Formula 1, ştiri din pre-sezon

Chiar dacă nu se mai aude zgomotul motoarelor, lumea Formulei 1 este în continuă mişcare, activitatea constructorilor este foarte intensă înainte de începerea primelor teste ale sezonului, iar în acelaşi timp piaţa transferurilor e în mare agitaţie, deoarece încă mai sînt locuri de piloţi vacante la mai multe echipe.

Primul şoc pe piaţa piloţilor l-a oferit echipa Williams, care l-a înlocuit pe germanul Nico Hulkenberg cu Pastor Maldonado, venezueleanul campion în GP2. Mutarea nu a fost prea gustată de presă, mai ales de cea germană, deoarece a fost văzută ca fiind motivată mai mult de banii aduşi de venezuelean prin atragerea unor sponsori foarte puternici. Williams avea însă nevoie de aceşti bani, iar palmaresul lui Maldonado îl îndreptăţeşte oricum la un loc în Formula 1.

Alt norocos a fost belgianul Jerome D’Ambrosio, care şi-a asigurat locul de pilot la Virgin Racing pentru sezonul următor, alături de confirmatul Timo Glock. D’Ambrosio (fost pilot  şi în seria GP2) a făcut parte din echipă ca al treilea pilot în ultima parte a sezonului trecut, acum înlocuindu-l pe brazilianul Lucas di Grassi.

Inainte de Crăciun a venit şi confirmarea la echipa Renault a pilotului rus Vitali Petrov, lucru aşteptat de altfel, mai ales că acesta a beneficiat inclusiv de sprijinul primului ministru rus, celebrul Vladimir Putin… Petrov a semnat pentru două sezoane la echipa care probabil se va numi Lotus-Renault, deşi sînt în continuare controverse legate de acest subiect.

Unele echipe au stabilit deja data de lansare a modelelor pentru sezonul 2011. Renault va dezvălui mai întîi culorile monopostului la show-ul anual Autosport de la Birmingham de pe 13 – 16 ianuarie, iar pe 31 ianuarie va lansa oficial noua maşină, la Valencia, unde vor începe primele teste oficiale pe 1 februarie. Sauber, de asemenea, va avea lansarea oficială la Valencia, tot pe 31 ianuarie. Ferrari va lansa maşina în ultima săptămînă din ianuarie.

Force India şi Virgin au anuntat că se vor prezenta la primele teste cu monopostul din sezonul trecut, preferînd să termine ultimele evaluări în tunelul aerodinamic pentru maşinile noi.

Ultima ştire pe piata piloţilor este anunţul că indianul Narain Kartikheyan va reveni în Formula 1 cu echipa HRT. Acest lucru nu este confirmat încă, dar vineri dimineaţă este aşteptat un anunţ al echipei condusă de Colin Kolles în legătură cu piloţii pentru 2011.

O altă ştire importantă, dar de altă natură, este legată de arestarea unui bancher german, reprezentant al băncii care a deţinut drepturile comerciale pentru Formula 1 înainte de cumpărarea acestora de către actualul deţinător, CVC Capital Partners, acum 5 ani. Bancherul german ar fi încasat un “comision” de 50 de milioane de euro pentru facilitarea acestei achiziţii. La momentul respectiv, tranzacţia a ridicat destule semne de întrebare, fiind vorba de una din cele mai mari competiţii sportive mondiale, cu un uriaş potenţial comercial.