ca ora startului e decalata, dupa-amiaza tirziu.

In timpul scurs de la prima cursa, echipele nu au avut posibilitatea de a imbunatati semnificativ masinile, doar “granzii” vor veni cu ceva schimbari, unele fortate (modificarea difuzorului spate la McLaren) si oricum vor fi doar mici detalii, dat fiind ca pina la revenirea in Europa, distanta fata de uzine ingreuneaza acest lucru. Cit despre cei mici, ca Lotus, Virgin si HRT, ei vor incerca sa stea pe linia de plutire, adica sa termine cursa, preferabil cu ambele masini, pentru acumularea de experienta si date care sa ajute la dezvoltarea lor pe parcursul sezonului.

In Australia echipele favorite vor ramine aceleasi: Ferrari, Red Bull, McLaren si Mercedes.

Italienii se arata multumiti, dar si precauti, dupa dubla obtinuta in prima cursa, mai ales ca nu au fost lipsiti de emotii, schimbind motoarele ambelor masini. Judecind totusi dupa forma din teste si din prima cursa, ramin echipa de batut.

Cei de la Red Bull au pierdut victoria din cauza motorului Renault, dupa ce Vettel a dominat calificarile si 2 treimi din cursa, desi Ron Dennis (seful McLaren Group) si-a exprimat opinia ca e posibil ca masina sa fi ramas cu prea putina benzina si nu a mai tras tare ca sa nu faca “pana prostului”. La Melbourne nu vor mai fi temperaturi foarte mari, mai ales la ora startului (5 pm, ora locala) ceea ce ar putea sa ajute din punctul de vedere al fiabilitatii. Eroul local Mark Webber are si el o presiune mare pe umeri, fiindca vrea sa demonstreze ca e la fel de bun ca si coechipierul, mai ales pe teren propriu. Cert e ca vor fi acolo, sus, in batalia pentru pole-position si victorie.

McLaren au fost sub asteptari in Bahrain, dar ambii piloti (campionii ultimelor 2 sezoane, dealtfel) sint optimisti si spun ca lucrurile vor fi diferite in aceasta a doua cursa, promitand un atac la Ferrari si Red Bull. Lewis Hamilton are de sters si proasta impresie de anul trecut, cind a depasit pe steag galben si a ascuns directiei de cursa acest lucru. Ramine de vazut daca modificarea difuzorului masinilor impusa de FIA le va aduce vreun dezavantaj, si daca micile imbunatatiri prevazute pentru Melbourne vor da roade.

Cit despre Mercedes, Nico Rosberg era dezamagit dupa calificarile din Bahrain, asteptindu-se la pole-position. El a reusit sa-l bata pe marele Schumi si in cursa, dar toata lumea asteapta momentul cind acesta va arata stralucirea de altadata. Si pentru Mercedes, ca si pentru McLaren, se pare ca traseul de la Melbourne va fi favorabil in comparatie cu cel din Bahrain.

Renault si Force India au avut performante foarte bune la debutul sezonului, intrind in primii 10 in calificari. Acum ambele echipe vor sa stearga ghinionul din cursa la Melbourne, iar Adrian Sutil (Force India) are ambitii mari, asteptindu-se la o clasare in primii 5-6.

Williams vine in Australia cu 1 punct cucerit de veteranul Barrichello, care si el se arata optimist, iar mult-laudatul sau coechipier Nico Hulkenberg are de aratat ca nu degeaba a cistigat campionatul GP2 anul trecut.

Echipa lui Peter Sauber (denumita ridicol BMW-Sauber-Ferrari), in continuare fara un sponsor major, are din nou o lupta grea de dat, comportarea lor in cursa fiind departe de performantele aratate in teste. Eu il astept in continuare pe Kamui Kobayashi sa faca figura excelenta din finalul sezonului trecut, desi in Bahrain a fost eclipsat de “mosul” Pedro de la Rosa.

Scuderia Toro Rosso au fost total dezamagitori in prima cursa, mai ales ca in testele din pre-sezon aratasera o forma foarte buna. Avind in vedere bugetul limitat, nu ma astept totusi la vreun progres semnificativ din partea lor. Ca tot vorbim despre ei, sa-i uram “la multi ani” lui Jaime Alguersuari, care a implinit 20 de ani pe 23 martie si nu mai este teen-ager!

Lotus, Virgin si Hispania (HRT) vor incerca, asa cum am mai spus, sa termine cursa si sa acumuleze kilometri. Karun Chandhok (HRT) spera sa parcurga ceva mai multe ture decit cele 8 din Bahrain (7 in calificari si una in cursa!). Sa le uram succes acestor nou-veniti si sa speram ca pe parcursul anului vor reusi sa se apropie de echipele cu state vechi in competitie.

Dupa ce ne-am cam plictisit la prima cursa, asteptam de la aceasta a doua mai mult spectacol, si raminem (inca) optimisti ca lucrurile se vor schimba in bine.

Programul weekendului este urmatorul (ora Romaniei):

Vineri, antrenamente libere (FP1 si 2): orele 3:30 – 5:00 si 7:30 – 9:00

Simbata, antrenamente libere (FP3): 5:00 – 6:00 si calificari: 8:00 – 9:00

Cursa, duminica de la ora 9:00 (ora locala 17:00)

One thought on ““Marele Circ” se muta la antipozi”

  1. Bine mai comenteaza baiatul asta. Il propun in locul lui Alexandrescu, la TVR, poate vom avea si noi sansa sa auzim comentarii legate de cursa, nu de activitatile mondene din lumea formulei 1.

Comments are closed.