Celebra cursa de F1 de la Monte Carlo are loc in acest weekend

Pirelli va aduce, in acest sfarsit de saptamana, o pata suplimentara de culoare in celebrul port din Monte Carlo, cu ocazia celei mai celebre curse din Campionatul Mondial de Formula 1. Aici vor debuta pneurile de compozitie supersoft, cunoscute si sub denumirea de PZero Rosii, pneuri care se potrivesc perfect caracteristicilor strazilor inguste din Principat. Toti pilotii vor avea primul contact cu noile pneuri furnizate de Pirelli in antrenamentele libere programate in ziua de joi, spre deosebire de celelalte etape unde sunt programate vineri.

CIRCUITUL

 

Circuitul legendar din Monaco are o lungime de 3.340 metri si va fi parcurs de 78 de ori in cursa de duminica. Pirelli a nominalizat pentru aceasta etapa pneurile PZero Rosii (supersoft) pentru a garata pilotilor aderenta maxima pe asfaltul alunecos, strazile fiind deschise traficului normal in fiecare seara dupa desfasurarea antrenamentelor si a calificarilor. Tocmai din aceasta cauza este foarte greu de prezis care va fi nivelul de aderenta in timpul cursei de duminica.

 

Saint Devote: Masinile franeaza pentru primul viraj al circuitului, decelerand de la 160 km/h in 100m. Utilizarea continua a franelor pe circuitul monegasc genereaza temperaturi extrem de inalte, care se transfera si pneurilor,  crescand stresul asupra acestora in ansambul lor, nu doar asupra benzii de rulare.

 

La iesirea din virajul Casino Square forta aerodinamica care apasa pe masina o poate destabiliza puternic in momentul franarii.

 

Acul de par Loews, asa cum este el cunoscut, este cel mai lent viraj al sezonului, fiind negociat la doar 47 km/h. Datorita vitezei scazute nu exista practic nicio forta aerodinamica care sa apese asupra masinii, ceea ce inseamna ca pneul dreapta fata suporta toata forta cand trebuie schimbata directia.

 

Virajul Tabac, primul de dupa celebrul tunel, este unul dintre cele mai dificile puncte ale circuitului. Fiind o zona foarte ingusta, pilotul nu-si poate permite niciun fel de eroare. Monoposturile ajung aici la aproximativ 160 km/h, dezvoltand o acceleratie laterala de 3,31G.

 

Urmeaza o alta intrare stransa in primul viraj din complexul Swimming Pool. Monoposturile trec peste vibratoare la aproximativ 200 km/h, ceea ce genereaza o acceleratie laterala de 3,65G.

 

Trecerea fara greseala prin ultima parte a circuitului este vitala pentru obtinerea unui timp bun. Pilotii trebuie sa-si strecoare cu atentie monoposturile printre glisiere de pe margine, franand si virand simultan. Se accelereaza apoi pentru virajul Anthony Noghes, iar apoi se trece din treapta a doua in treapta a treia pentru a dezlantui intreaga putere a motorului pentru linia dreapta de start-sosire pentru un nou tur de pista…

 

Marele Premiu al Principatului Monaco are un format diferit fata de oricare alta cursa. Antrenamentele libere sunt programate joi, iar ziua de vineri este libera. Tinand cont ca tot programul incepe cu o zi mai repede, echipele sunt supuse unei presiuni marite pentru a-si instala zona de hospitality la timp, acestea avand la dispozitie mai putin de trei zile dupa plecarea din Barcelona. Distanta dintre Barcelona si Monaco este de 400 kilometri.

 

Pirelli nu face exceptie si pentru cursa din Monaco trebuie sa-si instalaze noul motorhome, in culoarea negru carbon, chiar la capatul portului. Noul motorhome a fost folosit pentru prima oara in Marele Premiu al Turciei, in luna mai a acestui an, fiind construit de la zero, special pentru cursele europene din Formula 1, in Germania.

Motorhome-ul Pirelli este construit prin utilizarea a doua remorci expandabile, cu o zona de ospitalitate intre acestea. Trailerul din stanga gazduieste birourile inginerilor, la etajul superior, plus un birou pentru Mario Isola, directorul de cursa Pirelli. La parter sunt spatii de depozitare si o bucatarie complet echipata, unde serviciul de catering Pirelli produce 150 de portii de mancare zilnic, conform unui meniu foarte variat in care poti gasi absolut tot de la homari si pana la paste.

 

In partea din dreapta a trailerului, la etaj, se afla biroul lui Paul Hembery – directorul departamentului motorsport de la Pirelli, plus o camera de sedinte, dar si birourile departamentelor de PR si marketing. Sub acest nivel se afla birourile departamenelor de securitate si IT, precum si o zona de stocare.

 

Zona de catering poate gazdui pana la 50 de persoane in acelasi timp. Mesele sunt decorate cu fete de mese imprimate cu postere Pirelli din anii 1950 – 1960 care fac reclama celor mai celebre produse din acea perioada, asa cum au fost de exemplu anvelopele „Stelvio” Pe pereti sunt fotografii care au aparut in calendarul Pirelli de-a lungul timpului, iar lampile au la baza pneuri adevarate.

 

O echipa de patru persoane are nevoie de mai putin de 24 de ore pentru a ridica noul motorhome care se va plimba de la un circuit la altul la toate cursele din Europa. In rarele ocazii cand nu este la curse, noul motorhome se „odihneste” la sediul Pirelli din Marea Britanie, locul de unde sunt coordonate activitatile din Formula 1.

 

Singurul lucru pe care Pirelli nu l-a gasit inca, este un nume pentru noul motorhome. Asa ca, daca aveti orice sugestie, nu ezitati sa ne contactati. 🙂

 

Noul Blog lansat de Pirelli

 

Pirelli, furnizorul exclusiv de pneuri in Formula 1 pentru sezoanele 2011 – 2013, va lansa un blog de Formula 1 care va putea fi accesat pe adresa www.pirellif1blog.com. Versiunea din Marea Britanie, disponibila la adresa www.pirellif1blog.co.uk, va contine, printre altele, si comentariile lui Tiff Needell, fost pilot de curse si actualmente prezentatorul emisiunii Fifth Gear de pe Channel 5.

 

Blogul va permite celor interesati sa arunce o privire in culisele primului sezon pentru Pirelli in Formula 1 si va oferi o perspectiva unica asupra tuturor evenimentelor din paddock.

 

Fiind scris direct din motorhome-ul Pirelli, amplasat in centrul actiunii la fiecare Grand Prix de Formula 1, blogul va contine si ultimele stiri referitoare la pneuri si va prezenta tot ceea ce se intampla in lumea Pirelli.

 

Blogul va fi lansat in acest sfarsit de saptamana, cu ocazia Grand Prix-ului de la Monaco, si va fi updatat permanent cu stiri despre evenimentele dintr-un weekend de cursa, dar si cu informatii interesante intre doua etape din calendarul competitional.

 

Cu fotografii exclusive, opinii pertinente si informatii de ultima ora, pirellif1blog.com va prezenta actualul sezon din Formula 1 dintr-o perspectiva noua si „colorata”, asa cum si pneurile PZero au adus un strop de culoare pe circuit.

 

pirellif1blog.com completeaza celelalte resurse online unde puteti urmari activitatea Pirelli in primul sezon de la revenirea in Formula 1 ca frunizor oficial de pneuri.